Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja centar banke

Država dionice kupovala po 200, a prodala po 10 kuna

drautin biondić
Sanjin Strukic/PIXSELL
21.08.2013.
u 11:42

Dragutin Biondić je zadovoljan poslom, u dokapitalizaciji će sudjelovati i Heruc

Priča o spašavanju Centar banke polako se zaokružuje dokapitalizacijom kojom će postati samo još jedna hrvatska banka koja prelazi u strano vlasništvo. I ovaj put, kao i 90-ih, domaća banka skupo sanirana državnim novcem jeftino je prodana strancima. Jer dionice Centar banke, koje češki J&T plaća po 10 kuna, država je kao 50-postotni suvlasnik u FGS-u Alternativeu lani plaćala 200 kn.

Čak 20 puta srozala se vrijednost dionice, a 52-postotni udio države i Alternativea, plaćen 97 milijuna kuna od čega je bilo 48,5 milijuna državnih, ulaskom češkog kapitala, postaje niži od pet posto. Pojednostavljeno, vrijednost banke i njezinih dionica pala je kad su kapital otopile rezervacije za golem rast loših kredita.

Hrvatska bi, da nije Centar banke, mogla ustvrditi kako je jedna od rijetkih zemalja EU koje u krizi nisu upumpavale novac obveznika u spašavanje posrnule banke. Zašto se država odlučila krenuti u projekt okrupnjavanja banaka sa 300 milijuna kuna i u pola posla odustati? Nije morala. Jer, banka koja u ukupnoj bankarskoj imovini drži tek 0,35% udjela, ne predstavlja sistemski rizik, nego samo partikularni interes. Nije to JP Morgan ili Lloyds da može izazvati lančanu reakciju kojom će ugroziti gospodarstvo. Zar je jedini razlog činjenica da je Centar banku financirao Coning u vlasništvu supruge tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića?

Ideja da država uđe u problemima pritisnutu Centar banku dok istodobno prodaje državni HPB, koji je nakon skandala upravo počeo donositi pristojnu dobit, od početka je promašena. A što na sve to kaže Dragutin Biondić?

Nije tajna da je vlasnik Heruca iz korijena promijenio odnos prema Alternativeu, koji je od onoga koji spašava postao onaj od koga treba spašavati, ponajprije instaliranjem neiskusnog Tomislava Marinca u upravu. Premda je upravo Alternative pronašao investitora, jer polovicu novca u FGS-u drži RMS Mezzanine čiji je suvlasnik J&T, Biondić je zadovoljan ishodom.

– Ulazak češke banke koja posluje po pravilima EU dobar je potez. I Heruc će sudjelovati u dokapitalizaciji, nakon nje imat ćemo oko 10 posto vlasništva – izračunao je Biondić.

>>Dioničari Centar banke prihvatili ponudu češke J&T Banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije