Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAP

Dropulić: Vlada je otvorena za informatizaciju javnog sektora

Dropulić
SAP
16.02.2012.
u 07:21

Prihodi od softvera i održavanja zabilježili porast od 20 posto u odnosu na 2010. godinu

– Ova je Vlada, za razliku od prošle, otvorena za informatizaciju javnog sektora, i to će biti jedan od pravaca na koji će se SAP orijentirati u ovoj godini. Izgleda da je konačno došao netko tko razumije da javni sektor može biti učinkovitiji, a samim time i jeftiniji – kazao je Igor Dropulić, direktor SAP-a, na konferenciji za novinare na kojoj je tvrtka SAP već tradicionalno predstavila poslovne rezultate za proteklu godinu.

No, od samih poslovnih rezultata puno je zanimljivija ova najava da je u Vladi konačno netko tko je spreman saslušati i upoznati se s mogućnostima uvođenja tehnoloških rješenja i inovacija u javni sektor i javne servise.

– Spremni smo sve zainteresirane odvesti u države Europske unije i njihove institucije i urede da vide kako to funkcionira. Nije bauk imati državne agencije i slično, samo ih se treba posložiti da učinkovitije funkcioniraju. Za upoznavanje s tim prošla garnitura nije imala sluha, no čini mi se da su se stvari sada promijenile – izjavio je Dropulić.

Na pitanje je li realno očekivati snažnije investicije u informatizaciju u godini krize i recesije, Dropulić je rekao da ne treba očekivati neke goleme projekte, a novac se i sada troši na neka IT rješenja, no učinci se baš i ne vide.

– Pozitivno je da se u Vladi uopće razmišlja o efikasnijem javnom sektoru kroz jačanje IT komponente, a kroz javne natječaje uvodit će ih onaj tko ponudi najbolje rješenje. Najvažnije je da se to počne događati – zaključio je.

Ukupni prihod za 2011. godinu iznosi 47,5 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od tri posto u odnosu na 2010. godinu, pri čemu su prihodi od softvera i održavanja zabilježili porast od 20 posto u odnosu na 2010. godinu.

– Generalno sam zadovoljan, zabilježili smo najveći broj transakcija ikad. Imamo i 11 novih korisnika što je također rekordan broj u jednoj godini. Iako su izostali veliki projekti kakve smo imali prijašnjih godina, stvorili smo temelj za rast u godinama ispred nas – kazao je Dropulić.

Opravdavajući poslovnu strategiju usmjerenja na javni sektor i javne servise, hrvatske izvoznike te malo i srednje poduzetništvo, prva inicijativa koju SAP pokreće je organizacija SAP A1 Arene pod nazivom „Poslovanje u EU i kako se prilagoditi novim poslovnim izazovima“ koja će se održati 29. veljače u Zagrebu.

– Naime, članstvo u EU donijelo je državama članicama dugoročnu političku i demokratsku stabilnost, priliku za novi gospodarski rast i razvoj, viši standard i kvalitetniji socijalni ambijent. U SAP-u su svjesni kako stojimo pred prilikom da se te prednosti reflektiraju i u Hrvatskoj, osobito svjesni mjere u kojoj je dosadašnji proces pregovora već transformirao hrvatsko društvo i cjelokupni pravni sustav – kazao je prvi operativac SAP-a Marko Biljan.

Ključne riječi

Komentara 7

DO
doktorica
09:03 16.02.2012.

Dropulić je kazao kako ne treba očekivati neke ogromne projekte, no novac se i sada troši na neka IT rješenja no učinci se baš i ne vide.......pa naravno da se ne vide kada administracije ima jednaki broj kao i onda kada nisu imali računala....

ST
stefj
09:35 16.02.2012.

Eh SAP. Reket modernog doba... Ako želite kredit od EBRD-a, onda morate uzeti SAP, želite li da vam dionice bolje kotiraju na burzi, morate uvesti SAP, itd. To je jedan jako dobar reket kojim sve banke, revizorske kuće i ostali u Europi ucjenjuju. Isto tako, vlada ima ugovor s Microsoftom i na to se troše ogromni novci, a usput Ameri imaju nadzor. Zašto vlada ne bi donijela propis, ko npr. Njemačka, da se koriste Linux i open rješenja? Time bi se jako ušparalo, smanjila bi se mogučnost fuša i igrica, itd...

VN
vnarog
08:22 16.02.2012.

Užas !! Koji bezobrazan marketing. Ako se dražava želi informatizirati ima vać sad svoja IT poduzeća, a može osnovati i novo u kojem će zaposliti najbolje studente sa FER-a, PMF-a, i FOI-a koji će za neusporedivo manje novaca napraviti čuda, a bili bi svjetski plaćeni. SAP je model za izvačenje novaca, a ne poslovno rješenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije