Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dodijeljene nagrade Ključna razlika

kljuc
PR
Autor
PR članak
14.12.2011.
u 12:45

Cilj nagrade je identificirati i promovirati poslodavce s kvalitetnim praksama u uključivanju raznolikosti u radno okruženje

Prvi dobitnici nagrada Ključna razlika su Ericsson Nikola Tesla d.d. za poticanje opće raznolikosti zaposlenih, Privredna banka Zagreb d.d. za poticanje ravnopravnosti spolova; Zvijezda d.d. za poticanje ravnopravnosti osoba s invaliditetom te Rivijera Adria d.d. za poticanje dobne ravnopravnosti.

Cilj nagrade je identificirati i promovirati poslodavce s kvalitetnim praksama u uključivanju raznolikosti u radno okruženje i predstavio ju je predstojnik Ureda za ljudska prava gospodin Luka Mađerić: „Nagradom Ključna razlika željeli smo pokazati da se unatoč ekonomskoj krizi u hrvatsko tržište rada mogu uključiti i osobe s invaliditetom, osobe starije i mlađe životne dobi te pripadnici nacionalnih manjina. Prihvaćanje raznolikosti osnovni je preduvjet za osiguranje jednakosti za sve. Za pripadnike ranjivih skupina to je pitanje ostvarivanja ljudskih prava.“

Nagrade je dodijelio Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske u partnerstvu s udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada.

Uključivanje raznolikosti ljudskih potencijala u sklopu nagrade odnosilo se na poticanje ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnosti osoba s invaliditetom, ravnopravnosti pripadnika nacionalnih manjina. U skladu s time nagrađeni su sljedeći poslodavci:

  • Ericsson Nikola Tesla d.d. osvojio je nagradu u kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih


Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju. Zapošljavamo ljude sa širokim spektrom kompetencija, koji imaju različite interese i osobne ambicije te nastojimo ono najbolje što oni mogu pružiti u poslu prenijeti i u ostvarivanje kompanijskih ciljeva. Prijavom za nagradu ključna razlika želimo s drugim tvrtkama podijeliti svoje pozitivne prakse i iskustva, izjavila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

  • Nagrada za poticanje ravnopravnosti u radnom okruženju dodijeljena je i tvrtki V.S.V.


Glavni cilj jednog od temeljenih dokumenata tvrtke, Kodeksa tvrtke V.S.V. d.o.o. je rast imidža tvrtke kroz ulaganja u osobni razvoj sposobnosti i znanja zaposlenika, kao i razvoj posebnih radnih vještina uz poštovanje osobnosti i raznolikosti kod zaposlenika te poticanje razvoja pozitivnog osobnog imidža svakoga zaposlenika, kroz edukacije, osobno mentoriranje i pri radu na terenu, sustav jednakih mogućnosti i sustav nagrađivanja uz plaću, V.S.V.

  • Privredna banka Zagreb d.d. osvojila je nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova


Smatramo da je poštovanje osobnosti i dostojanstva svakog zaposlenika temelj za razvoj radnog okruženja, stoga usvajamo procedure zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima koje se temelje na poštenom i dosljednom odnosu prema svima, sprječavaju i favoriziranju zloporabe i diskriminacije. Dajemo mogućnost svim zaposlenicima za izražavanje individualnosti i kreativnosti u svom radu – izjavio je Miroslav Halužan, Privredna banka Zagreb.

  • Ribarska zadruga Lanterna osvojila je istu nagradu u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca


Sinergijom učinaka svakog pojedinog radnika u zadruzi ostvarujemo efekt koji bi bilo nemoguće doseći kad se individualne komparativne prednosti ne bi fokusirale u istom cilju, Ribarska zadruga Lanterna

  • Riviera Adria d.d. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti


Dobna ravnopravnost i ravnopravnost spolova ključne su sastavnice naše korporativne kulture. Omogućujemo razvoj i napredovanje svim zaposlenicima na jednak način, kao i s obzirom na radnu učinkovitost, primjenjujemo različite modele nagrađivanja i motiviranja. Ravnopravnost podržavamo u svim aspektima našeg djelovanja pa tako i u odabiru kandidata koje zapošljavamo isključivo na temelju ispunjavanja uvjeta koje posao zahtijeva – izjavila je gđa. Gordana Fabris, Riviera Adria d.d.

  • Zvijezda d.d. osvojila je nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom


Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije. Radi se o osobama koje smo još 2006. g. prihvatili u naše proizvodne pogone i to nam se mnogostruko vratilo zadnjih 5 godina. Njihova energija i želja za radom i uspjehom, razina lojalnosti kompaniji, načini ophođenja prema ostalim radnicima, odnos s kolegama i daleko više od nabrojenog čini ih veoma vrijednim zaposlenicima te smo im zahvalni što su nam omogućili jedan drukčiji kut gledanja osoba s poteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju i konkurentnosti kompanije, Zvijezda d.d.

  • Posebna priznanja dodijeljena su tvrtki Vodotoranj d.o.o. koji je osvojio posebno priznanje za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika nacionalnih manjina.


Smatramo da je poštovanje zaposlenika jedna od naših temeljnih vrijednosti. Ponašamo se prema njima onako kako želimo da se drugi ponašaju prema nama. Pošteno i iskreno s uvažavanjem i poštovanjem svih različitosti. Brinemo se o njihovu zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu. Poštujemo njihova vjerska uvjerenja i njihovu raznolikost te sve to očekujemo i od njih samih, Vodotoranj d.o.o.

  • Posebno priznanje uručeno je i Cola-Coli HBC Hrvatska d.o.o. zbog sustavnosti u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti u radnom okruženju.


Naša politika o ljudskim pravima obvezuje nas da poštujemo temeljna prava zaposlenika i nastojimo stvoriti otvoreno i poticajno radno okruženje. Naša politika jednakosti štiti od diskriminacije i osigurava svima jednake izglede i pravedno postupanje, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Ključna razlika dodijeljena je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca) u sklopu projekta „Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada“.

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?