Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euforija na burzama

Dionice, nafta, euro... – ulagači slave Obamin uspjeh

burza, burze, broker, brokeri 'Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in New York, November 30, 2012. REUTERS/Keith Bedford (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)'
Reuters/Pixsell
02.01.2013.
u 20:30

Njemački burzovni indeks DAX dosegnuo je najvišu razinu od siječnja 2008. godine kada kriza u Europi nije bila ni na vidiku.

Svjetske burze ne pamte kada su bolje ušle u novu godinu. Prvi dan trgovine na burzama u 2013., od Tokija do New Yorka, obilježilo je u srijedu veliko oduševljenje ulagača koji su pozdravili kompromis američkih demokrata i republikanaca. Ulagači u dionice, naftu, euro, zlato... svi oni slave kompromis koji je predsjednik Barack Obama postigao s republikancima. Samo dva dana prije prva gospodarska sila svijeta plesala je na rubu fiskalne provalije, a jučer je optimizam investitora podigao sve relevantne svjetske burze koje su u prosjeku porasle oko 2,5 posto. Primjerice, njemački burzovni indeks DAX dosegnuo je najvišu razinu u posljednjih pet godina, od siječnja 2008. kada kriza u Europi nije bila ni na vidiku.

Podsjetimo, kompromis demokrata i republikanaca spasio je 600 milijardi dolara koje bi Amerikanci izgubili zbog automatskog povećanja poreza i rezanja socijalnih davanja, a što bi prvo svjetsko gospodarstvo vratilo u recesiju i u još težu krizu gurnulo Europu i Aziju.

Reakcija na strah

– Ova euforija na burzama reakcija je na strah u kojemu su ulagači bili posljednja dva-tri tjedna jer je prijetio pad niz fiskalnu liticu – komentirao je ekonomist Ljubo Jurčić. On smatra da je američki fiskalni problem previše ispolitiziran jer je oporba ugrabila trenutak da \"ušićari\" koji politički bod, ali da je otpočetka bilo jasno da će se dogovor postići u posljednjim sekundama.

– Tako je bilo i prije tri godine kada su republikanci i demokrati u pola sata prije ponoći postigli sličan kompromis – kaže Lj. Jurčić.

– Nema razloga za euforiju jer se nije dogodilo ništa bitno što se tiče dugoročnog rješenja krize. Riješen je politički problem u kojem je pobijedio Obama sa zahtjevom za oporezivanje najbogatijeg sloja stanovništva – komentirao je Jozo Leko, analitičar Splitske banke.

Nameće se pitanje koliko će euforija na burzama uopće trajati?

– Američki fiskalni dogovor vrlo je pozitivno odjeknuo na tržištima, koja sada mogu s vjerom gledati u godinu pred nama. Kombinacija američkih monetarnih poticaja i kineskog rasta trebala bi biti vrlo poticajna za tržišta roba u 2013. – komentirao je Eugen Weinberg iz njemačke Commerzbanke.

Limit zaduživanja

No neki smatraju da je ovo oduševljenje jako kratkoga daha.

– Euforija bi trebala kratko trajati, dok se ne počnu rješavati problemi oko limita zaduživanja. Trošenje proračunskog novca ima svoje limite, a ti limiti nisu povećani te slijede teški pregovori o povećanju limita zaduživanja SAD-a, koji bi uvelike mogli odrediti buduća kretanja na burzama diljem svijeta – komentirao je Jozo Leko.

– Ovo pozitivno ozračje trajat će najviše sedam dana, nakon čega će se sve vratiti u kolotečinu – smatra Ljubo Jurčić.

>>Amerika izbjegla \'fiskalnu liticu\', porezi rastu najbogatijima

Ključne riječi

Komentara 3

AP
apolon
21:55 03.01.2013.

Naravno da ništa ključno sa tkz. "fiscal cliff" nije riješeno samo je vješto u režiji USA političara bačen spin da je sve O.K . !

AP
apolon
22:04 03.01.2013.

Ja,(barem) dosad od proljeća 2.5. 2011g.( kada se 96% globalnih investitora kladilo protiv dollara) nisam pogriješio u valutnoj ( točnije-dolarskoj) analizi...Moja analiza da USD od 14.9. 2012 ide UP i dalje drži vodu , dollar polako ali SIGURNO ide UP...apolako ali SIGURNO ide UP...a to onda znači da SPX neće se moći oduprijeti gravitaciji. Dollar u izrazito negativnom okruženju pokazuje zavidnu snagu i lijepo gradi bazu za skorašnji uzlet! p.s. to nije nagovor na kupnju ili prodaju financ. imovine !

AP
apolon
22:15 03.01.2013.

...čitam da analitičari "Deutsche Bank" vide Bear ciklus od 11.g za USD...ha kak će novinari imat pojma o kretanju cijena pojedine imovine kad mnogo toga nije jasno "top- analitičarima"..njima nije jasno da povijesno Bull ili Bear ciklus dollara traje neštoear ciklus dollara traje nešto više od 7god. a što zapravo znači da je ciklus pada dollara završen u proljeće 2008god!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije