Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bliži se kraj

Dioki ide u stečaj, Linić nezadovoljan Čačićevim planom

'19.06.2012., Zagreb - 19.06.2012., Zagreb - Prosvijed radnika Diokija koji su krenuli na Markov tgr traziti isplatu svojih placa, odnosno ispunjenje obecanja od prije nekoliko mjeseci. Prosvjed je po
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
Autor
Marko Biočina
16.07.2012.
u 10:00

Linić je najavljivao očuvanje proizvodnje u dijelu Diokija, ulazak države u vlasničku strukturu, tražio strateškog partnera...

Iako bi se danas u Ministarstvu gospodarstva trebao održati ključni sastanak predstavnika države, sindikata i vjerovnika Diokija, sve je manje nade kako bi taj nekoć treći najveći hrvatski izvoznik mogao biti spašen od stečaja. Najizglednija je opcija za Dioki, o kojoj se pregovara već tjednima, da država preko HEP-a otkupi Diokijevo zemljište na Krku namijenjeno za Terminal za ukapljeni plin (LNG). Prikupljeni novac bio bi iskorišten za isplatu zaostalih plaća i otpremnina radnicima, a ostatak tvrtke išao bi u stečaj.

Takav scenarij proteklih dana u pripremi je u Ministarstvu gospodarstva, a kako doznaje Večernji list, zbog njega je došlo i do nesuglasica između čelnog čovjeka tog resora Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića.

Plan koji koči Hypo

Linić je u više navrata tijekom posljednjih mjeseci najavljivao očuvanje proizvodnje barem u dijelu Diokija, ulazaka države u vlasničku strukturu, te se čak i osobno angažirao u pronalasku strateškog partnera. Ipak, zasad nijedna od tih tvrtki nije pokazala ništa više od inicijalnog interesa – posljednja je bila azerbajdžanska kompanija MES – pa su u Čačićevu ministarstvu počeli pripremati alternativni plan. Kako bi on vjerojatno značio i odlazak Diokija u stečaj, Linić s njim nije zadovoljan, no problem je što država jednostavno nema 15-ak milijuna eura svježeg novca koji bi Diokiju bio potreban za obnovu proizvodnje i poslovanja.

Jedan od modela koje je Linić zagovarao bio je da se zatvori pogon na zagrebačkom Žitnjaku, tamošnje nekretnine i strojevi prodaju, kao i zemljište za LNG u Omišlju te tim novcem pokuša spasiti Dina petrokemija – Diokijeva proizvodnja na Krku. Ipak, taj je plan teško ostvariv, ponajprije o zato što je sva vrednija Diokijeva imovina ionako pod hipotekom banaka pa bi i sav novac od njezine prodaje pripao njima.

Dapače, kreditni aranžmani kojima je bivši vlasnik Robert Ježić opteretio kompaniju takvi su da su pojedine zemljišne čestice često opterećene i s više hipoteka, a u nekim slučajevima i od različitih banaka. Primjerice, vlasništvo nad svim Dininim nekretninama objedinjeno je u dvije tvrtke – Piros d.o.o. i Ćuf d.o.o. – a te tvrtke opterećene kreditima bilo same Dine bilo cijele Dioki grupe.

Dakako, to otežava rješavanje situacije pa tako ni Čačićev model s kupnjom zemljišta za LNG terminal nije izvjestan. Kako je sporno zemljište pod hipotekom Hypo banke, bez njezina pristanka ta se transakcija ne može obaviti, a zasad dogovora nema.

Problem pomorsko dobro

Kako se neslužbeno doznaje, Vlada je Hypu ponudila model po kojem bi HEP kod te banke podigao kredit kojim bi se zatvorila prethodna bankina hipoteka, a ostatkom namirili radnici. No, problem je u cijeni. Hypo banka samo na Diokijevim nekretninama u Omišlju ima oko 40 milijuna eura vrijedne zabilježbe. Najvrednije među njima je zemljište za terminal te je stoga logična želja banke da ostvari što veću cijenu, osobito zato što će na eventualnim budućim stečajnim dražbama ostatka imovine teško moći vratiti više od fragmenta uloženog novca.

HEP, s druge strane, ima ograničene financijske mogućnosti, a pritom jedan dio prodajne cijene mora ostati i za radnike. Nadalje, dio tog zemljišta i pomorsko je dobro. U bolja vremena Ježić je za to zemljište tražio između 300 i 350 milijuna kuna, a sada navodno HEP nije spreman platiti više od 200 milijuna. Čak i da Hypo banka pristane na tu cijenu, jasno je da će se u toj transakciji teško prikupiti novac potreban za nastavak proizvodnje u omišaljskoj tvornici.

Dodatni je problem i percepcija javnosti. Iako u Ministarstvu gospodarstva i HEP-u tvrde kako je LNG terminal izvrstan projekt za kojim vlada golem interes, niz stručnjaka i dalje sumnja u to kad će i u kojoj mjeri biti realiziran. Trošak od 200-tinjak milijuna kuna za kupnju tog zemljišta čini se kao poprilično hrabra oklada na uspjeh projekta koji još nije ni blizu realizacije, a zbog koje će netko u budućnosti morati položiti račune. Taj rizik u HEP-u očito žele ograničiti, no to neće biti dovoljno za spas Diokijeve proizvodnje. Spas bi donio tek ulagač sa svježim novcem, no vremena i nade da će se takav pojaviti, barem prije nego što Dioki ode u stečaj, sve je manje.

Komentara 181

OB
-obrisani-
11:05 16.07.2012.

linić je konačno sretan! se bu on to zaprl

OB
-obrisani-
11:03 16.07.2012.

političari u HR? majm.ni bez ikakve vrijednosti!

OB
-obrisani-
11:35 16.07.2012.

mislim da sad može pdv na 80% linić je to izračunao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije