Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Danskog proizvođača piva Carlsberg

Danski proizvođač piva Carlsberg o lošoj financijskoj situaciji zbog ratnog stanja

Kopenhagen: ratno stanje znatno će utjecati na financijsku situaciju Carlsberg pivovare
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
10.03.2022.
u 14:34

Slijedi li financijska kriza danskoj pivovari Carlsberg zbog ratnog stanja u Ukrajini? „Osjećamo moralnu obvezu prema našim ruskim kolegama koji su sastavni dio Carlsberga i nisu odgovorni za postupke (ruske) vlade” - doznaje se iz priopćenja.

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je da u ovoj godini očekuje lošije poslovne rezultate zbog ruskog napada na Ukrajinu, poručivši da povlači godišnju prognozu.

Za fiskalnu 2022., tvrtka je bila predvidjela organski rast operativne dobiti u rasponu od nula do sedam posto.

U 2021. godini Rusija i Ukrajina činile su oko 13 posto prihoda grupe i približno devet posto operativne dobiti u tri regije u kojima Carlsberg posluje.

"Zbivanja u Ukrajini i Rusiji negativno će utjecati na financijske rezultate grupe u 2022. godini", navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu, uz napomenu o mogućem otpisu imovine u Ukrajini i Rusiji.

Ističu potporu ukrajinskom narodu i pridružuju se osudi ruske invazije na Ukrajinu, poručivši da će u cijelosti poštovati sankcije Rusiji koje su uveli Europska unija i druga međunarodna tijela.

Naglašavaju da im je glavni prioritet i dalje sigurnost njihovih 1.300 radnika u Ukrajini, dodavši da su njima i njihovim obiteljima osigurali sklonište. 

Već prošlog tjedna obustavili su pak nova ulaganja i izvoz u Rusiju i izvijestili da će prestati proizvoditi i prodavati glavnu marku Carlsberg na ruskom tržištu.

Ruska podružnica Baltika Breweries imat će status zasebnog poslovanja kako bi mogla uzdržavati svoje radnike i njihove obitelji, dodaju u priopćenju objavljenom u srijedu.

„Osjećamo moralnu obvezu prema našim ruskim kolegama koji su sastavni dio Carlsberga i nisu odgovorni za postupke (ruske) vlade”, stoji u priopćenju kompanije.

"Budućnost je krajnje nepredvidiva i analiziramo kompletan raspon strateških opcija za naše rusko poslovanje. Obvezujemo se u humanitarnoj krizi donirati eventualnu dobit koju bismo mogli ostvariti u Rusiji organizacijama za humanitarnu pomoć", poručuju.

Napominju da sukob u Ukrajini trenutno tek u ograničenoj mjeri utječe na njihovo poslovanje, ali upozoravaju na neizravan negativan utjecaj viših cijena sirovina, uključujući energiju, dodavši da ga trenutno ne mogu izraziti u brojkama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije