Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedbe

Danac radi za 25, Bugarin za 1,5, a Hrvat za 4,8 eura po satu

'lidl zagreb 08.11.2007 ...lidl...kupovina...shopping...  Foto:Antonio Bronic'
Antonio Bronić/Pixsell
11.02.2013.
u 08:04

Hrvatska osamnaesta po iznosu bruto cijene rada, pet puta slabija od najboljih

S cijenom sata rada od 4,8 eura, Hrvati se nalaze na osamnaestom mjestu među članicama Europske unije.

Bez poreza

Najbolje su satnice u Danskoj, 25 eura bruto, a najmanje zarađuju Bugari – svega 1,5 euro po satu, odnosno sedamnaest puta manje od Danaca – pokazuje istraživanje Eurostata objavljeno u veljači. Razlika u plaćama između bogatih Skandinavaca i siromašnog juga ogromna je, gotovo nenadoknadiva za brojne generacije, ali razlika u standardu nešto je blaža nakon što se vrijednost plaća iskaže kroz količinu roba i usluga koja se može kupiti na lokalnom tržištu. Eurostat navodi da prema paritetu kupovne moći Danci ne žive sedamnaest puta bolje od Bugara nego samo pet. Kupovna je moć hrvatskih 4,8 eura oko sedam eura, pa proizlazi da prema toj usporedbi Hrvati žive samo dva i pol puta lošije od Danaca, iako su hrvatske plaće pet puta niže. Istraživanje se provodi svake četiri godine od 2002. godine, a Hrvatska je uključena tek u ovo posljednje, koje se temelji na podacima iz 2010. godine. Satnica je izražena u bruto iznosu te nema usporedbe kolika je neto cijena rada po pojedinim zemljama i iznos plaćenih poreza.

Trenutačna je situacija kod nas vjerojatno lošija nego 2010. godine jer plaće stagniraju ili padaju, Hrvatska ima jednu od najvećih stopa inflacije u Europi, pa bi poskupljenje energenata, hrane i drugih režijskih troškova kojima smo izloženi posljednje dvije godine dalo lošiji paritet kupovne moći.

Stigli nas Poljaci

Hrvati su 2010. godine imali nešto bolje bruto plaće od Poljaka, Slovaka i Čeha, ali kada se plaće stave u odnos prema lokalnim cijenama, tada nam je standard bio izjednačen. Plaće u Makedoniji dvostruko su manje od hrvatskih, ali radnik u Makedoniji mogao je za svoja 2,5 eura kupiti koliko i Hrvat za 4,8 eura! U odnosu na stare članice EU, situacija u Hrvatskoj najsličnija je Portugalu, gdje satnica iznosi 5,1 euro, ali život u Portugalu skuplji je nego u Hrvatskoj, na primjer. Skandinavske su zemlje, zbog visokih poreza i politike koja polazi od toga da oni koji imaju više trebaju plaćati veće poreze, prilično skupe za putnike namjernike s juga i jugoistoka Europe. Primjerice, robe i usluge koje Danac u svojoj zemlji plati 25 eura, u Hrvatskoj bi platio sedamnaest, trećinu jeftinije nego kod sebe.

>> Svaki 3. Hrvat kupuje izvan zemlje, a samo je u Sloveniji skuplje

Ključne riječi

Komentara 89

SI
signum
10:55 11.02.2013.

A ova "novinarka" nije zaslužila ni 1kn/sat , jer ako već piše u VL-u koji se reklamira kao vodeći HR-dnevnik mogla bi naučiti i Hrvatski jezik - bar u naslovu Pozdrav BUGARIN

OB
-obrisani-
13:38 11.02.2013.

dobro da nas jos nisu usporedili sa amerikancima ili svicarcima

JA
Jacob54
08:14 11.02.2013.

Mislim da se kod nas jedva preživljava kad zbrojim radne sate ja radim za 15 kn po satu pa onda ta vaša info ne vrijedi.Neki rade a ne dobivaju plaću po godinu dana znači njihov je sat 0 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije