Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUDRINIĆ NA WINDAYSU

Da program ne bi ostao placebo, trebamo vodstvo premijerke

kosor
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/4
22.04.2010.
u 19:23

Mudrinić je sa zadovoljstvom zaključio da je ICT sektor u Hrvatskoj razvijeniji nego u mnogim sličnim europskim zemljama.

Churchill je rekao da postoje zemlje koje u svakom problemu vide šansu i one koje u svakoj šansi vide problem. Nakon objave Vladinih mjera za gospodarski oporavak, sada mislim da smo na dobrom putu – poručio je okupljenima na glavnoj svečanosti Windaysa u Rovinju Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Nazočnoj premijerki Jadranki Kosor obratio se i Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, te joj također pružio dosad neviđeno snažnu podršku. Mudrinić je rekao da možda ne bi ni spominjao stanje u ekonomiji da prije nekoliko dana Jadranka Kosor nije predstavila novi program. Naglasio je da je riječ o dobrom programu, ali je potrebno što prije kvantificirati njegove učinke.

Vapimo za vizijom i strategijom
– Da program ne bi imao samo placebo-učinak, trebamo vodstvo premijerke i političku volju te kompletne timove da ga provode. Usto vapimo za vizijom i strategijom, jer konkurentnost se stvara jednako kao i životni standard – istaknuo je Mudrinić te sa zadovoljstvom zaključio da je ICT sektor u Hrvatskoj razvijeniji nego u mnogim sličnim europskim zemljama, što nije slučajno, nego je dokaz osposobljenosti kadra u tom sektoru.

Svi ključni govornici na svečanosti osvrnuli su se na potrebu dizanja kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj.

Vidaković je podsjetio da je Microsoft na globalnoj razini uložio 9,5 milijardi dolara u istraživanje i razvoj, da je Microsoft u Hrvatskoj vezan s čak tisuću tvrtki partnera te da je stoga 46 posto zaposlenih u IT sektoru na neki način vezano uz tu globalnu kompaniju. Vidaković je istaknuo širok spektar novih proizvoda koje je Microsoft predstavio na ovogodišnjim Windaysima – od konzola za igranje koje će omogućiti da se gibate i razigrate do svjetske najave Office 10 paketa.

I Hrvatska ima šansu
– Jeste li prije tri godine čuli za Tata Nano i mogli zamisliti auto za tri tisuće dolara? – upitao je Vidaković te upozorio da se u svijetu visoke konkurencije pojavljuju neke potpuno nove zemlje te je stoga posve jasno da i Hrvatska ima šansu, ali moramo iz temelja mijenjati obrazovni sustav.

Alojzije Jukić, čelnik Hewlett-Pickarda Hrvatska, istaknuo je da sada više nije riječ o paradigmi produktivnosti, već o novom obliku povezivanja i komunikacije, odnosno o uslugama kada se govori u kontekstu IT industrije. Više nikoga ne zanima kako tehnologija funkcionira, već kako je mogu upotrijebiti. U samo 18 mjeseci broj digitalnih informacija udvostručuje se, a isto se događa s print-informacijama u razdoblju od 4 godine. Na svijetu je 6,6 milijardi ljudi, a samo je 1,6 milijardi povezano, odnosno online, kazao je Jukić.

 To je problem, ali ujedno i prilika. Točnije, to pokazuje golem potencijal ove industrije.

Komentara 9

DR
drugTitoforever
00:47 23.04.2010.

Pih, vladina vizija i strategija, kaj se IT-tehnologije tice, koristi se od strane vlade samo za kopiranje i lazno proturivanje raznih braniteljskih podataka, koje se vlada sama ne usudi javno objaviti .... HDZ nema vizije za razvoj, to vec svimaa treba biti jasno .... fakat nemaju vizije za nist i bilo bi vrijeme da odstupe...... PLJUC!

OB
-obrisani-
07:50 23.04.2010.

drugTitoforever, morončino nekrofiličarska, puna mi je kapa tvog negativnog stava u svezi sa svime što se dešava u ovoj zemlji. Tvoj problem je što ne voliš Hrvatsku, patiš za jugom, pa pljucaš po svemu. To tvoje završavanje post-ova sa pljuvanjem je neodgojeno i neugodno. Sveukupno mi se želudac diže na pljesnjive likove poput tebe. TITO KRIMINALAC I ZLOČINAC!!!

SA
savski
23:27 22.04.2010.

...Vapimo za vizijom i strategijom.... nije ni cudo kad su nam se najbolji ICT profesionalci iselili i rade za vodece banke i kompanije po Europu...sami ste nas otjerali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije