Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrana

Croatian Petrol Stations ne smije kupiti Crobenz

crobenz
Goran Jakuš/Pixsell
05.05.2010.
u 11:47

Croatian Petrol Station ne odgovara uvjetima za kupca Crobenza jer kao poduzetnik nema zaposlenika te ne obavlja djelatnost trgovine naftnim derivatima.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja zabranilo je prodaju Crobenza, u vlasništvu Ine, odnosno MOL-a, Croatian Petrol Stationsu u vlasništvu Slavia capital holdinga registriranog na Cipru.

Otkriće Agencije

Agencija je utvrdila kako ta tvrtka, koju je kao kupca predložio MOL, nema nijednog zaposlenika te ne obavlja djelatnost trgovine naftnim derivatima! Također, agencija nije mogla prvjeriti financijsko stanje te tvrtke budući da je društvo majka, koje se bavi investicijskim i financijskim poslovanjem, registrirano na Cipru. Zbog te činjenice, potvrdila nam je jučer Olgica Spevec ravnateljica te agencije, nije bilo moguće ni provjeriti postoji li možda povezanost između Croatian Petrol Stationsa i MOL-a.

– Kada smo naložili prodaju Crobenza željeli smo da ta tvrtka koja ima 14 benzinskih crpki u RH dođe u ruke konkurentima Ine i MOL-a koji je neće uništiti, a prodaja Croatian Petrol Stationsu bila bi sasvim suprotna od toga – rekla nam je Olgica Spevec.

Prvi put će tako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja imenovati povjerenika, u ovom slučaju odvjetnički ured Budak-Pavičić, koji mora prodati Crobenz (dosad je povjerenik u ime agencije nadzirao provođenje mjera izrečenih Agrokoru) do 21. srpnja. Agencija je, podsjećamo, bila naredila prodaju Crobenza pošto je koncentraciju Ine i MOL-a proglasila uvjetno dopuštenom. Ina je pak 7. travnja sklopila je kupoprodajni ugovor o prodaji Crobenza Croatian Petrol Stationsu, no tada nije objavljena cijena po kojoj je je tvrtka prodana, a transakcija je trebala biti relizirana nakon mišljenja agencije.

Međutim, ugovor sada treba raskinuti i od prodaje neće biti ništa. Agencija je pak obvezala Inu, odnosno MOL da moraju postupiti u skladu s njezinim rješenjem jer će u suprotnom koncentraciju Ine i MOL-a proglasiti nedopuštenom ili će pak naložiti prodaju “drugog povezanog poduzetnika sudionika koncentracije koji svojom maloprodajnom mrežom pokriva veći teritorij RH”. Olgica Spevec kaže kako se MOL usuglasio s rješenjem agencije o prodaji Crobenza te protiv njega nije podnio žalbu, pa iz toga proizlazi da će i odustati od prodaje Croatian Petrol Stationsu.

Ina bez komentara

U Ini jučer nisu htjeli komentirati odluku Olgice Spevec, pa tako ni odgovoriti na primjedbe o tvrtki kojoj su kanili prodati Crobenz, odnosno na činjenicu da nema zaposlenih i da se ne bavi trgovinom naftom. Za Crobenz su bili pak zainteresirani Lukoil, slovenski Petrol, veletrgovac naftnim derivatima OG Adriatic, Antunović TA, jedna slovačka tvrtka te Optima grupa iz Bosne i Hercegovine.

Svi su oni preko te tvrtke htjeli ojačati svoj položaj na hrvatskom tržištu. Prema nekim procjenama vrijednost Crobenza je između 100 i 200 milijuna eura. Navodno Crobenzova veleprodaja vrijedi čak 177 milijuna eura, pa bi na maloprodaju otpalo tek dvadesetak milijuna eura.

Pisalo se i kako je Ina navodno bila prebacila veleprodaju, odnosno neke ugovore iz veleprodaje na sebe i na Tifon, čime je dodatno umanjena vrijednost Crobenza. Iz Ine su tada odgovarali kako su poštivali odluku Agencije o zaštiti tržišnog natjecanja o prodaji te tvrtke te kako iz nje nisu izdvajali veleprodaju.

Ključne riječi

Komentara 5

MO
morales
13:50 05.05.2010.

Bravo, dosta je ovakvih fantomskih poduzeća. @ugokajvez O kakvim ti slovencima pričaš, radi se o SLOVAČKOJ firmi.

JA
jankoprekobrda
16:16 05.05.2010.

A cije interese stiti ta Agencija, sigurno ne interse trzista i slobode kapitala i ulaganja???

UK
Ugo Kajvez
21:29 06.05.2010.

05.05.2010. u 13:50h morales . U pravu si, moja greška. .... doduše slovaci sebe isto nazivaju \"slovencima\" .... ali to je druga priča ..... isprika ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije