Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagomilani dugovi

Croatia Airlines pred propašću. U minusu 370 milijuna kuna!

croatia airlines,zrakoplov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.02.2013.
u 14:58

Objašnjenje: 70 milijuna kuna posljedica je gubitaka u poslovanju, a ostatak je usklađivanje prave vrijednosti aviona s onom u knjigama

Gubitak Croatia Airlinesa za 2012. iznosit će nevjerojatnih 370 milijuna kuna! Taj rekordni minus hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika posljedica je gubitka poslovanja od 70 milijuna kuna i usklađivanja vrijednosti zrakoplova od 299 milijuna kuna. U upravi CA tvrde kako su dosad u poslovnim knjigama zrakoplovi imali previsoku i nerealnu vrijednost pa su je oni sad uskladili s njihovom pravom vrijednošću te će to negativno utjecati na poslovni rezultat za 2012. godinu. CA je 2011. završio s minusom od 75 milijuna kuna.

Astronomski je gubitak samo dio problema u kojima se našao hrvatski nacionalni avioprijevoznik kojem prijete još crnji dani. CA će morati smanjiti svoju flotu koju sada čini 13 zrakoplova, sedam airbusova i šest dashova, morat će srezati linije, broj zaposlenih...

>> Kučko: Croatia Airlines spušta cijene karata, a zračna luka ih diže

>> Croatia Airlines država daje 802 milijuna kuna

Prema pravilima EU

A to je sve posljedica dokapitalizacije koju je provela Vlada lani u prosincu i pravila EU. Ta je dokapitalizacija na kraju iznosila 862 milijuna, a ne kako je bilo najavljivano 652 milijuna kuna. Naime, država je svoja potraživanja prema CA pretvorila u udio u kapitalu, a 652 milijuna kuna odnosilo se na glavnicu po plaćenim državnim jamstvima za kupnju zrakoplova koje CA nije mogao otplaćivati. No naknadno je u dokapitalizaciju uvršteno još 210 milijuna kuna zateznih kamata za otplatu tih šest zrakoplova Airbus koji su isporučeni od 1998. do 2000. godine. Osim toga država će “utući” otprilike 150 milijuna svježeg novca u CA pa će u tu kompaniju uložiti više od milijarde kuna. A zbog novog iznosa dokapitalizacije propao je plan restrukturiranja CA koji je bio predstavljen u studenome 2012. Sad u CA rade novi plan.

Zbog većeg iznosa dokapitalizacije, odnosno državne pomoći prema pravilima Unije, CA mora i više rezati. Tako će se, kažu upućeni, morati odmah riješiti jednog airbusa, smanjiti broj linija deset posto, a to onda znači i za toliko smanjenje broja zaposlenih. Odlaskom jednog airbusa četiri kapetana i dva kopilota bit će višak.

Naši sugovornici iz avioindustrije smatraju da takav scenarij vodi definitivnom kraju hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika jer u uvjetima sve jače konkurencije na tržištu, CA mora smanjivati flotu, red letenja... A pritom u idućih deset godina ne smije primati nikakvu državnu pomoć. Čak mora dati svoj doprinos u iznosu polovice iznosa te državne pomoći, a to je otprilike 500 milijuna kuna.

U CA nam nisu detaljnije govorili o rezanju, no potvrdili su da će ga biti. Croatia Airlines je u slučaju državne potpore obvezan primijeniti kompenzacijske mjere, koje uključuju smanjenje kapaciteta i zastupljenosti na tržištu te mjere samodoprinosa, koje uključuju doprinos kompanije u financiranju plana restrukturiranja – navode u CA.

Mišetić bez komentara

Što se tiče rezanja linija u CA, doznajemo, ove će godine ukinuti liniju za London Gatwick, a u igri je i linija za Prištinu... Sljedeće godine moguće je ukidanje linije za London Heatrow. Neke linije pokušat će se sačuvati tako da će ih se na neko vrijeme ustupiti drugim avioprijevoznicima. U CA isto tako planiraju, kako bi došli do prijeko potrebne gotovine, dati u sell and lease dva airbusa. Bivši glavni direktor CA Ivan Mišetić nije htio ništa komentirati o nerealnim vrijednostima zrakoplova koje se odnose u prvom radu na njega, uz objašnjenje da već nekoliko godina nije u toj kompaniji. Njegov nasljednik Srećko Šimunović čudi se kako nova uprava nije znala za problem zateznih kamata jer se on u svom mandatu borio s bivšom ministricom financija Martinom Dalić oko tog problema. Kaže i da je sve o poslovanju CA, pa tako i problem zateznih kamata, navedeno u izvješću o stanju društva koje je predao pri primopredaji dužnosti.

Komentara 84

KE
Kelly
17:24 13.02.2013.

Kupis kartu iz Londona sa Heathrowa vracas se na Gatwick pa gdje ces sad ostavit auto? Kakav im je to poslovni plan? Ima jos nebuloza. Dok je Misetic bio jos nekako je drzao kompaniju, a sad ovaj SDP-ovac bi rezao letove iz zapadnih zemalja (osim valjda Munchena) i to u jednoj turistickoj zemlji pored poreznih povlastica tj. manjih tarifa koje su uvedene odnedavno od strane EU-a. Ovdje definitivno nesto smrdi

LE
letac
17:32 13.02.2013.

Te male strane kompanije su visestruko vece od CA i absolutno ne nude nista bolje naprotiv.volio bih znati like 4 like karta London -Zagreb-London bilo kojeg avioprijevoznika jeftinju od CA......trazim vec godinama pa ju nisam nasao!

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:16 13.02.2013.

"A to je sve posljedica dokapitalizacije koju je provela Vlada lani u prosincu i pravila EU." ovo je stvarno besmislica!!! katastrofalno stanje u ca je posljedica katastrofalne politike u toj firmi - zaposleni imaju nevjerojatne beneficije, karte su preskupe pa pa nitko normalan ne leti sa ca nego sa drugim prijevoznicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije