Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žitozajednica:

Čobanković nema zakonsko pravo intervenirati u standard pšenice?

psenica-novi
Arhivska fotografija
15.07.2010.
u 16:45

Sniženje standarda kakvoće pšenice ne potiče efikasnost i konkurentnost domaćih proizvođača nego ih gura u gubitke, tvrde u Žitozajednici.

Žitozajednica, čije članice pokrivaju više od 80 posto mlinsko-pekarskog tržišta, jučer je poslala upit Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja smije li se resorno Ministarstvo poljoprivrede javnom intervencijom, koja nije ništa drugo nego narušavanje tržišta, upletati u tržišne odnose prodavatelja i kupaca.

Podsjetimo, da bi kupila socijalni mir sa seljacima, Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, dopunama je pravilnika o žitaricama drastično smanjilo standarde kakvoće, što znači da bi i pšenica, kakva se do sada prerađivala u stočno brašno, završila u ljudskoj prehrani, a seljaci bi i za nju dobili punu otkupnu cijenu.

Donošenjem Pravilnika o dopuni Pravilnika o žitaricama, ministar odredbe iz Uredbe o povećanju ili smanjenju cijena prema kvaliteti implementira u propis namijenjen slobodnom tržištu RH - tvrde u Žitozajednici, ističući kako odredbe u pogledu standarda kvalitete u slučaju javne intervencije stavljaju državu u povlašteni položaj budući su Pravilnikom propisani nepovoljniji uvjeti za trgovanje žitaricama na tržištu RH.

U zahtjevu za ocjenu AZTN-a, među ostalim se tvrdi kako je Pravilnik o dopuni Pravilnika o žitaricama u koliziji i s postojećim Pravilnikom o obilježavanju brašna evidencijskim markicama pri čemu najmanja količina proizvedenog brašna od 100 kg pšenice iznosi 72 kg brašna različitih tipova i namjena uključujući i krupicu. Smanjivanjem standarda kvalitete za pšenicu moralo se, tvrde, voditi računa i o posljedicama koje će donijeti i na primjenu postojeće zakonske regulative.

Primjerice, za postotak vlage u pšenici koja je sa 13% povećana na 13,5 - 14%, dopuštena se vlaga iznad standarda nipošto ne može obračunavati financijski. Pšenica s vlagom iznad standarda mora se sušiti. To znači da se količina osušene (kupljene) pšenice smanjuje, što će, osim posljedica po skladištara i ostale odgovorne osobe po Zakonu i Pravilniku o radu, utjecati i na plaćanje poreza na manjak prema poreznoj upravi.

Povećanje postotka dopuštene primjese od čak 12% sa dosadašnjih 2% znatno će pak pogoršati čistoću pšenice u idućim godinama, koja će biti podložnija zarazi, a u pitanje se dovodi i njezina konkurentnost u EU. Sve to, poručuju iz Žitozajednice, mlinare, koji su 2009. završili s gubitkom od 245 milijuna kuna, samo još dublje gura u propast, ali i Hrvatsku udaljava od EU.

U prilog tome, ističu u Žitozajednici, govori i mjera koju je Francuska kao najveći izvoznik pšenice u EU poduzela za ovu godinu. Francuska je u sezoni 2009./10. izvezla rekordnih 9,85 tona pšenice. Specijalizirano vijeće FranceAgrimera odlučilo je financirati kupovinu opreme za čišćenje pšenice s ciljem da se razina primjese s postojećih 2% svede na 0,5% budući da visoka razina primjese narušava reputaciju francuske pšenice. Takvom se mjerom postiže konkurentnost, ako se ne postižu rezultati izvoza na prošlogodišnjoj razini, kažu u Žitozajednici, dok Pravilnik o dopuni pravilnika o žitaricama ugrožava efikasnost i konkurentnost domaće proizvodnje pšenice, mlinsko-prerađivačku industriju stavlja u nepovoljan položaj i direktno utječe na povećanje gubitka u poslovanju.

.

Komentara 4

DU
Deleted user
10:15 16.07.2010.

Ovi u zitozajednici jos nisu shvatili da je hrvatska potonuli brod. Zatvaraj to sto imas, pokupi lovu koju imas i bavi se politikom. Sto kakva psenica i konkurentnost i kvaliteta. Pa ne zele francuzi i nijemci kupovati kvalitetnu hrvatsku psenicu, kad mogu kupovati svoju, a prisiliti sve ostale zemlje da uniste svoju poljoprivredu uz pomoc korumpirane vlade.

VU
vucko
12:02 16.07.2010.

zbuzanicu- sve zavisi o sjemenu koji se baci na njivu u vrijeme sjetve. Tu su instituti koji godinama prate kvalitetu psenice kao i na ustroj i kvalitetu zemlje njiva gdje se zitarice uzgajaju. Zitopromet je samo jedna firma koja jeftinoo kupi od seljaka a skupo proda i od toga zive i to ne bas lose,jer vise manje zaradjuju bez rizika. A sto se tice zitarica koje su nestale u Djakovstini 30 t. moglo bi se velikim dijelom prebaciti na vlagu u zrnu. 12 ili 14 % vlage je veliki postotak sto opet ovisi o onima koji mjere vlagu psenice kod predaje u silos,pa ako je tom kontroloru dosao brat,otac ili dobar prijatelj onda je t.zv. vlaga samo 5 % Jer 30 t. psenice nije se moglo samo tako \"ukrasti\" ! Sve ima svoj uzrok a uzroci su razliciti ili u kombinaciji jedan sa drugim.

MA
Macaktom
12:22 16.07.2010.

pšenicu sa 14% nije potrebno dodatno sušiti mislim da se u SAD ne suši ni pšenica sa 15%( ili se 15% odnosi samo na kukuruz nisam siguran) primjer u pšenici su primjese najvećim dijelom lom zrno koji se melje ii prodaje kao stočna hrana a seljcima zaračunava kao nečistoća vlasnicima pšenice koja ima neznatno povečanu vlagu naplačuje se astronomski sušenje a u stvari ona se samo odvoji od primjesa. sve u svemu lopovluk na 101 način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije