Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu u RH

Čim prijeđete mostom iz Bačke Palanke u Ilok, već ste u EU

Ilok
Goran Ferbezar/Večernji list/PIXSELL
21.01.2013.
u 09:00

Od srpnja Hrvatska će izgubiti povlašten carinski status sa zemljama CEFTA-e, pa će hrvatski proizvodi biti skuplji u Srbiji i BiH, dvama važnim tržištima

– Slično kao što je Europa natjerala Ivu Sanadera da ode Tadiću, natjerala je i Zorana Milanovića da ode Dačiću. On je gurnut u taj posjet, što se vidjelo iz njegovih istupa i ponašanja, ali dobro da je učinio i tako. Europa je jasno dala na znanje Milanoviću da će Hrvatska u Europu samo preko Beograda – kaže hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić, koji će ovih dana biti jedan od prvih govornika na godišnjoj skupštini srbijanskog društva ekonomista.

– Dačićeva politika najrealnija je politika Srbije u posljednjih trideset godina, ali njegovi potezi ne bi lako prošli da nema Nikolića, koji komunicira s desnim biračkim tijelom. Kad je riječ o međusobnim odnosima, Josipović u Hrvatskoj šalje bolje poruke od Nikolića, ali su zato Dačićeve poruke bolje od Milanovićevih – uočava Jurčić.

Najvažniji partneri

Domaći poduzetnici aktivni u Srbiji nisu željeli komentirati prošlotjedni Milanovićev posjet Beogradu uz objašnjenje da se drže po strani kad je u pitanju politika, no iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da je za Hrvatsku Srbija jedan od najvažnijih gospodarskih partnera.

Drenislav Žekić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu, napominje da na ekonomskom planu gotovo i nema otvorenih pitanja u međusobnim odnosima, a razmjena je u posljednjem desetljeću u stalnom porastu. U Srbiji posluje 250 hrvatskih tvrtki koje su dosad uložile u tu zemlju oko pola milijardi eura, a među najvećima su Agrokor, Atlantik Grupa, Nexe grupa, Vindija, Podravka i DIV Samobor. Srbijanskih ulaganja s ove strane Dunava uglavnom nije bilo.

– Istini za volju, i kad su htjele doći, srbijanske tvrtke nisu dočekane blagonaklono, a sada, kada su otpori manji, i kriza uzima svoj danak – kaže Žekić. Zanimanje za investicije postoji, prije svega u turizam, ali još su to počeci. Iz HGK razlog znatno manjeg broja ulagača iz Srbije ponajprije vide u “slabijoj investicijskog snazi tamošnjeg gospodarstva” te vuku paralelu sa snagom hrvatskoga gospodarstva u odnosu na Sloveniju ili, primjerice, Austriju. – Mi u predstavništvu Privredne komore Srbije u Zagrebu imamo sve više upita o mogućnosti suradnje, o otvaranju tvrtki, traženju poslovnih partnera, zastupnika, distributera... Vjerujem da će uskoro kolonija srbijanskih tvrtki u Hrvatskoj biti sve brojnija jer, kad jednom prijeđete mostom iz Bačke Palanke u Ilok, vi ste u Europi – kaže Žekić.

Skuplji proizvodi

Hrvatske izvoznike u Srbiju muči što će ulaskom u EU Hrvatska nakon srpnja izgubiti povlašteni carinski status sa zemljama CEFTA-e, pa će hrvatski proizvodi biti skuplji u Srbiji i BiH, dvama važnim tržištima, dok će srbijanski proizvodi imati olakšan pristup hrvatskom tržištu. O tome se za proteklog susreta na premijerskoj razini nije razgovaralo.

>>Unatoč zahlađenju odnosa, Srbi bi kupovali hrvatske hotele

Komentara 1

JI
jimbeam
19:03 21.01.2013.

ovaj jurčić daje sve gluplje i gluplje izjave......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije