Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište nekretnina

Cijene stanova u Zagrebu i Osijeku u padu, na moru blago rastu

kuća
Franjo Žeravica
30.04.2010.
u 16:49

Prema predviđanjima analitičara, stanje na tržištu nekretnina pridonijet će razvoju sela i manjih mjesta, posebice onih u blizini velikih gradova.

Cijene stanova u Zagrebu i Osijeku bilježe blagi pad, dok gradovi na moru bilježe lagani rast cijena, najnoviji su podaci portala Crozilla.com. U Puli i Rijeci cijena kvadrata stana blago raste za 0,3 posto, pa tako cijena metra četvornog u Puli iznosi 1482, a u Rijeci 1700 eura. U Zadru je cijena metra kvadratnog iznosila 1971 euro, što je u odnosu na prethodni mjesec rast od 2,3 posto. Osijek, u kojem je cijena metra četvornog u ožujku iznosila 1082 eura, spustila se na 1075 te bilježi pad od 0,6 posto.

Dubrovnik i Split bilježe blagi rast, pa tako za prosječnu cijenu metra kvadratnog u Splitu treba izdvojiti 2125 eura, a u Dubrovniku 3318 eura. Dubrovnik je povisio cijenu metra četvornog za neznatnih 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Za razliku od ove, prethodnih je godina travanj donosio vrlo vidljiv i snažan porast cijena nekretnina na Jadranu. Tako je u travnju 2009. godine u Dubrovniku cijena porasla za vrtoglavih 6,9 posto u odnosu na ožujak iste godine. No, ove je godine duboka recesija natjerala građane da promijene mišljenje i ne pretjeruju s cijenama, jer tako imaju veću mogućnost za prodaju nekretnine.

Prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog stana u travnju u Zagrebu iznosila je 1878 eura. U odnosu na ožujak, radi se o jedva primjetnih 0,5 posto manje. Prosječna je cijena metračetvornog stana iznosila 1827 eura, što je u odnosu na ožujak 0,5 posto više.

Prema predviđanjima portala Crozilla.com, stanje na tržištu nekretnina pridonijet će razvoju sela i manjih mjesta, posebice onih u blizini velikih gradova. U većim se središtima najčešće kupuju manji stanovi zbog manjih režija i ulaganja, dok se u manjim gradovima za isti novac može dobiti osjetno veći stan. Stoga su migracije u manja središta sve češća pojava. Prije se radilo o starijoj populaciji, što danas više nije slučaj. Tržište nekretnina je trenutačno blizu dna, pa se i gradska mlađa i srednja populacija odlučuje na „život na selu“ ili u manjim mjestima gdje se stan može povoljnije kupiti ili iznajmiti.

Ključne riječi

Komentara 11

TH
than
00:15 01.05.2010.

Haha... Oko 1900 € prosjecna oglasavana cijena u Zagrebu ?!?! Hahaha. Jel\' to na Pantovcaku ? Svasta... Ne idu niti za 1500 vise.

KR
kripton
17:23 30.04.2010.

Ja prodajem jugo 45 iz 89 godine za 150 000 eura fiksno pa vi sad pametni novinari izračunajte prosječnu prodajnu cijenu juga,tak ste izračunali i cijenu stanova u Zagrebu i na taj način narodu prezentirate neistinite informacije,ako želite napraviti pravu analizu onda se predstavite kao kupac pa hodajte i vidite koje su cijene za kupca,a ne kaj na plotu piše

DU
Deleted user
14:56 25.05.2010.

U naselju Sopnica Jelkovec prodaja stanova potpuno stoji već preko godinu i pol dana. Tamo Holdingu leži zamrznuti čisti kapital u vidu 600 neprodanih novih stanova, a Holding dodatno plaća 4 milijuna kuna godišnje zaštitarskim tvrtkama za čuvanje tih neprodanih stanova. I tako preko godinu i pol dana nitko od rukovodećeg kadra u Holdingu ništa ne poduzima, nego se svi bave samo svojim foteljama. Budući da se i u ovoj godini očekuje daljnji pad cijena nekretnina, izgleda da će Holding koji i dalje tvrdoglavo drži cijenu od 1.295 eura/m2, tako nastaviti stvarati gubitke i plaćati zaštitare i režije za neprodane stanove. Umjesto da spuste cijenu i rasprodaju te stanove ili ih daju u najam građanima po povlaštenim uvjetima. I malo dijete bi bolje vodilo brigu o toj imovini, koja već sada polako ali sigurno propada. Ali zašto bi se oni uopće brinuli oko tog problema, kad za svoje tako \'\'savjesno\'\' poslovanje primaju netto plaće od dvadesetak tisuća kuna, a gubitke će nadoknaditi zagrepčani visokom cijenom komunalija, naplate parkiranja i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije