Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP upozorava:

Cijene energenata omča oko vrata, čak 60.000 otkaza u industriji!

hup
Dalibor Urukalović
21.04.2010.
u 15:29

U hrvatskoj prerađivačkoj industriji 1. listopada 2008. bilo je zaposleno 350.000 radnika, dok je 1. ožujka 2010. u tom sektoru radilo samo 290.000 osoba.

Cijene energenata omča su oko vrata hrvatskoj industriji, upozorili su danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Podsjetili su da je struja u posljednje dvije godine poskupjela 21,3 posto, a da je cijena plina za industriju u prva tri mjeseca skočila čak 101 posto.

- Sve države u regiji, osim Hrvatske i Srbije, snizile su cijenu električne energije od 2 do 16 posto u odnosu na godinu prije početka krize. A neosporna je činjenica da je hrvatski plin za industriju među najskupljima u Europi, a najskuplji u regiji. Ne ulazim u to koliko na cijenu utječe profit distributera, jer industrija osjeća teške posljedice konačne cijene skupog plina - kazao je predsjednik vijeća članica HUP-a Ivan Miloloža.

Predočili su poslodavci cijene plina za industriju u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Tvrde da je cijena plina u hrvatskoj industriji 0,42 eura po kubičnom metru, dok Mađari i Slovenci plaćaju 0,24, Austrijanci 0,26, a Italijani 0,31 euro po kubičnom metru za industrijski plin.

Dražen Andrašić iz Belišća upozorio je da svako poskupljenje plina dodatno smanjuje konkurentnost hrvatskih proizvoda.

- Belišće izvozi više od 70 posto svoje proizvodnje, a troškovi energije sudjeluju sa 38 do 40 posto u cijeni proizvoda - kazao je Andrašić.

Poslodavci su pozvali Vladu da rastereti proizvođače, upozoravajući na tri "rupe" konkurentnosti hrvatske industrije. Riječ je o poreznim i neporeznim opterećenjima, povećanju cijena važnih inputa za industriju (struja, plin i gorivo) te tečajnoj politici koja po poslodavcima pogoduje uvozu u odnosu na domaću proizvodnju. Upozorili su na lošu Vladinu politiku koja je, kažu poslodavci, odgovorna za gubitak velikog broja radnih mjesta u industriji. Istakli su da je u hrvatskoj prerađivačkoj industriji 1. listopada 2008. bilo zaposleno 350.000 radnika, dok je 1. ožujka 2010. u tom sektoru radilo samo 290.000 osoba.

- Niti jedna od 10 antirecesijskih mjera nije provedena. Strašna posljedica Vladinog nečinjenja u godinu i pol dana gubitak je čak 60.000 radnih mjesta. Vladine mjere samo vode daljnjoj deindustrijalizaciji zemlje - upozorio je Vladimir Ferdelji, predsjednik Cro industrije pri HUP-u.

Komentara 10

Avatar bolix
bolix
13:24 15.12.2011.

Pa kako su svi naši zastupnici stoke sitnog zuba koji samo dižu ruku kako im kaže tata ili mama. Pa logično da MOL neće sniziti cijenu plina u RH jer im je u interesu da investiciju idu u ne zemlje za koje postoje povoljni preduvjeti poslovanja( niska cijena plina, struje, rada, bez birokracije) A šta imamo kod nas ? Sve to! I još tome je time MOL u sukobu interesa. Jer cijena plina nije jednaka u Mađarskoj i Hr. a Samim time MOL utječe na investicije u HR na način da će ih onemgućiti. ZAR SU SVE NAŠE VLADE GGGLLLLUUUUPPPEEE pa to ne vide. To je politika a naši političari su zelene dude za sve u Europi. Ako to nije dovoljno za reviziju ugovora neznam šta je? Znači država prihvaća ugovor kakav je iako je svjesna da za npr 3 godine neće imati ništa-propada. Nek Hrvatska propadne ali ugovor se neće mjenjati. PA ima li koji pametan lider u uvoj usranoj HRVATSKOJ

MA
markoresk79
16:42 21.04.2010.

\"Vladine mjere samo vode daljnjoj deindustrijalizaciji zemlje.\" Pa to je i cilj. Žele pretvoriti RH u zemlju perača WC-a. A EU će im dati podršku u tome zato da im ne konkuriramo svojim proizvodima, kojih je btw ionako jako malo.

BO
bonsai
22:14 21.04.2010.

štampajmo lovu , ako mogu ameri možemo i mi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije