Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao s grupacijom

Česi uplatili prvih 
75 milijuna kuna 
za Centar banku

'22.08.2010., Amruseva 6, Zagreb - Centar banka, ilustracija.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
31.08.2013.
u 12:06

Prvi je dio novca uplaćen, a vlasničkom promjenom obilježava se i kraj megalomanskih planova države o okrupnjavanju malih banaka

Češka grupacija J&T jučer je na poseban račun otvoren u svrhu dokapitalizacije Centar banke, prema neslužbenim informacijama, uplatila prvih 75 milijuna kuna. Nakon što HNB potvrdi urednost transakcije, novac će biti prebačen na račun Centar banke, čime će investitor ući u dioničku strukturu. Doznajemo i da je interes malih dioničara za sudjelovanje u dokapitalizaciji znatno nadmašio očekivanja, kao i iznos koji su oni uplatili. Budući da rok za uplatu kapitala, određen na Glavnoj skupštini prije dva tjedna, istječe danas u ponoć, jučer još nije bio poznat precizan iznos dokapitalizacije koji je uprava banke dužna prvo objaviti na Zagrebačkoj burzi. No, prikupljeno je dovoljno novca.

\"Čist start\" uvjet uplate

Podsjećamo, na Skupštini su dioničari većinom od 92,49 posto glasova prihvatili ponudu J&T-a za dokapitalizaciju, i to u dvije etape od po 75 milijuna kuna, ukupno 150 milijuna, čime bi J&T postao vlasnik 50 posto plus jedne dionice banke. Udio FGS-a Alternative, u kojem je država uplatila polovicu kapitala, odnosno 48,5 milijuna kuna, spustio bi se ispod pet posto, dok je nekadašnji većinski vlasnik banke Dragutin Biondić također najavio sudjelovanje u dokapitalizaciji, nakon čega bi njegov udio u vlasništvu bio oko 10 posto. Posredstvom svoje glasnogovornice Aleksandre Kolarić jučer je poručio da, dok nema službenih objava, ništa ne može komentirati, ali i da se o uvjetima dokapitalizacije još pregovara. Pregovori se odnose na drugu etapu dokapitalizacije s obzirom na to da je potpredsjednica grupacije J&T-a Monika Céreová u intervjuu Poslovnom dnevniku obznanila da je uvjet uplate svih 150 milijuna kuna \"čist start\". Čist u ovom slučaju znači očišćen od dosadašnjih dubioza, što je teško jer su se loši krediti gomilali posljednjih deset godina. To J&T-u nije bilo nepoznato s obzirom na to da je vlasnički povezan s RNS Mezzanineom, ulagačem u Alternative.

Zašto Centar, a ne HPB

No, kakav god bio epilog, prvi je dio novca uplaćen, a vlasničkom promjenom obilježava se i kraj megalomanskih planova države o okrupnjavanju malih banaka. I dalje ostaju prijepori o razlozima zbog kojih je za taj plan odabrana baš Centar banka, dok se istodobno prodaje solidni upravo sanirani HPB, a još uvijek nije riješen ni status Croatia banke i odštete njezinih razvlaštenih dioničara. Ostaje i činjenica da su dionice banke kupljene po cijeni od 200 kuna, a današnja je transakcija obavljena po cijeni od 10 kuna.

>> Centar banka mogla bi završiti u rukama države

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije