Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj

Pevecovi centri dobavljačima u najam, povjerenje se vraća

Pevec
Josip Maljak
30.04.2010.
u 07:24

Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK, među kojima su dobavljači Peveca, odlučit će o modelu najma Pevecovih prostora. Prvi je model klasičan najam prostora, a drugi oblik franšize gdje bi uzeli najam u svoje ime i na račun Peveca

Za tjedan i pol dana održat će se vijeće Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK, među kojima su Pevecovi dobavljači, a koji će odlučiti o modelu najma Pevecovih prostora. Naime, ovih su dana imali sastanak sa stečajnim upraviteljem Darkom Šketom te dogovorili dva modela najma. Prvi je model klasičan najam prostora, a drugi oblik franšize gdje bi uzeli najam u svoje ime i na Pevecov račun.

Vjerovnici

Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK, za sada ne zna koja će varijanta biti prihvatljivija, ali to će se znati sljedeći utorak. Ugovori o najmu sklapat će se na kraći rok, do godinu dana, jer tek treba i dogovoriti situaciju s vjerovnicima. Za 19. svibnja sazvana je skupština vjerovnika kada će se donijeti stečajni plan te ustanoviti i točna potraživanja vjerovnika kao i njihovo stajalište oko naplate tog duga. Neki od njih tako bi mogli ući u vlasništvo Peveca ili se naplatiti prodajom. Očekuje se da će se većina odlučiti na pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele. To je vjerojatno trenutačno i bolje od prodaje jer su na tržištu cijene nekretnina niske.

Stoga se zapravo od tih sredstava ne bi ni uspjeli naplatiti. Veći su vjerovnici banke koje bi također mogle prihvatiti takvu mogućnost, barem privremeno, do stvaranja bolje klime za prodaju, ili bi se mogle odlučiti na reprogram dugova. Banke se ne mogu izjašnjavati, ali kako se čuje, zadovoljne su radom stečajnog upravitelja s kojim se sada može ozbiljno razgovarati i pregovarati te s kojim je i lakše riješiti razlike u stajalištima. Točna potraživanja od vjerovnika još se određuju, ali blizu su 1,8 milijarda kuna.

Centri se otvaraju

Trenutačno radi sedam Pevecovih centara, na zagrebačkom Jankomiru te u Puli, Osijeku, u Koprivnici, Kutini, Bjelovaru i Zadru, a Šket najavljuje i otvaranje centara u Varaždinu, Rijeci i Slavonskom Brodu sljedećega tjedna.

– Stvara se nova tvrtka, koja već dobiva povjerenje od dobavljača – komentira Šket. Trenutačno je zaposleno 750 ljudi, dodatnih je 150 na bolovanju. Pri otvaranju stečaja bilo ih je 1100.

Agrokor je odustao od zakupa dvaju Pevecovih prostora, ali se navodno pregovara s još nekim zainteresiranima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije