Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bankarska posla

Centar banka mogla bi završiti u rukama države

'27.09.2010., Trg Kresimira Cosica 11, Zagreb - HOO-Hrvatski olimpijski odbor i Centar banka sklopili su dvogodisnji ugovor o poslovnoj suradnji cime je Centar Banka postala clanica Hrvatske olimpijsk
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
03.08.2013.
u 11:19

Zbog nesuglasica dioničara o dokapitalizaciji banke, mogući je scenarij da izravno u banku uđe država, u iznosu od 50 posto osigurane štednje, tj. sa oko 250 milijuna kuna

U vrijeme dok država priprema prodaju Hrvatske poštanske banke, jer joj treba novac za krpanje proračuna, istovremeno je izgledno da će nacionalizirati Centar banku. Zbog nesuglasica dioničara o dokapitalizaciji banke, mogući je scenarij da izravno u banku uđe država, u iznosu od 50 posto osigurane štednje, tj. sa oko 250 milijuna kuna, otkriva nam izvor iz Vlade. O dokapitalizaciji banke trebalo je biti odlučeno na jučerašnjoj skupštini, no zbog nedostatka kvoruma skupština nije održana.

Nesuglasice

Prošli tjedan iz Nadzornog odbora banke odstupio je najveći pojedinačni dioničar Dragutin Biondić, koji je svojedobno prihvatio ulazak Alternative fonda za gospodarsku suradnju (FGS), a čijim vodstvom, isto kao ni država, nije zadovoljan. U taj FGS su, naime, podjednako uložili država i privatni ulagači i prošle su godine pristali na sudjelovanje u dokapitalizaciji, a da to ove godine neće učiniti, još nam je prije nekoliko mjeseci potvrdio resorni ministar Gordan Maras. I on, kao i Biondić, nije bio zadovoljan njihovim radom, a dodatno je nesuglasica nastala jer je Alternative bilo jedino društvo koje nije lako prihvaćalo izmijenjene propise o poslovanju fondova. U Alternativeu, koji sada ima 51 posto udjela u banci, još se nadaju da će doći do većeg udjela, tako da oni kao privatni ulagači ulože samostalno planirani iznos od 150 milijuna kuna. No, kako bi to učinili, od države navodno traže da preuzme loše plasmane, što država ne želi učiniti. Iako, ne tako davno, ministar Linić je upravo predlagao da se loši plasmani iz problematičnih malih banaka prebace u Croatia banku, a nakon što mu je propala ideja o pripajanju malih banaka Croatia banci.

No, nitko od dioničara nije za to da Alternative, uz takav uvjet i malu cijenu, dođe do više od 90 posto udjela. Naime, bilo je predloženo da se prije povećanja temeljnog kapitala najprije provede njegovo smanjenje, i to sa 200,6 milijuna na samo 10 milijuna kuna. Razlika od 190 milijuna kuna stavila bi se u rezerve. Plan dokapitalizacije predviđa da nove dionice po cijeni od 10 kuna upisuje samo Alternative Upravljanje, dok se ostalima isključuje pravo na sudjelovanje. Rezultat toga bilo bi povećanje njihova udjela na 96 posto. Rješenje će se sigurno naći jer je to svima u interesu, uključujući i HNB koji već dulje vrijeme ima pod povećalom Centar banku.

Nova skupština

Nakon prošlogodišnjeg gubitka, koji je nastavljen i u prvom tromjesečju, neki dan objavljeni podaci pokazuju da su se rezultati poslovanja banke pogoršali i u prvom polugodištu. Prihod je smanjen u odnosu na kraj prošle godine za 56 posto, a gubitak je porastao na 66,4 milijuna kuna. Zato je dokapitalizacija neophodna, a odluka će se znati na skupštini banke 16. kolovoza.

>> Dragutin Biondić se povukao iz Nadzornog odbora Centar banke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije