Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Burze u oštrom padu, euro ispod 1,19 dolara

burza, NY
Pixell
07.06.2010.
u 07:57

Azijske su burze jutros pale za oko tri posto, a euro se spustio ispod 1,19 dolara. Razlog je nesigurnosti ulagača prije svega strah od širenja europske kriza na ostala svjetska tržišta.

Euro je potonuo na najniže razine u posljednje četiri godine, ispod 1,19 dolara. A otvaranje europskih burzi počelo je padom: londonski FTSE već je u minusu 1,3 posto, u prvom satu trgovanja Dax je u minusu 1,9 posto, a francuski Cac 40 u minusu je 1,7 posto.

Jednako tako azijske burze bilježe pad, Nikkei  je u minusu 3,8 posto, dok su cijene dionica na ostalim azijskim burzama u minusu od 1,8 do 2,7 posto.

Ulagače su prije svega razočarali slabi podaci s američkog tržišta rada, odnosno slabiji rast zaposlenosti od očekivanja, ali i strah zbog mogućeg širenja europske krize na ostala svjetska tržišta. Naime, u petak je mađarska vlada priznala kako joj prijeti dužnička kriza, poput one u Grčkoj.

Zbog naznake slabljenja gospodarstava ulagači se plaše da će pasti i potražnja za naftom pa joj je cijena jutros pala na 70,3 dolara po barelu.

Ovotjedno trgovanje na burzi ovisit će prije svega o zbivanjima na europskom tržištu, a ulagače bi mogli umiriti novi makroekonomski podaci u SAD-u, odnosno izvješće o prodaji u trgovini na malo u svibnju i raspoloženje potrošača. Ključan će biti, kažu analitičari, podatak o trgovini na malo. Očekuje se rast potrošnje za anemičnih 0,2 posto, nakon što je mjesec dana prije porasla 0,4 posto.

Zato će ulagači i dalje oprezno ulagati i orijentirati se samo na sigurna utočišta.

 

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
22:21 07.06.2010.

Burze u oštrom padu, euro ispod 1,19 dolara, dfok naša jaka pametna sposobna balkanska KUna super, isplati se biti hrvat a tek hrvatina !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije