Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni procesi

Budućnost je regije u prekograničnim klasterima

mudrinić
Boris Ščitar/PIXSELL
15.04.2010.
u 12:49

Države u regiji su premale da bi bile konkurentne na tržištu EU te je nužna veća sektorska suradnja susjednih gospodarstava, jedan je od zaključaka s 8. Europske konferencije o poslovnim procesima.

Države u regiji su premale i preslabe da bi njihove industrije bile konkurentne na tržištu EU te je nužna veća sektorska suradnja susjednih gospodarstava, jedan je od zaključaka s 8. Europske konferencije o poslovnim procesima koja se danas održava u Zagrebu.

- Potpuno sam uvjeren da je samo pitanje dana kada će se početi osnivati prekogranični klasteri. Najbolji primjer takve suradnje je prijeratna proizvodnja tenka T-84 koji je bio regionalni high-tech proizvod - kazao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Ivica Mudrinić, predsjednik Vijeća za konkurentnost, istakanuo je mnoge sličnosti u upravljanju velikim kompanijama i državom te je ustvrdio da država, gospodarstvo i cijelo društvo nemaju viziju gdje bi trebali biti za 10-ak godina. I on je ukazao na značaj sektorskog okrupljivanja kroz klastere.

- Najvažnije u klasteru je dovođenje znanja da bi se stvorila dodana vrijednost. Izvozimo trupce, a ne proizvodimo stolce. Nedostatak znanja je ključna poluga koja nam nedostaje za stvaranje dodane vrijednosti - kazao je Mudrinić.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta kazala je da u Hrvatskoj djeluje 60 klastera, što nije malo ako se zna da velika Francuska ima 71 klaster.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
13:42 15.04.2010.

VELEIZDAJICE kakvi su nas ugurali u pakao 1918. Regionalno smo uz Austriju, Italiju, Švicarsku, Mađarsku, Češku, Slovačku pa i BH i na žalost Sloveniju a ne tamo nekakva primitivna plemena istočno od nas. Tko sam ja, na mom yubito profilu:ilu: http://www.youtube.com/101HR101 O TOME ŠTO VEČERNJI PIŠE POD MOJIM NIKOM OVDJE U CITATU: \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\' \"15.04.2010. u 01:53h 101HR101 je napisao/la: Dobro je da se isprićao. Bošnjacii su u Bosni autohtoni narod (uostalom samo ime govori), a mi Hrvati smo tamo samo gosti. Ako smo radili zloćine treba to jasno i glasno reći. Bošnjaci s druge strane nisu mogli naćiniti nikakve zloćine u Bosni, jer oni su tamo oduvijek svoji na svome. \" \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'

UK
Ugo Kajvez
14:11 15.04.2010.

Još uvijek tvrdim da samo zbog ovo lika treba goli otok ponovno otvoriti .....

HO
hotfishlake
16:56 15.04.2010.

laprdanja o znanju onih s premalo znanja. to o stolcima i trupcima sam vec 1000 puta procitao u novinama i sad su oni to kakti prepametno zakljucili! kako moze finska s 4,5 milijuna stanovnika imat nokiu? kradeze, kradeze, kradeze, nemaa zemlje znanja s tipovima poput bebica, kosorice, habranga, milinovica... nemaju oni pameti za vodit jednu zemlju. pa kosorica je uboga novinarka koja sve sto je naucila naucila je u kradezeu, otkud sad ona moze imati neku viziju koja bi omogucila neku nokiu ili ako hocemo izvezenu stolicu umjesto trupla? nokia je btw pocela ulaganjem novaca zaradjenih od drvne industrije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije