Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopuštenje vladi

Bruxelles: U redu, nastavite dalje s akcijom '3. maj'

Uljanik
Saša Miljević/Pixsell
05.07.2012.
u 11:52

Prvi korak – Vlada ponudila sve državne dionice radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik

Iznimno složen koncept spašavanja riječkog brodogradilišta 3. maj koji uključuje i prethodnu privatizaciju pulskog Uljanika Vlada je u Bruxellesu, doznajemo, predstavila Europskoj komisiji te je dobila dopuštenje da nastavi provoditi proces.

Popust za sve škverane

Prvi korak u pokušaju iznimno komplicirane akcije spašavanja 3. maja Vlada je učinila danas odobrivši provedbu organiziranog radničkog dioničarstva u brodogradilištu Uljanik. Utvrđena su i pravila igre. Radničko dioničarstvo uspjet će samo ako radnici iskažu interes za kupnju najmanje 39,04 posto dionica Uljanika. Dionice nominalne vrijednosti 300 kuna radnicima će se ponuditi po početnoj cijeni 51,23 kune po dionici umanjeno za jedan posto za svaku godinu staža u škveru te plus dodatni popust 20 posto. Osim 2674 radnika, koliko ih trenutačno radi u Uljaniku, dionice će moći kupiti i bivši radnici, a jedini uvjet je da radnici kupljene dionice zadrže u svom vlasništvu najmanje pet godina. Ako interes bude veći, Vlada je spremna radnicima ponuditi još 45,2 posto dionica Uljanika koji su u vlasništvu države.

Nakon toga slijedi druga faza u kojoj će na burzi biti ponuđene sve preostale dionice u vlasništvu države. Potom i dokapitalizacija u kojoj bi prema Vladinu planu trebali zajednički nastupiti Fondovi gospodarske suradnje (FGS) i Uljanik plovidba, a proces će biti otvoren i za druge institucionalne ulagače.

U posljednoj fazi tvrtka Uljanik, s novom vlasničkom strukturom, trebala bi kupiti riječki 3. maj. Prije nekoliko dana cijela operacija iznesena je Tehničkom povjerenstvu Europske komisije.

– Nakon što smo im predstavili cijeli koncept, od predstavnika EK zatražili smo nedvosmislen i nedvojben odgovor možemo li nastaviti sa zamišljenim konceptom. Odgovor je bio: “Možete!” – doznajemo od osobe koja je upućena u pregovore o hrvatskoj brodogradnji.

Limit za državni udio

Naravno, EK je postavila mnogo uvjeta, a najbitniji je da će hrvatski predstavnici o svakoj pa i najmanjoj promjeni, svakoj novoj ideji ili informaciji morati obavijestiti Bruxelles. Iako EK na cijeli proces gleda sa skepsom, nije nam decidirano zabranila ništa – pa ni eventualno uključivanje mirovinskih fondova u cijeli proces.

– Europskoj komisiji važno je samo da na kraju cijele operacije, znači nakon što Uljanik kupi 3. maj, postotak državnog novca u konačnoj vlasničkoj strukturi bude manji od 25 posto, odnosno da država nema kontrolni paket nove tvrtke nastale spajanjem Uljanika i 3. maja. Naravno, EK će pod državnim novcem smatrati i eventualna ulaganje mirovinskih fondova, a djelomice i novac koji ulože FGS-ovi – objašnjava nam izvor blizak Vladi.

Komentara 9

KO
korisnik2
18:50 05.07.2012.

"Naravno, EK je postavila mnogo uvjeta, a najbitniji je da će hrvatski predstavnici o svakoj pa i najmanjoj promjeni, svakoj novoj ideji ili informaciji morati obavijestiti Bruxelles. " a nis. bu vesna pusic svaki tjedan tri puta na raport u bruxelles. sto ce joj dobro i doci "da se malo makne od ove pomahnitale sovinisticke stoke koja ju stalno kritizira" i da se druska sa "sebi ravnima". na primjer, imperijalistima i krupnijom burzoazijom...

OB
-obrisani-
21:54 05.07.2012.

poduzece koje nije privatizirano, vlada je odlucila da kupi jedno drugo brodogradiliste ????????????????? edo peci bi to rekao: ljudi/lludi je li to moguce.

JA
james49
12:27 05.07.2012.

Samo treba uvesti klauzulu kako se dionice ne mogu prodati X godina ili se mogu prodati-vratiti samo onome od koga su kupljene. Inače će krenuti stampedo preprodaje i lova u mutnom. Ko i sa Jadrankamenom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije