Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Bruxelles Liniću i Čačiću brani da uđu u Nadzorni odbor Ine

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
25.05.2012.
u 09:00

U Vladi ne žele govoriti o pregovorima s Komisijom. Moguća odgoda zakona do srpnja 2013. godine

"Već se tresem", glasio je komentar Radimira Čačića potkraj ožujka na kritike Europske komisije na najavu premijera da će u Nadzorni odbor Ine imenovati ministre Radimira Čačića i Slavka Linića. Večernjakovu informaciju iz vrha Vlade da će nam Bruxelles stopirati izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa kojim bi Vlada omogućila imenovanje ministara u nadzorne odbore tvrtki kojima je država vlasnik ili suvlasnik, Čačić jučer nije želio komentirati.

Intenzivne konzultacije

– Obratite se Vladinu glasnogovorništvu – poručio nam je preko svoje glasnogovornice.

Neugodnu novost jučer nam službeno nisu željeli komentirati ni u Vladi. Doznali smo tek da konzultacije između Zagreba i Bruxellesa još traju.

– Upravo traju intenzivne konzultacije s Europskom komisijom o odredbama novog prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ne bismo željeli procjenjivati kako će razgovori završiti – kazala nam je osoba bliska predsjedniku Vlade. Dodala je još "da stvari nisu iste kao što su bile sa Zakonom o policiji koji je Komisija odbila".

Naš sugovornik nije nam želio otkriti hoće li premijer ići u izmjene zakona i tako Liniću i Čačiću omogućiti ulazak u Inin Nadzorni odbor nakon što Vlada i službeno dobije negativno mišljenje Bruxellesa o izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Jer upravo je takvu mogućnost premijer najavio prije mjesec dana kada je rekao da se "njegova vlada ni pod kojim uvjetima neće odreći tog prava".

No, u međuvremenu je čvrsti stav premijera Milanovića olabavio pa smo tako neposredno prije njegova susreta početkom svibnja s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom objavili da će odluka premijera o ulasku ministara u NO Ine uvelike ovisiti o ishodu sastanka u Budimpešti.

Vlada olabavila stav

Iako nam je tada izvor blizak vrhu Vlade prvi put otkrio mogućnost odustajanja od postavljanja Linića i Čačića u NO Ine, tvrdio je da ne postoji mogućnost da se odustane od izmjene samog zakona. "Premijer će Zakon izmijeniti zbog svog, ali i nacionalnog ponosa, a hoće li zakon konzumirati druga je stvar", rečeno nam je tada.

Dobro upućeni izvor iz Vlade rekao nam je da bi se Vlada s Čačićevim i Linićevim imenovanjem mogla strpjeti do srpnja 2013. godine kada ćemo postati punopravna članica Unije.

Komentara 24

LU
lukaluka
09:12 25.05.2012.

Ma dajte pa nije njima do upravljanja. Zagrabite im iz crnog fonda i nemojte nas blamirati u EU

VI
vital
09:17 25.05.2012.

novinarska zaglupljivanja. Evo oklada da će ući u nadzorni odbor

TO
Toni50
09:58 25.05.2012.

Bjeda slobode u demokraciji Kolika diktatura ide i zadire iz vrha Bruxellsa nije ni samome vrhu u Hrvatskoj još u podpunosti jasno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije