Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nejednake plaće

Bogati zarađuju čak devet puta više od siromašnih

\'novac1\'
Arhiva VL
05.12.2011.
u 19:10

Prosječan prihod najbogatijih 10 posto populacije čak je devet puta veći od prihoda 10 najsiromašnijih posto ljudi

Razlika između plaća bogatih i siromašnih sve je veća te je u stalnom porastu, i to u svim vodećim svjetskim ekonomijama, tvrdi se u istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Promatrali su 22 zemlje te otkrili da je nejednakost u promatranom razdoblju od 1980. do financijske krize 2008. rasla u 17 zemalja. A prosječan prihod najbogatijih 10 posto populacije čak je devet puta veći od prihoda 10 najsiromašnijih posto ljudi.

Rascjep se od 1980. prosječno povećao 10 posto. Meksiko, Sjedinjene Države, Izrael i Velika Britanija među zemljama su s najvećom razlikom između bogatih i siromašnih. U Velikoj Britaniji jedan posto najbogatijih od 1970. godine udvostručilo je svoje bogatstvo, a godišnji prosječni prihod 10 posto najbogatijih u 2008. bio je 55.000 funti, što je 12 puta više od 10 posto najsiromašnijih.

Danska, Norveška i Češka među zemljama su u kojima je razlika najmanja. Samo u Turskoj, Grčkoj, Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji nije zabilježeno povećanje razlike.

Komentara 3

Avatar Bulldog
Bulldog
21:42 05.12.2011.

A razlika je uuuuu ahmm diferencijaciji. Zato što greed znači zavist. A kako moramo pustiti 3% da budu privatni poduzetnici i milijarderi, tako ostalih 96% gledaju odozdo s margine i priča kako se povećava razlika između siromašnih i bogatih. Storijaija bi trebala glasiti: povećajmo plaće. Gdje su brojevi, statistički podaci, kr*****uk je napisati ovakav crveni članak. Ta nije \'47 ako je pobijedio Milanović?!

LA
larala
09:14 06.12.2011.

\"Razlika između plaća bogatih i siromašnih sve je veća te je u stalnom porastu, i to u svim vodećim svjetskim ekonomijama\" i onda se cudimo kaj smo u krizi ?i da je samo 9 puta veca bilo bi dobro, ima i 70 puta pa se to ne spominje....inace nekome 9 puta veca placa je 5 novih radnih mjesta s nekom recimo normalnom placom, pa genijalne politicare to ne zanima iako na sve strane na sva zvona bruje o rastu gospodarstva.....

LU
lutomirski
09:22 06.12.2011.

sta stalno usporedujete druge zemlje, gledajte sta se dogada u Hrvatskoj !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije