Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blag oporavak

Nezaposlenih 58.000 manje, ali zaposlenih svega 11.000 više

22.08.2012., Koprivnica - Popisivanje, ciscenje, fotografiranje i mjerenje slika, kipova, grafika i drugih eksponata u vlasnistvu Muzeja grada Koprivnice. Posao odradjuju mladi koji staziraju nakon studija, te dugotrajno nezaposlene osobe koje su posao do
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/5
11.07.2016.
u 07:00

U odnosu na 2008. imamo 151 tisuću zaposlenih manje, broj nezaposlenih je veći 86 tisuća, a radno stanovništvo osulo se za 65 tisuća

Rast hrvatskog gospodarstva i nadalje će biti pod pritiskom ekonomske emigracije i negativnih demografskih trendova. U prvom kvartalu zabilježen je godišnji pad broja nezaposlenih za 58 tisuća uz daleko blaži rast broja zaposlenih od 11 tisuća. To je rezultiralo smanjenjem radno aktivnog stanovništva za 47 tisuća, upozorio je HGK na osnovi posljednjih podataka iz ankete o radnoj snazi.

Uspoređujući sadašnje razine s onima iz prvog kvartala 2008. godine, vidljivo je značajno lošije stanje: broj zaposlenih manji je za 151 tisuću, broj nezaposlenih veći je za 86 tisuća, a kontingent aktivnog stanovništva spustio se za 65 tisuća, zbog čega su smanjene stope zaposlenosti i aktivnosti (za 4,0, odnosno za 1,0 postotni bod), a stopa nezaposlenosti veća je 1,5 puta (za 5 postotnih bodova).

Stoga analitičari zaključuju da su pozitivni pomaci na tržištu rada oslonjeni više na pad broja nezaposlenih nego na rast zapošljavanja. Iz predočenih kretanja izvode zaključak da značajnije pozitivne pomake na tržištu rada ne treba očekivati ni ove godine, oni će ostati blagi i suzdržani, u skladu s takvim oporavkom gospodarske aktivnosti.

>> Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim godišnjim padom stope nezaposlenosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije