Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina obljetnice

BKS Bank u proteklih pet godina utrostručila svoju bilančnu svotu

BKS Banka, portal
PR fotografija
03.04.2013.
u 12:10

Proslavivši prošle godine svoj 90. rođendan, BKS Bank je unatoč izazovnom poslovnom okruženju uspjela ostvariti porast u svim važnim područjima poslovanja.

„Devedesetogodišnje iskustvo došlo je do izražaja“, sažela je članica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer poslovnu 2012. godinu. Proslavivši prošle godine svoj 90. rođendan, BKS Bank je unatoč izazovnom poslovnom okruženju uspjela ostvariti porast u svim važnim područjima poslovanja. Bilančna svota BKS Bank je sa 31. 12. 2012. godine iznosila 6,54 mlrd. eura (+3,1%). Godišnji neto prihod nakon oporezivanja u visini od 40,1 mil. eura premašio je vrijednosti iz 2011. godine za 10,1%. Stopa adekvatnosti kapitala od 15,9% i stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala od 13,1% jasno premašuju zakonom propisane minimalne vrijednosti te dokazuju da je BKS Bank svojim klijentima siguran partner.

Izazovi pred bankama obilježili cjelokupni sektor

– Vanjski utjecaji osobito su snažno obilježili 2012. godinu. To ni mi kao mala institucija, međunarodno gledano, nismo mogli izbjeći. Cijela Europa je strepila za euro, morala je svladati teret dugova Grčke, Italije, Španjolske i Portugala, diljem svijeta zabilježen je pad gospodarskog rasta. Sve skuplja regulacija banaka i novi porezi, poput poreza na prihode od tečajnih razlika te naknade za stabilnost banaka u Austriji te planiranog poreza na financijske transakcije, svakodnevno nam donose nove izazove. Banke su stoga prisiljene promišljati o promjenama svoje organizacijske strukture, spektra usluga i prodajnih kanala – pojašnjava Stockbauer.

– BKS Bank stoga je 2012. godine prilagodila svoju centralnu strukturu i u području poslovanja s građanstvom u Austriji osmislila novu ponudu. Primarna sredstva su 2012. godine porasla za 2,6% na 4,36 mlrd. eura. Natjecanje kamatama u kombinaciji s višim troškovima nabave novca diljem Europe dovodi, međutim, do pada kamatnih prihoda – tako i u našoj banci (2012.: 143,1 mil. eura; 2011.: 150,4 mil. eura). Pozitivniji je nasuprot tome bio razvoj prihoda od provizija, koji se tijekom godine razvijao dinamičnije od očekivanog. Naspram 2011. godine taj je prihod porastao za 5% na 44,4 mil. eura. Važni nositelji rasta bili su kreditno poslovanje i platni promet. „Ukupno gledano  kreditni volumen sa 4,80 mlrd. eura povećali smo na 4,96 mlrd. eura. Od toga oko četiri petine otpada na poduzetničke kredite. Zadovoljni smo i razvojem rezervacija za kreditni rizik“, objašnjava Stockbauer.

U usporedbi s drugim institucijama, BKS Bank je 2012. godine povećala broj zaposlenih.

– U tome se odražava naša međunarodna ekspanzija. U međuvremenu smo u Sloveniji, Hrvatskoj i Slovačkoj operativni i u bankovnom i u leasing poslovanju. U Slovačkoj smo 2012. godine uveli poslovanje s građanstvom, a u Sloveniji otvorili novu poslovnicu u Domžalama, kaže Stockbauer.

Hrvatska 2012.: Uspjeh u godini obljetnice

BKS Bank je 2012. godine u Hrvatskoj obilježila čak dvije obljetnice: BKS-leasing Croatia d.o.o. proslavio je svoj deseti, a BKS Bank d.d. svoj peti rođendan. Ulazak na hrvatsko tržište uslijedio je 1998. godine putem predstavništva kojim je BKS Bank svojim austrijskim klijentima željela olakšati pristup Hrvatskoj. Godine 2002.  osnovan je BKS-leasing Croatia d.o.o. Tek kada su ova društva dobro učvrstila svoje poslovanje na hrvatskom tržištu, uslijedio je ulazak na bankovno tržište 2007. godine akvizicijom tadašnje Kvarner banke d.d., specijalizirane za financiranje malih i srednje velikih tvrtki. U BKS Bank d.d. sa sjedištem u Rijeci i poslovnicom u Zagrebu 2012. godine u prosjeku je bilo 59 zaposlenih. „Proteklih godina kontinuirano smo izgrađivali svoju paletu proizvoda tako da svojim klijentima trenutačno možemo ponuditi sve usluge univerzalne banke, izuzev poslovanja vrijednosnicama“, izvještava Goran Rameša, predsjednik Uprave BKS Bank d.d. „Naši klijenti cijene naše usluge intenzivnog i osobnog savjetovanja koje uvelike nadilaze uobičajenu praksu u Hrvatskoj“, pojašnjava Rameša.

Bilančna svota od 2007. više nego utrostručena 

„Razvoj BKS Bank d.d. zrcali se u našim poslovnim podacima. U trenutku akvizicije BKS Bank bilančna svota kretala se oko 50 mil. eura, potkraj 2011. oko 143 mil. eura, a sa 31. 12. 2012. godine već oko 160 mil. eura“, kaže Rameša. BKS Bank d.d. tek od 2010. Godine posluje kao univerzalna banka, a temeljem svoje dotadašnje specijalizacije za male i srednje velike tvrtke u svom portfelju ima više pravnih osoba tako da poslovi financiranja još uvijek predstavljaju najvažniju granu poslovanja. „Pri dodjeli novih kredita osobito vodimo računa o mogućim rizicima. Kreditni volumen u 2012. povećan je za 9,1% na ukupno 110 mil. eura“, izvještava Rameša koji k tome izražava svoje zadovoljstvo porastom depozita. „Naša primarna sredstva u visini od 71,3 mil. eura čine solidnu osnovu za refinanciranje. Cilj nam je u nadolazećim godinama dodatno povećati depozite i broj klijenata u poslovanju s građanstvom“, pojašnjava Rameša.

Gospodarska situacija u Hrvatskoj je i u 2012. godini ostala napeta. Bruto domaći proizvod oslabio je za realnih 2%, održiv oporavak do danas nije predvidiv. Unatoč većim rezervacijama za kreditni rizik, 11 suradnika BKS-leasing Croatia d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu ostvarilo je pozitivan rezultat od 0,38 mil. eura. Poslovni volumen krajem 2012. godine iznosi 38,3 mil eura.

Cilj za 2013. : Održiv uspjeh

Promatrajući tekuću poslovnu godinu, članica Uprave pokazuje oprezni optimizam. „Još uvijek slabo gospodarsko okruženje na brojnim našim tržištima i dalje će nam predstavljati izazov, no očekujemo daljnji porast bilančne svote, kreditnog volumena i primarnih sredstava“, kaže Stockbauer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije