Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3D HRVATSKA

Bespravna gradnja sada se otkriva uz pomoć 3D karte Hrvatske

geofoto
Foto: Geofoto
1/10
05.09.2011.
u 18:41

Milijun eura vrijedna je kamera kojom je zagrebački Geofoto snimio Hrvatsku.

Zagrebačka tvrtka Geofoto napravila je po narudžbi Vlade kartu Hrvatske u tri dimenzije kako bi lakše mogla nadzirati legalizaciju bespravne gradnje. Geofoto, vodeća europska tvrtka u geodeziji i geoinformatici, iz specijalnog je zrakoplova kamerom vrijednom milijun eura s visine od tri tisuće metara snimila svaki pedalj Hrvatske i sve građevinske objekte.

Iznenadili uzurpatore

Predsjednik uprave Geofota Zvonko Biljecki kazao je da je snimanje trajalo mjesec i pol dana, a da bi kvaliteta snimaka bila izvrsna, morali su se koristiti samo lijepim danima za snimanje. Na karti se detaljno vidi čak i najmanja građevina, kako kaže Biljecki, na njoj se mogu prepoznavati nijanse do veličine teniske loptice i definirati i vrsta materijala.

– Radili smo u velikoj tajnosti jer je ovo jako osjetljiva tema. Dosad se uvijek izlazilo ususret onima koji su uzurpirali prostor, a sada nije bilo te mogućnosti pa smo dobili objektivan prikaz stanja u prostoru. Senzori kojima smo se koristili još nisu upotrijebljeni u Europi – kazao je za Večernjak Zvonko Biljecki.

Zbog čega je bila potrebna ovolika tajnost, možda najbolje pokazuje primjer Grčke nakon što je nedavno vlada te prezadužene zemlje odlučila naplaćivati porez na luksuz. Zbog toga su i oni naručili snimanje iz zraka, a domišljati Grci svoje su bazene prekrivali ceradama kako bi izbjegli plaćanje novoga poreza.

Podaci s karte usklađivat će se s podacima iz katastra i zemljišnih knjiga. Naknada za legalizaciju bit će od 200 do 40 tisuća kuna.

Cijena legalizacije

Najviše će platiti oni koji su bespravno gradili apartmane. Jeftinije će se legalizirati poljoprivredni objekti, a najjeftinije objekti za stanovanje.

Primjerice, u Zagrebu u Kozari boku, poznatom po bespravnoj gradnji, naknada za legalizaciju iznosit će 8 tisuća kuna ako objekt ima 150 kvadrata, no ako služi za stanovanje obitelji, ta će naknada iznositi najviše dvije i pol tisuće kuna.

Komentara 86

Avatar žič
žič
20:15 05.09.2011.

ha,haa,opet jedna hrvatska komedija..........

NE
neverane
09:12 06.09.2011.

Nama ništa ne odgovara.A ovo je prava stvar.

OB
-obrisani-
19:44 05.09.2011.

, ta će naknada iznositi najviše dvije i pol tisuće kuna. .............. novinar je bio lijen ili ne upucen. Ta brojka vrijedi samo za jedan papir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije