Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez gtalka i skypea?

Besplatne poruke i pozive preko interneta HT planirao ograničiti!

mobitel
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
1/5
07.06.2012.
u 20:30

Najava blokiranja VoIP i MoIP usluga izazvala je buru među korisnicima. Udruga Telekom: Birajte operatora koji ne ograničava slobodu

Sve je počelo 2007. kada je Steve Jobs predstavio novo "čudo tehnike". Prvi iPhone izazvao je podijeljene reakcije – fanovi su u njemu vidjeli budućnost komuniciranja, dok se kod kritičara često mogao čuti argument "a što će ti internet na mobitelu?!". Jobs nije izmislio touchscreen mobitele niti je Apple bio prvi koji je proizveo mobitel "ovisan o internetu", no bila je to kompanija koja je popularizirala takve uređaje i potaknula ostale proizvođače na borbu. Ostalo je povijest, a internet na mobitelima danas je normalna stvar – toliko normalna da je kod velikog broja, osobito mlađih korisnika, zasjenila tradicionalne usluge poput glasovnih poziva i SMS-ova.

Drugi bi slijedili primjer?

Viber, What's App, Skype i Gtalk samo su neke od aplikacija koje omogućuju besplatnu razmjenu poruka (MoIP), a neke od njih i glasovne pozive (VoIP). Zvuči odlično, ali čini se da za operatore tu nastaje problem. Sve se više korisnika služi tim aplikacijama, dok broj potrošenih minuta i poslanih SMS-ova putem dosadašnjih komunikacijskih kanala pada. U stručnim krugovima već se neko vrijeme nagađa što je sljedeći potez operatora i što planiraju učiniti kako bi povećali svoje prihode. Čini se da je prvi korak k "naplati besplatnog" u Hrvatskoj pokušao napraviti HT. Uvjeti jedne njihove mobilne tarife ovih su dana izazvali buru među korisnicima, a glasili su ovako:

"HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoiP i MoiP usluga. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31. siječnja 2013."

I dok se na internetskim forumima vode burne rasprave, iz najvećeg domaćeg operatora nastoje umiriti korisnike pa poručuju da uvjete ne trebaju doslovno shvatiti.

– S obzirom na trendove u svijetu, namjera nam je zadržati pravo na promjene u segmentu VoIP i MoIP usluga. Korisnici će na vrijeme primiti obavijest o eventualnim promjenama ako ih bude – ističu u HT-u i dodaju da je prilikom objave pravilnika došlo do pogreške u formulaciji te nije riječ o uvođenju zabrane s 31. siječnja, već o mogućnosti uvođenja zabrane najranije od 31. siječnja 2013.

Mogući potez HT-a koji bi na slične poteze vjerojatno naveo i druge domaće operatore nije naišao na dobar prijam ni u udruzi Telekom. – Potez HT-a ocjenjujemo štetnim za korisnike i usmjerenim otežavanju razvoja novih usluga te opasnim presedanom koji narušava neutralnost interneta. Također, mišljenja smo kako se usluga koja isključuje korištenje svih mogućnosti interneta više ne može nazivati uslugom "pristupa internetu", već uslugom "ograničenog pristupa internetu" – istaknuo je čelnik udruge Đuro Lubura pozvavši korisnike da od iduće godine odaberu operatora koji im neće ograničavati slobodu pristupa internetu.

Vipnet ne uvodi blokade

– Također, pozivamo HAKOM da ocijeni utjecaj poteza HT-a na neutralnost interneta, ali i na ograničavanje tržišnog natjecanja posebice imajući na umu inovativnu VoIP uslugu Tornado koju je Optima Telekom nedavno predstavio – zaključuje Lubura. Bez obzira na mišljenje Udruge, doznajemo da bi Tornado blokade mogao zaobići jer je riječ o usluzi koja funkcionira putem posebnog kanala. Iz drugog domaćeg mobilnog operatora Vipneta doznali smo da oni ograničenja VoIP i MoIP usluga zasad ne planiraju uvoditi.

Komentara 36

A7
A7ibaba
20:54 07.06.2012.

Slobodno neka uvedu ogranicenje interneta. Isti dan cu raskinuti ugovor i otici na tele2 ili VIP.Uostalom necu ni potpisati takav ugovor u kojem uopce pise da oni imaju na to pravo. Bye,bye HT.

Avatar igstromar
igstromar
20:57 07.06.2012.

a zašto onda plačam flat internet na mobitelu?

OB
-obrisani-
20:49 07.06.2012.

samo budalaš govori puno preko telefona mene je skype obogatio , kolike su mi uštede uostalom, što nešto takvo ne ponude opsjenari iz tih mobile operatera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije