Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠER na hrvatski

Berkowitz: Nema otpuštanja, zadivljen sam ovim radnicima

'18.11.2011.,Split - Salamon Berkowitz, vlasnik americke tvrtke Traubi International postao je novi vlasnik Dalmacijavina Photo: Tino Juric/PIXSELL'
'Tino Juric/PIXSELL'
18.11.2011.
u 19:05

Berkowitz se oduševio kad je shvatio da Dalmacijavino proizvodi i bezalkoholna pića, naročito Pipi

Salamon Berkowitz, vlasnik američke tvrtke Traubi International Corp. (TIC), najizvjesniji je novi vlasnik posrnule splitske tvrtke Dalmacijavino koji je s Vladom RH uspio dogovoriti kupnju. Splitskim je novinarima vrlo rječito i uz koketiranje pokušao objasniti kakva budućnost očekuje Dalmacijavino i njegovih petstotinjak radnika.

Prvi posao namještaj

Upitan kako je započeo njegov poslovni uspjeh, Salamon Berkowitz, koji potječe iz tradicionalne židovske obitelji, kaže da su njegovi došli u Ameriku kad je imao četiri godine, a rođen je 1947. godine. Počeo je nošenjem vreća luka i krumpira uz stube pomažući ocu, poslovnom čovjeku. Odrastao je u tradicionalnoj obitelji. Majka mu je bila profesorica filozofije, a otac poznati Židov. Završio je vjersku školu za rabina te pohađao kolegije iz prava i filozofije. Pomagao je svojima te izravno, u praksi, provodio sve što je naučio na kolegijima.

– Važan dio nečijeg uspjeha je sreća. Međutim, ona nije najvažnija. Morate imati mogućnost da sreću sačuvate, da se stalno razvija i raste. Bitan je i trenutak u kojem ćete upotrijebiti vlastitu inteligenciju. A ja uvijek govorim da ona dolazi od roditelja – kazao je Salamon Berkowitz naglašavajući kako je ključ uspjeha sreća plus inteligencija.

Prvi veći posao bio mu je proizvodnja i prodaja namještaja. Razvijao je novi trend, proizvodio presvučeni namještaj. Koristio se jeftinim sirovinama, pokrenuo serijsku proizvodnju, a taj koncept danas koristi 50 posto proizvođača namještaja u SAD-u. Imao je, ističe sam, veliku potporu svojih i tradicije, omogućili su mu da radi drugačije od očekivanog. Imao je neočekivane ideje, sve mu je bilo izazov. To ga i danas prati. Uvijek i u svemu mora dati “svoj pečat”.

– Ponekad se i sam iznenadim vlastitim idejama. Uvijek i u svemu želim uživati i inzistiram da se radi na moj način. No, ponekad se mora popustiti i pristati na kompromis – poručuje Salamon. S posebnom radošću govori o Traubisodi spominjući poznati slogan “Nije vino, nije voda, to je Traubisoda!” Tvrdi da je to piće pogodno za ovu zemlju koja ima puno grožđa. Ne treba čekati da se pretvori u vino. U Splitu namjerava proizvoditi koncentrat od kojeg se pravi Traubisoda. Jer, Traubisoda, proizvodnju koje je započeo 1993. godine, vrlo je jak i poznat brend.

S vinom osvojiti svijet

Berkowitz se oduševio kad je shvatio da Dalmacijavino proizvodi i bezalkoholna pića, naročito Pipi.

– Pipi je moje omiljeno piće. Nisam ga mogao nabaviti u Zagrebu. Pipi je i košer. Možda bi mu zbog nezgodnog značenja na drugim jezicima trebalo prilagodit ime, ali siguran sam da bi u New Yorku svi poludjeli za tim pićem – kaže Berkowitz. U Dalmacijavinu ponajprije želi proizvoditi vino i plasirati ga na tržište Europe, SAD-a i Izraela. Treba golem trud i ulaganje da stvori jak brend. Mora imati input iz poljoprivrede. Hrvatska za to ima potencijal.

Berkowitz kaže da je uplatio polog za kupnju Dalmacijavina, ali detalje ne otkriva. Obećava da će svih 500-tinjak radnika ostati na poslu. Zadivljen je njihovom hrabrošću. Zgrade se mogu sagraditi, strojevi kupiti, ali najvažniji su ljudi s kojima želi partnerstvo. Nije u Splitu razgovarao sa sindikalistima koji traže kontrolni paket. Zaposleni, naglašava, već imaju 24 posto dionica.

Ključne riječi

Komentara 49

DK
dkatica2
19:44 18.11.2011.

Uzori Petrovo polje i bit će vina za čitavu Europu, ovi iz Dalmacijavina su to počeli ali uzalud kad su bili trijezni samo do gableca! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GE
gemist
19:46 18.11.2011.

Ajde,fala Bogu,ak ti Židove to ne dovedeš u red,ne znam ko to može,osposobi to poduzeće,kad sami nismo za to sposobni

OD
oltar domovine
19:42 18.11.2011.

neka si ti nama dosao nas Berkovicu i neka vas svuda po svijetu da se zna da smo mi poslovni i posteni radni ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije