Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekaju se detalji

Banke Liniću: Kontrola doprinosa nije naš posao

'27.01..2012.Zagreb- Ministar financija RH Slavko Linic Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Boris Sčitar/Večernji list
02.02.2012.
u 08:00

Plaćanje doprinosa umjesto tvrtki ne dolazi u obzir, ni nadziranje provedbe zakonskih odredbi. Broj dužnika zna samo Porezna uprava.

Prema najnovijim podacima Fine, država je blokirala 50.000 poslovnih subjekata zbog 11,2 milijarde kuna nenaplaćenih javnih prihoda. Lokalne jedinice blokirale su 36.000 subjekata zbog 430 milijuna kuna duga.

Brza odbijenica

Koliko je među silnim milijardama nenaplaćenih doprinosa za radničke plaće, Fina više ne prati, ali Vlada priprema uredbu kojom će zabraniti da se plaće isplaćuju bez uplaćenih doprinosa. Provedba te uredbe trebala bi biti u rukama banaka, koje su nakon 2002. preuzele vođenje platnog prometa. Hrvatska udruga banaka jučer je, međutim, vrlo brzo odgovorila da banke nemaju tehničkih mogućnosti kontrolirati poštuju li poslodavci tu zakonsku obvezu. I sada postoji obveza poslodavaca da do 15. dana u mjesecu isplaćuju doprinose i plaće za prošli mjesec te da Poreznoj upravi redovito šalju izvještaje o uplatama.

Sindikati tvrde da 15.000 radnika ne prima plaću, a broj radnika kojima se ne isplaćuju doprinosi vjerojatno je puno veći. Koliki je, ne znaju ni u mirovinskom osiguranju jer je naplata doprinosa pod kontrolom poreznih vlasti. Ni radnici nemaju uvid u tekuće uplate tvrtki, nego te rupe otkrivaju kad odu u mirovinu.

Izjava Slavka Linića u emisiji HRT-a Otvoreno, da Vlada "od 1. veljače uvodi sustav po kojem će pri isplati neto plaće razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet", izazvala je odmah veliku buru u bankarskim krugovima. Banke tvrde da im nije ni na kraj pameti plaćati tuđe obveze, niti ih država može na to obvezati. Jučer se nije mogao dobiti dodatno pojašnjenje Linićevih izjava, a interpretacije citirane izjave idu od toga kako je riječ o lapsusu te da Linić nije mislio reći "platiti" nego "pratiti", do toga da Linić stvarno očekuje od banaka da tvrtkama koje greškom propuste isplatu neto plaća plate doprinose.

Kad je riječ o praćenju uplata, Hrvatska udruga banaka tvrdi da ne mogu razlikovati vrstu uplate ili isplate jer na platnim nalozima vrsta uplate/isplate nije obvezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav.

Sloboda izbora

Banke nemaju, niti žele imati, saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi mogle kontrolirati točnost izračuna. Tvrtke mogu imati račune u više banaka i imaju slobodu izbora plaćanja bilo koje obveze s bilo kojeg računa ili nekoliko puta s jednog računa. To znači da dio zaposlenika može primati plaću preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se plaćaju preko treće i četvrte.

HUB u svom obrazloženju prvi put dosad navodi čak i nešto što ne ide bankama u prilog, da "svatko ima pravo odlučiti i isplaćivati osobne dohotke u gotovini". Bilo je inicijativa iz sindikata da se vrati isplata plaća u naturi, ali bankari su uvijek odgovarali da to nije moguće.

Ključne riječi

Komentara 114

UT
utatica
08:28 02.02.2012.

Može li minstar biti tako blesav da naredi bankarskim institucijama kontrolu uplate poreza i doprinosa. Kad sam to sinoć čula mislila sam da ne čujem dobro. Da stvar bude grotesknija postavio se vrlo ozbiljno, bahato i autoritativno. \"Ne zanima mee kako će to banke provesti\" Cirkus od vlade!

ST
stefj
08:28 02.02.2012.

Tja, država opet sebbe želi namiriti i to na principu brigo moja pređi na drugoga. I danas se mora do 15. u mjesecu platiti sve doprinose, kontrola toga je na poreznoj. Ako se ne plati, porezna bi trebala skinuti te novce s računa ili blokirati tvrtku. Banke nemaju veze s poreznim sustavom i zašto bi ga one naplaćivale. Ionako poduzeća već sada sama moraju raditi posao za koji je plaćena porezna, općina ili zavod za statistiku, sad be se još banke trebale baviti naplatom harača. Ma komunistička posla, nesposobni ljudi, nesposobna vlada, nema niti volje niti znanja uvesti red u sustav da svatko radi svoj posao...

MR
mravac8
10:26 02.02.2012.

beppi258 Kriva ti je matematika: 6000 * 5 posto godišnje je 300 kuna godišnje, odnosno 25 kuna mjesečno. A 25 kuna mjesečno pojede inflacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije