Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Banka Unicredit pod istragom zbog utaje 245 milijuna eura

Alessandro Profumo, glavni direktor UniCredita
Patrik Macek/PIXSELL
19.10.2011.
u 14:05

Banka je, navodno, u vrijeme Profuma financijskim operacijama zarade od kamata pretvarala u dividende na što se plaćalo samo pet posto poreza. Na taj je način državi “sakriveno” 245 milijuna poreza.

Banka Unicredit i njezin bivši delegirani upravitelj Alessandro Profumo pod istragom su zbog utaje poreza.

Milansko tužiteljstvo preventivno je zaplijenilo Unicreditu 245 milijuna eura, koliko je, prema proračunu, bilo utajeno poreza talijanskoj državi u razdoblju između 2007. i 2008. godine, dakle dok je još Profumo bio na čelu te banke koja djeluje i u Hrvatskoj i još 20 europskih zemalja.

Preventivnu zapljenu 245 milijuna eura, koja bi mogla postati i konačnom, proveo je sudac Luigi Varanelli na zahtjev milanskog tužitelja Alfreda Robleda. Taj iznos je navodno profit od utaje poreza, a financijska transakcija bila je provođena preko međunarodne financijske ustanove Brontos.

Istraga je još u tijeku, odnosno mogla bi biti uključena i 2009. godina. Osim Profuma, pod istragom je još 20-ak osobe, odnosno menadžera i dužnosnika banke Unicredit, među kojima su i bivši financijski direktor Ranieri de Marchis i trojica zaposlenika engleske banke Barclays u milanskoj podružnici.

– Unicredit je iznenađen zbog te istrage jer je banka uvijek djelovala u zakonskim okvirima – priopćila je uprava banke.

Banka je, navodno, u vrijeme Profuma financijskim operacijama zarade od kamata pretvarala u dividende na što se plaćalo samo pet posto poreza. Na taj je način državi “sakriveno” 245 milijuna poreza. Naime, na depozit Unicredita u Barclaysu su dobivane kamate, koje su oporezive, ali ako se iznos pretvori u dividendu, onda se dobivaju olakšice pri plaćanju poreza, odnosno te olakšice mogu iznositi do 95 posto od iznosa koji bi se trebao platiti.

 

Komentara 12

OB
-obrisani-
15:44 19.10.2011.

Francuska druga najveca banka Societe Generale (SocGen ) je pred stecajem, zbog zajmova koje su dali Grckoj. Najveca banka u Italiji UniCredit Banca, je isto pred propasti ,ukoliko joj se ubrzo ne pomogne. ( bez brige FED KREIRA lovu iziz vakuma) Istovremeno Der Spiegel pise da je Italija prevelika da bi je Njemacka mogla spasiti a vise ni Spanjolska ne moze svoj dug otplacivati. Italiji nadolazi $ 2 trilijuna duga na naplatu u iducih 5 godina. Ha,ha istovremeno MISTERIOZNI investitor ( Mujo iz Doboja) je zaradio skoro milijardu dollara na spekulaciji 10:1 da ce americki kredit rejting biti umanjen

UK
Ugo Kajvez
15:58 19.10.2011.

U italiji, ... banke = mafija. ... niš čudno .... još su gori od nas ..........

OB
-obrisani-
14:15 19.10.2011.

Da preveniramo možebitna trkeljanja o vlasništvu banaka, nije li jedan od većih dioničara Unicredito banke bio i Gadafi? onako da se zna, jer sada će krenuti teoretičari zavjere a ja im samo u svojoj neizmjernoj dobroti poklanjam ovaj podatak o dioničarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije