Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKO TRŽIŠTE

Badel potpisao ''joint venture'' ugovor s kineskom kompanijom

Badel i Kina (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
11.01.2012.
u 20:56

Ugovor je kruna višegodišnjih ambicioznih planova Badela da se aktivno uključi na kinesko tržište te pretpostavka za dobar posao, kazao je generalni direktor Badela Srđan Oreb.

Badel 1862 i kineski Tadee Holding Group Co. Ltd. u srijedu navečer su potpisali „joint venture“ ugovor o osnivanju zajedničkog trgovačkog društva Badel 1862 & Tadee Joint Venture Company LLC u Kini.

Ugovor, koji se odnosi na zajedničko ulaganje u prodaju, distribuciju i marketing vina i jakih alkoholnih pića, kruna je višegodišnjih ambicioznih planova Badela da se aktivno uključi na kinesko tržište te pretpostavka za dobar posao, kazao je generalni direktor Badela Srđan Oreb, ističući kako je početni ugovor vrijedan 1,5 milijuna eura. On nije velik, napomenuo je, ali je za Badel značajan pionirski pothvat. Svjesni su, naime, da ih očekuje veliki komercijalni rat jer se na kinesko tržište uključuju pet do 12, kada su već svi njihovi konkurenti već odavno tamo. No, Badel ima tradiciju i „know how“, a Tadee Holding želju i potreban kapital koji mu garantira ulazak na to tržište.

S obzirom da Kinezi tek otkrivaju kulturu kušanja vina, uvoz vina u Kinu iz godine u godinu raste za visokih 50 posto, kazao je potpredsjednik Tadee Grupa Zhang Zhuben, koji u budućem partnerstvu vidi veliki potencijal. Kina je, doznajemo, na prvom mjestu količinske potrošnje alkoholnih pića u svijetu te se predviđa da će to tržište sa 47 milijardi litara u 2009. narasti na čak 61 milijardu litara u 2014.

- Ugovor je više simbolične nego materijalne vrijednosti, no i tako simboličan izvoz vina najveći je kojega je Hrvatska do sada uspjela realizirati – kazao je sinoć prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ističući kako se nada da će se to uskoro promijeniti s obzirom na kvalitetu i potencijal hrvatskih vina. Kad je kineski kapital u pitanju, onda je to samo „win-win“ pozicija u kojoj obje zemlje vide jasan gospodarski interes, rekao je. No, za još bolju suradnju treba postaviti pravne okvire, precizno detektirati koje se institucije mogu koristiti te na kojim se projektima može surađivati.

Tadee Holding Group renomirana je kineska tvrtka koja na tržištu Kine posluje više od 10 godina, a čine ju četiri podgrupe poduzeća za naftni biznis, nekretnine i međunarodnu trgovinu. Trguje s više od 80 zemalja svijeta, među kojima i s Hrvatskom. U ukupnom izvozu vina iz Hrvatske Badel danas sudjeluje s otprilike 10 posto, dok u jakim alkoholnim pićima drži čak 70 posto izvoza.

Ključne riječi

Komentara 20

JS
ja sam gladan
21:36 11.01.2012.

Oko 150 nezadovoljnih radnika Foxconnove tvornice u kineskom gradu Wuhanu popustilo je i sišlo s krova nakon što su zaprijetili samoubojstvom... Sad se budu nadudlali badelovog mirogojčeka, a mi ćemo biti još više zatrpani kancerogenim smećem iz Kine. Oni ćeće biti mrtvo pijani, a mi mrtvo mrtvi. Win-win.

UK
Ugo Kajvez
21:44 11.01.2012.

Konačno nekom došla pamet u glavu ...... bravo samo naprijed !! ............ . Haha, a što je sada sa floskulama da ćemo imati EU tržište od 500 miljuna potrošača !!?? ..... NEMA ŠANSE, ..... ta šansa za hrvastku je naa istoku !! ................

DR
drug
21:16 11.01.2012.

Kinezi piju i puše kao ludi.... Tržište za 10.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije