Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program oporavka

B. Škegro: Ne trebamo industriju i turizam već uspješne tvrtke

Borislav Škegro
Arhiva VL
22.04.2010.
u 19:38

Granske strategije u zemlji koja ima manje stanovnika od jedne gradske četvrti u New Yorku, atak su na zdrav razum, kazao je koautor programa Borislav Škegro.

– Ne trebaju nam industrija i turizam već uspješne tvrtke. Zaboravimo bajke o debelom Švabi koji dolazi na naše more i jede pet kilograma kruha od slavonske pšenice. Granske strategije u zemlji koja ima manje stanovnika od jedne gradske četvrti u New Yorku, atak su na zdrav razum – odgovorio je Borislav Škegro, koautor Programa gospodarskog oporavka, na pitanje zašto se u Programu ne spominju industrija, izvoz i zapošljavanje, koje mu je bilo postavljeno večeras u Zagrebu na Forumu hrvatske sloge. Istakao je da je najuspješnija hrvatska tvrtka u svijetu karlovački HS produkt koja izvozi pištolje i trebala bi poslužiti kao primjer ostalim tvrtkama. Škegro je kao najbitniji element Programa naveo fiskalnu odgovornost i predložio donošenje ustavnog zakona koji će propisati da deficit državnog proračuna iznad dva posto mora izglasati najmanje 75 posto zastupnika u Saboru.

- Od svih brojeva najljepši broje je nula. Proračun bi trebao biti uravnotežen. Deficit bi smio bit jedan ili ne više od dva posto BDP-a. Međutim, važnije od toga je da se stvori okruženje da Sabor ozbiljno razgovara o državnim rashodima - kazao je Škegro. Zbog prevelikih rashoda i deficita proračuna od 14 posto bio je kao ministar financija, kaže Škegro, prisiljen prodati Hrvatski telekom potkraj 90-ih godina.

Ključ uspjeha programa koji je donijela Vlada leži u rukama premijerke Jadranke Kosor, koja je sama preuzela odgovornost za njegovu provedbu.

- Bit će teških odluka, štrajkova, prosvjeda, ali ove promjene su nužnost. Da se sutra promijeni vlast i ona bi morala provesti 99 posto ovog programa. Stranputica na koju bi nas mogli odvesti gospodarski problemi koji se gomilaju već desetljećima je opasna, neki govore i o bankrotu države - upozorio je Škegro.

Osvrnuo se bivši ministar financija i na gubitak većinskog vlasništva države u Ini.

- Poražavajuće je da smo morali dovesti mađarskog upravitelja da nam pokaže kako treba raditi. Ipak, mogu zamisliti Inu u idućim godinama u stopostotnom hrvatskom vlasništvu - kazao je Škegro.

Veliki problem po Škegri su i male plaće u javnim i državnim službama, koje najbolje stručnjake usmjeravaju u privatni sektor.

- Lažno posipanje pepelom smanjenjem plaća u državnim tvrtkama i službama je populizam. Zbog toga, primjerice, Ministarstvo financija ne može dobiti kvalitetnog stručnjaka i profesionalca jer mu može ponuditi plaću samo u visini jedne četvrtine koju mu daje bilo koja banka u Zagrebu - zaključio je Borislav Škegro.

Komentara 119

PE
peljar
10:04 23.04.2010.

Škegro je budaletina koja pripada samom vrhu ljudi koji su u doba rata naprosto izdali Hrvatsku i učinili najveće zlo hrvatskome narodu u povijesti. Njemu je mjesto u Hagu, kao ratnom zločincu, a ne generalima ili vojnicima. Oni su samo izvršavali naređenja onih koji su krojili politiku izdaje Hrvatske. Zato nisu ni jednim aktom obznanili rat u Hrvatskoj, pa se čini da nismo ni bili u Domovinskom ratu, a bili smo, nego u nekakvu Škegro itd. ratu. Škegro bi trebao biti predmet istrage gospodina Bajića i to kao ratni profiter i izdajnik Domovine.

OR
ordinaryhandsome
18:26 23.04.2010.

Lopato može, odi ak ne uspiješ ja ih sve strpam u buksu :D

ČO
čombe
11:43 23.04.2010.

Izjava je za jedan dobar laksativ odnosno klistir ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije