Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tako se to radi

Argentinci otjerali Španjolce iz naftne kompanije jer nisu ulagali

'Argentina\'s President, Cristina Fernandez de Kirchner, arriving to the VI America\'s Summit, Cartagena de Indias, Colombia. The summit is held on April 14 and 15. April 14, 2012. Photo: Nestor Silva
'Nestor Silva/DPA/Pixsell'
17.04.2012.
u 20:11

Argentinska predsjednica dekretom je Repsol-YPF trenutačno stavila pod državnu kontrolu te parlamentu na odlučivanje poslala zakon prema kojemu bi Argentina postala vlasnikom 51% dionica.

– Mi smo jedina zemlja u Južnoj Americi, a vjerojatno i na svijetu, koja nema kontrolu nad vlastitim prirodnim resursima. Ako se takva politika nastavi, iscrpljivanje naftnih polja bez istraživanja i praktički bez ulaganja, nećemo imati održivu budućnost - dramatično se javnosti u ponedjeljak obratila argentinska predsjednica Cristina Fernandez i priopćila kako je donijela odluku da se najveća tamošnja naftna kompanija Repsol-YPF, u većinskome španjolskom vlasništvu, vraća u ruke države.

Argentinska predsjednica dekretom je Repsol-YPF trenutačno stavila pod državnu kontrolu te parlamentu na odlučivanje poslala zakon prema kojemu bi Argentina postala vlasnikom 51% dionica. Vladin predstavnik odmah je došao u tvrtku s popisom španjolskih menadžera kojima se zabranjuje pristup zgradi. Potez C. Fernandez motiviran je lanjskim proračunskim deficitom od tri milijarde dolara zbog velikog uvoza nafte. Krivnju je svalila na Španjolce, koji u najvećoj argentinskoj naftnoj kompaniji imaju 57% udjela. Optužila ih je za premalu proizvodnju i izostanak ulaganja u istraživanje naftnih polja. Eksproprijacija će se zato odnositi isključivo na Repsolov vlasnički udjel, a nije objašnjeno kako će Argentina obeštetiti Španjolce.

Oduševljeni Argentinci izišli su na ulice Buenos Airesa noseći transparente “Danas smo YPF vratili Argentini”.

Potez argentinske predsjednice naišao je na oštre prosvjede Španjolske i EU te osudu investicijske javnosti. Repsol je, pak, najavio tužbu.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
20:22 17.04.2012.

\' Mi smo jedina zemlja u Južnoj Americi, a vjerojatno i na svijetu, koja nema kontrolu nad vlastitim prirodnim resursima\' ...... Niste, niste, ima još jedna.....

OB
-obrisani-
20:23 17.04.2012.

Vamos Argentina Vamos

OB
-obrisani-
20:19 17.04.2012.

Sve banke , INU , Plivu,itd treba vratiti u drzavno vlasnistvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije