Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inflacija

Analitičari upozoravaju: Inflacija je velika prijetnja EU

EU
Reuters/Pixsell
15.05.2010.
u 07:34

Uz to što se smanjuje povjerenje u euro, nagli rast inflacije može i smanjiti vrijednost obveznica. No za sada briga o inflaciji za ulagače još nije velika,pa su cijene njemačkih i britanskih državnih obveznica u porastu

Paket mjera EU za spas eurozone samo je, čini se, zataškavanje još većih problema do kojih može doći, a to je ponajprije inflacija, piše Wall Street Journal. Na to su upozorili i analitičari odmah nakon donošenja mjera EU vrijednih 750 milijardi eura.

Potražnja za zlatom

Naime, činjenica je da bi taj golemi iznos, ako bude “upumpan” na realno tržište, izazvao inflaciju.

– Kriza je povećala pritisak na jačanje likvidnosti, što može utjecati na globalni inflacijski pritisak, smatra Joachim Fels, ekonomist Morgan Stanleya. Ekonomisti banke Credit Suisse i Morgan Stanleya izražavaju i zabrinutost što predsjednici središnjih banaka EU i Velike Britanije ne zauzimaju agresivan stav u borbi protiv inflacije. A to stvara pritisak na britansku funtu i euro, ali i povećava potražnju za zlatom, povijesnim utočištem za ulagače u vrijeme prijeteće inflacije. Euro se nakon donošenja mjera EU u ponedjeljak blago oporavio, no tijekom tjedna opet je počeo kliziti prema dolaru, kao i britanska funta, dok je cijena zlata dosegnula rekordna 1243 dolara. Potražnja raste i za zdravim valutama poput švicarskog franka, ali i norveške te švedske krune.

Cijene obveznica rastu

Uz to što se smanjuje povjerenje u euro, nagli rast inflacije može i smanjiti vrijednost obveznica. To može značiti i zahtjev viših prinosa od investitora u vrijeme kada se golemi europski javni dug mora refinancirati. Analitičari smatraju da je kreatorima politika trenutačno veća preokupacija potaknuti rast gospodarstva od mogućeg rasta potrošačkih cijena. Smatraju da im možda veća inflacija i nije nepoželjna zbog lakše otplate postojećih dugova.

No za sada brigu o inflaciji, čini se, najviše vode ekonomski analitičari, jer se ulagači još nisu iskazali. Naime, cijene njemačkih i britanskih državnih obveznica porasle su u posljednjih nekoliko tjedana, nakon što su investitori preselili novac iz rizičnih dionica u sigurnije papire. Također se nisu odlučili zaštititi obveznice od inflatornog rizika. A takvu su preporuku, zaštite obveznica od inflacije, u Velikoj Britaniji, primjerice, uputili ekonomisti Credit Suissea, s obzirom na to da je čelnik tamošnje središnje banke već najavio veću inflaciju u kratkom roku.

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
09:43 15.05.2010.

EU = SFRJ, pardon, čak i gora !!!!

SA
Savjest
15:20 15.05.2010.

EU=(First) Rzeczpospolita - the period when Poland was ruled by the nobility (szlachta) who elected the king and the parliament (Sejm); from the Nihil novi act in 1505 until the third and final partition of Poland-Lithuania in 1795. caused by Liberum veto ( Latin loose translation Free veto) that was an important political instrument in the Polish-Lithuanian Commonwealth. It allowed any member of the Sejm to call an immediate end to the current Sejm session and nullify all legislation that had already been passed during that session. Liberum veto evetually nulified the Rzecpospolita itself.

BI
bizzwizz05
03:16 16.05.2010.

poserem se na vaše analitičare..jedemo govna odavno i sad kao svjetska kriza je kriva... kriza je od rata...kad su kriminalci dosli na vlast. nepismena stoka....to su...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije