Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Američke i azijske burze u padu, 8 banaka pod istragom

burza
AFP
14.05.2010.
u 07:55

Kako piše BBC, pod istragom su Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.

Spori oporavak tržišta rada u SAD-u, a posebno oprezne procjene vodećih američkih kompanija o situaciji u američkom gospodarstvu, utjecali su na pad burzovnih indeksa.

Jučer su pad imali vodeći indeksi na Wall Streetu, no veći se mogu očekivati na azijskim burzama, a takav trend već je vidljiv danas na početku trgovanja, a s obzirom na to da je tom tržištu SAD glavno izvozno tržište.

No američko tržište naći će se i pod pritiskom nakon objave da se utvrđuje je li osam američkih banaka obmanjivalo agencije za rejtinge s ciljem da bi one podigle rejtinge za pojedine vrijednosne papire osigurane hipotekama.

Kako piše BBC, pod istragom su Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.

Još nije niti sigurno koliko je uistinu ulagače ohrabrio paket mjera EU, s obzirom na to da su i europske burze i dalje volatilne. Jučer ih je ohrabrio podatak o dobrim poslovnim rezultatima kompanija, a i veći optimizam u pogledu mjera za spas Eurozone. No euro je opet pod pritiskom, te je jučer opet pao prema dolaru i jenu.

Komentara 3

MR
M@rsij@nac
14:46 14.05.2010.

Banksteri......................................................................................................

CI
cicibela
11:19 14.05.2010.

Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, UBS... su samo trojanski konji, koje su u svijet poslali njihovi vlasnici da proizvedu svjetsku ekonomsku krizu. Uredno ispunjavajući recept ŠOK DOKTRINE: problem-reakcija-solucija, njihovi vlasnici i naredbodavcici sada nude soluciju: centraliziranu monetarnu i političku vlast. Najprije u EU, a zatim u cijelom svijetu. Kao što Rockefeller jednom reče: \"Sve što trebamo je prava velika kriza i svijet će prihvatiti Novi Svjetski Poredak\"

XA
xaron
18:56 14.05.2010.

Pazi ovo : polovina od nabrojanih banaka su strane ( Njemacka, Francuska i dvije Svicarske ). Koja je ovo podvala pred Mid-term izbore u USA u studenom. Samo traze zrtvenog jarca da zadovolje bijesne ( sa pravom ) glasace te ce se sve slomiti na tim prljavim strancima koji su eto skoro upropastili Amariku. Ovo je odvratno, slicno je bilo i sa Toyotom na koju su sva USA medija pljuvale dok nova Japanska vlada nije odlucila da odustane od zatvaranja USA baze na Okonawi ( sada je sve OK i nema problema sa kvalitetom Toyotinih auta ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije