Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor

Alternative i HBOR ulaze u Centar banku

Centar banka
Marko Lukunić/PIXSELL
10.04.2012.
u 09:00

Dokapitalizacija Centar banke, vrijedna 97 milijuna kuna, bit će prvi korak u stvaranju platforme za okupljanje manjih banaka

Nakon više od dvije godine signaliziranja o potrebnom okrupnjavanju manjih banaka, čini se da je dugoočekivana konsolidacija konačno pred vratima, doznaje Poslovni dnevnik. Dobije li posljednje zeleno svjetlo u Vladi, ovog tjedna trebao bi se zaključiti projekt dokapitalizacije Centar banke vrijedan 97 milijuna kuna, što će biti prvi korak u stvaranju platforme za okupljanje manjih banaka.

Višemjesečni pregovori države, Centar banke i fonda za gospodarsku suradnju Alternative private equity stigli su u fazu finalizacije. Hrvatska banka za obnovu i razvitak prošlog se tjedna suglasila s projektom koji je, doznajemo, raspravljen i na užem kabinetu Vlade, a formalno se čeka još samo potpis Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta, u čijem su resoru fondovi za gospodarsku suradnju (FGS). Financijska potpora Centar banci, u većinskom vlasništvu Dragutina Biondića, povećat će temeljni kapital za više od 50 posto.

Pravila igre posložena su tako da će svaku kunu privatnog kapitala podjednako pratiti država, što znači da će na 48,5 milijuna kuna Alternative private equityja još 48,5 milijuna kuna uplatiti HBOR u ime države. Nakon dokapitalizacije, udio Dragutina Biondića, koji preko Heruca ima gotovo 60% Centar banke, čija je aktiva 1,6 milijardi kuna i drži 0,39 posto tržišta, past će, neslužbeno doznajemo, ispod 20 posto vlasništva.

Cijeli tekst pročitajte na Poslovni.hr.

Komentara 4

LU
luksa
09:10 10.04.2012.

Nevjerojatno ali istinito! Državna Hrvatska poštanska banka se prodaje, Croatia osiguranje se prodaje a kupuju se udjeli u nekoj marginalnoj privatnoj banci? Tko tu koga i zašto?

PR
promag
09:22 10.04.2012.

I ne samo to. Valjda su ti fondovi za gospodarsku suradnju trebali investirati u gospodarstvo, i stvarati nova radna mjesta ili oporavljati neke tvrtke, a ne jačati sektor koji ima i tako visoke profite na tom gospodarstvu koje je oguljeno.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:31 10.04.2012.

@luksa, zato sto je pedesetak milijuna dokapitalizecije za Centar Banku puno manje nego jedna milijarda, kojom bi trebalo dokapitalizirati HPB-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije