Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpuštanja nema

Albert Faggian: Novi list i Glas Istre spojit ću u jednu tvrtku

\'faggian_pxl_unu_231111.1\'
Pixsell
24.11.2011.
u 10:00

Albert Faggian, istarski poduzetnik, jedini je dao ponudu za kupnju riječkog dnevnika, vrijednu 86 milijuna kuna

Istarski poduzetnik Albert Faggian, vlasnik Glasa Istre, trgovačkih kuća Puljanka i Istra te nekoliko drugih tvrtki, jedini je dao ponudu, vrijednu 86,012 milijuna kuna za kupnju 80,32 posto dionica Novog lista koje je Zagrebačka banka prodavala nakon što je kao vjerovnik Diokija aktivirala založno pravo na taj udjel u tom riječkom dnevniku.

Odakle vam novac za to preuzimanje? Uz vas se veže bliska suradnja sa Zagrebačkom bankom, je li vam možda ta banka, koja je i prodavala dionice Novog lista, dala kredit za njegovu kupnju?

Rok plaćanja je četvrtak, a mi smo cjelokupan iznos platili u utorak. Dakle, poštovali smo sve uvjete natječaja i sad samo treba te dionice prenijeti na nas u SKDD, što bi se trebalo dogoditi za dan-dva. S obzirom na to da je iznos respektabilan, ne bismo mogli to obaviti bez bankovnog kredita. Zagrebačka banka je tradicionalno naš dobar partner i nije tajna da je dio sredstava za preuzimanje Novog lista osigurala upravo ta banka.

Zašto ste se odlučili na kupnju Novog lista?

Novi list su najkvalitetnije dnevne informativne nacionalne novine u Hrvatskoj, tiskovina koja mi je bliska i po principu lokalpatriotizma. To su novine u kojima pišu vrlo bitna imena na novinarskoj sceni. Glas Istre je, po mojemu mišljenju, najbolji lokalni dnevnik u Hrvatskoj i mislim da je povezivanje tih novina kvalitetna ideja. A naša je ideja osnivanje novinske kuće koja bi izdavala te novine.

Neki novinari u Novom listu izrazili su bojazan kad su čuli da ste jedini dali ponudu za kupnju tih novina, s obzirom na događaje u Glasu Istre u kojem su neki novinari dobili otkaz zbog iznošenja svoga mišljenja. Kakav će biti vaš odnos prema uređivačkoj politici?

Nitko, pa ni ja, ne smije se upletati u uređivačku politiku, jer bi to značilo gubitak kredibiliteta i uvjerljivosti novina. Smatram da je uređivačka politika već na zavidnoj razini u oba ta dnevna lista, vrlo je prepoznatljiva i bio bi grijeh to narušavati. Nitko u Glasu Istre nije dobio otkaz jer je izražavao svoje mišljenje. Doduše, imali smo jedan slučaj kada je novinar dobio otkaz jer je svoje privatno mišljenje deklarirao kao mišljenje Glasa Istre. To je nedopustivo. Medij ne smije biti opredijeljen, nego potpuno neovisan.

Hoće li biti otpuštanja u Glasu Istre i Novom listu? Pogotovu dođe li do njihova spajanja u novu tvrtku? Imate li procjene koliko bi ljudi bilo višak?

Ne mislim da će biti ikakvih otpuštanja. Naprotiv, pokušat ćemo sve što možemo u pravcu povećanja prihoda i osiguravanja posla za sve trenutačne zaposlenike. Mislim da socijalna osjetljivost mora biti dio biznisa, jer se, u suprotnom, gubi smisao cijele priče.

Povezuju vas s HDZ-om i IDS-om. Neki vas zovu istarskim Todorićem, a neki istarskim Kutlom i tvrde da vaše tvrtke posluju na klimavim nogama?

Cijeli život sam apolitičan. Zanima me gospodarstvo, a ne politika. Ako me netko i naziva istarskim Todorićem, a to nisam čuo, to mi je samo kompliment. Ivica Todorić je najrespektabilniji poduzetnik kod nas u trgovini prehrambenom robom, kao i u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Ne znam niti po kojem bih kriteriju bio istarski Kutle. Sustav u koji sam uključen je jedna od vrlo rijetkih bivših, "socijalističkih" trgovina prehrane na malo koja još posluje i osigurava kruh za 1500 obitelji. A u današnjem trenutku hrvatske recesije koja tvrtka nije suočena s problemima i teškoćama? Svi se bore s problemima nelikvidnosti, padom prometa..

Komentara 2

Avatar bereza
bereza
18:18 24.11.2011.

Hm! Bilo bi krasno kad bi bilo istinito! Ali, događanja u \"Glasu Istre\" otkako ga je preuzeo ovaj vrli poduzetnik ne govore baš u prilog njegovim najavama. Prema svemu sudeći, itekako je on vezan s političarima. I s bankama! Zagrebačka banka dala mu je kredit od 82 milijuna kuna kako bi on mogao dati ponudu za otkup udjela duga \"Novog lista\" u dugovanju \"Dioki-ja\" u iznosu 82 milijuna kuna! Znači, Faggian uopće nije uložio svoje novce! Čime je Faggian jamčio za taj kredit? Je li Zagrebačka banka kao pokriće kredita možda prihvatila nekretnine u vlasništvu \"Novog lista\"?

HA
Hatikvah
17:42 25.11.2011.

Izgleda da nije ni Istra imuna od svojih \"Keruma\" i sličnih regionalnih tajkuna... :/ Sve ovo pokazuje koliko smo zbilja kriminalna država i država u kojoj svatko sa svakim umješan tko ima i \"malo viška\" kuna na svojim računima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije