Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop kapitalu

Albanija, Crna Gora i Srbija pretekle Hrvatsku po ulaganjima

\'bih...makarska...05.07.2009...makarska, plaza donja luka, prepuna gostiju, za razliku na radne dane vikendom se tesko pronalazi mjesto na plazi, preovladavaju gosti iz bih i poljske, njemaca i ostal
Zoran Grizelj/Arhiva VL
27.07.2011.
u 12:00

U Hrvatskoj vlada inercija i otpor prema stranim investitorima, a to su iskoristile zemlje u okruženju, koje će nam postati sve veći konkurenti.

Investicijska klima u Hrvatskoj na najnižoj je razini! Srbija, Albanija i Crna Gora privukle su više stranih ulaganja od Hrvatske u 2010. godini, pokazuje najnovija analiza međunarodnih ulaganja “World Investment Report 2011”. Riječ je o publikaciji UNCTAD-a – Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj, koja je u utorak predstavljena u Hrvatskoj narodnoj banci u Zagrebu.

Katarski šeici čekaju

Srbija je lani privukla 1,3 milijarde američkih dolara stranih investicija, dok je Albanija prvi put u povijesti premašila milijardu dolara izravnih ulaganja iz inozemstva. Ispred Hrvatske je i Crna Gora, koja je privukla 780 milijuna dolara investicija. Hrvatska je sa 583 milijuna dolara bolja samo od Makedonije (293 milijuna) i BiH (63 milijuna dolara). Zabrinjava što su se strane investicije u Hrvatskoj u odnosu na 2009. strmoglavile čak 89 posto.

– U Hrvatskoj vlada inercija i otpor prema stranim ulaganjima. Moj je dojam da propuštamo silne mogućnosti. Katarski šeici nude milijarde za Brijunsku rivijeru, golf na Srđu je propao... Sve je to dokaz inercije, a državu čini manje konkurentnom na međunarodnoj razini. Mi smo tu jako zaostali – kazao je Branko Vukmir, posebni savjetnik UNCTAD-a.

Jedino rješenje je, smatra Vukmir, napraviti temeljitu reviziju u pristupu prema ulagačima jer su trenutačno strani investitori izgubljeni u šumi birokracije.

– Novi su zakoni još više zakomplicirali situaciju. Umjesto da ih rušimo, mi postavljamo nove barijere. Dva smo puta ukinuli agenciju za strana ulaganja, jednom vlada SDP-a, a drugi put aktualna vlast. A privlačenje stranih ulaganja postalo je strateško promišljanje ekonomske politike svake zemlje – ustvrdio je Vukmir.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će zemlje u najbližem okruženju u budućnosti biti sve značajniji konkurenti Hrvatskoj u privlačenju stranih ulagača.

– Pogotovo ako znamo da se povratak stranih ulaganja u regiju na pretkrizne razine ne očekuje u srednjoročnom razdoblju. Naime, promatrane zemlje danas imaju jasniju EU perspektivu, ali i osjetno niže troškove rada u usporedbi s Hrvatskom – kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Još veći problem od količine izravnih investicija u Hrvatsku nepovoljna je struktura tih ulaganja.

– Većina promatranih investicija otišla je u uslužne djelatnosti dominantno orijentirane na domaće tržište (non-tradable sectors). Iako su ove investicije imale pozitivan utjecaj na domaće gospodarstvo (u trgovini kroz rast ponude i smanjenje marži, u telekomunikacijama snažnim razvojem i nižim cijenama te u bankarstvu smanjenom kamatnom maržom i visokom stabilnošću), izostali su utjecaji na rast produktivnosti i izvoza u prerađivačkom sektoru, kao, primjerice, u Slovačkoj i Češkoj. Upravo su strane investicije u navedenim zemljama znatno pripomogle ostvarivanju uravnotežene vanjskotrgovinske bilance, što je i preduvjet održivog gospodarskog razvoja – kazao je Šantić.

Ako se želi povećati priljev, ali možda i važnije, poboljšati struktura, stranih investicija, treba raditi na tri područja, smatra Šantić.

Motivirati tvrtke

– Sadašnji poticaji su određeni brojnim zakonima, a samim tim složeni i nedovoljno efikasni, stoga je potrebno osmisliti jednostavan i transparentan sustav poticaja, koji će motivirati tvrtke na zapošljavanje i tehnološku modernizaciju – kazao je Šantić. Zatim treba ukloniti barijere, pogotovo na lokalnoj razini, što bi se moglo ostvariti formiranjem standardiziranih regionalnih razvojnih agencija.

– Potrebno je po regijama izraditi katalog dostupne radne snage i zemljišta, a potrebno je razmisliti i o specijalizaciji pojedinih gospodarskih zona i industrijskih parkova... – zaključio je Šantić.

Ključne riječi

Komentara 33

OB
-obrisani-
12:03 27.07.2011.

Pa nije ni čudno jer iako je i tamo balkanski cirkus ipak se manje uz krađu i lopovluk spominju Bog i domoljublje pa se lakše nešto dogovoriti..

OB
-obrisani-
12:32 27.07.2011.

A kad bi i ulozili,.... skime bi oni radili? Osim toga,.....dok je lokalnih gangstera (ove na visoj razini ni ne spominjem),....nema nikakvih ulaganja osim mozda avanturista, kockara, lopova,.... Hrvatska nikad nije bila vise zakopana na Balkanu kao sada.

OB
-obrisani-
12:02 27.07.2011.

Tude necemo ,svoje ne damo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije