Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Akvizicijom Droge Atlantic Grupa stvorila bi regionalno moćnog diva

Tedeschi
Anto Magzan/Pixsell
20.04.2010.
u 18:30

Spajanjem Atlantic Grupe i Droge nastala bi druga najsnažnija prehrambena industrija u regiji, odmah iza Agrokora.

Nakon što je u ponedjeljak Atlantic Grupa Emila Tedeschija poslala neobvezujuću ponudu slovenskom Istrabenzu za kupnju udjela u prehrambenoj kompaniji Droga Kolinska pojavile su se špekulacije što bi takav potez donio na sceni prehrambene industrije u regiji i je li to potvrda da je Tedeschi odustao od kupnje Podravke.

Odmah iza Agrokora

Prema podacima poslovanja, izgleda da bi Atlantic Grupi kupnja slovenskog prehrambenog diva, u čijem su vlasništvu poznati brandovi Cockta, Barcaffe, Smoki, pašteta Argeta, Donat Mg i brojni drugi, bila kvalitetnija opcija od akvizicije koprivničke Podravke. Prva prednost Droge Kolinske je u tome što je u toj kompaniji provedeno restrukturiranje, što u Podravci nije slučaj. Spajanjem Atlantic Grupe i Droge Kolinske nastala bi druga najsnažnija prehrambena industrija u regiji s konsolidiranim prihodom od 4,7 milijardi kuna godišnje, odmah iza Agrokora Ivice Todorića.

Podravci također ne ide u prilog cijela situacija oko afera koje posljednjih godinu dana potresaju koprivničku prehrambenu kompaniju i teško je očekivati da postojeći menadžment može u sadašnjim okolnostima napraviti kvalitetno restrukturiranje.

Podravka je, osim toga, proteklih godina rasla sporije od realnog rasta BDP-a u Hrvatskoj i daleko sporije od konkurencije te nije iskoristila svoje prednosti i tržišnu situaciju, pa nije za očekivati da će Podravka značajniji rast ostvariti niti u budućnosti kada se očekuje sve snažniji pritisak konkurencije.

Tome treba dodati i visoku zaduženost i manjak novčanih sredstava, što otežava redovno poslovanje te dovodi u pitanje mogućnost razvoja kompanije, što svakako nije neki mamac za Atlantic Grupu. Droga pak s druge strane ima prema podacima iz 2008. dvostruko veći prihod po zaposlenom,višu godišnju stopu rasta prihoda i profita, a prema neslužbenim izvorima ne nalazi se u velikim poslovnim problemima već je zapravo taoc problema svog većinskog vlasnika.

Droga u prednosti

Neslužbene procjene govore kako će se vrijednost akvizicije Droge Kolinske kretati oko 150 milijuna eura, što je prema analitičarima za 50 milijuna eura manje nego što kompanija zaista vrijedi, no 90-postotni vlasnik Istrabenz u financijskim je dubiozama koje želi što prije riješiti pa im je u interesu brza prodaja prehrambenog diva.

Interes za Drogu Kolinsku pokazali su nedavno i Nestle te srbijanski Centroproizvod, a tko se točno javio za moguću kupnju Droge i s kakvim konkretnim ponudama, trebalo bi se znati u petak.

Komentara 3

DU
Deleted user
19:38 20.04.2010.

Ovo treba zahvaliti Igoru Bavčaru, expolazniku milicijske srednje koji nosi cipele 56 ili tu negdje i u slučaju Istrabenz se iskazao kao pravi manager novog kova (Ne po glavi, druže plavi!). On je kao pojedinac najviše \"napredovao\" za ere vladanja Glanzkopfa - operjatio je za nevjerojatne cifre par desetaka milijuna eura... Sad se i vidi što je bilo iza toga - politika SDS-a i teorija da treba svugdje proganjati ex-komunističke managere e da bi svoje ugrabili izabrani veterani 11 dnevnog rata (pazi ovo, imaju veteransku organizaciju iako je rat bio ispod trajanja vojne vježbe). Znači, minus 50 milijuna eura štete samo na prehrambenom sektoru u Istrabenzu! A gdje je ostalo...

OB
-obrisani-
22:00 20.04.2010.

Prije 25 dana sam se priključio ovom projektu i zaradio sam oko 5700 kuna! Mislio sam da je nemoguće da ti netko omogući u vrijeme krize da tako dobro zarađuješ, pa to je zbilja nevjerojatno! Ako mi se želiš pridružiti i pobijediti krizu posjeti www.gdi-wealth.ws

SC
Scanius
09:08 21.04.2010.

Ako Emilu to uspije svaka čast ali pošto su firme podjednako velike nisam baš siguran da DK ipak nije preveliki zalogaj za Atlantic ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije