Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
internetski štrajk

Ako SOPA ikada zaživi, internet više neće biti isti

sopa,prosvjed (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.01.2012.
u 20:30

Užasno je kada na internetu vidite film sniman nekoliko godina koji ste prije samo 24 sata pustili u DVD prodaju, kaže redatelj Bruce Leddy

Wikipedia je bila potpuno nedostupna, Imgur je blokirao fotografije, Google je “zamračio” svoj logo... Ovo je lista samo nekoliko najjačih igrača među nekoliko tisuća internetskih portala i servisa koji su u srijedu organizirali prvi mrežni štrajk u povijesti. Svojim postupkom htjeli su upozoriti javnost na štetu koju će napraviti zakoni SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) i, što je još važnije, “pritisnuti” američke kongresnike i senatore da odbiju te zakonske prijedloge koji još nisu stupili na snagu.

Piratstvo uništava filmaše

Internetski portali tvrde da će ti zakoni omogućiti punu i temeljitu cenzuru interneta, da će mreža izgubiti svoju funkcionalnost te zbog strogih kazni u bankrot otjerati velike internetske tražilice poput Googlea ili Yahooa i uništiti društvene mreže poput Facebooka, a poseban udar pretrpio bi i YouTube, megapopularni servis za dijeljenje videosadržaja. Radi se o zakonskim prijedlozima koji su razrađeni na prijedlog američke filmske i glazbene industrije, a kojima bi medijske tvrtke mogle tražiti gašenje ili kažnjavanje internetskih portala koji svojim korisnicima omogućavaju pristup piratskim, nelegalno kopiranim sadržajima poput filmova ili glazbenih albuma.

– Ne mogu vam opisati koliko je frustrirajuće kada vam pirati pokradu film koji ste snimali i montirali nekoliko godina. Za svoj posljednji dokumentarac jedva sam našao ulagače, skucao novac, a kada sam ga napokon snimio nadajući se da ću vratiti dugove, kopije su se našle na internetu samo 24 sata nakon što je DVD pušten u prodaju – kaže američki redatelj Bruce Leddy koji još grca u dugovima.

Zbog piratstva američka je filmska industrija počela tonuti, niz manjih studija već se ugasio, a broj snimljenih filmova gotovo je prepolovljen. Problem nisu američke internetske stranice, već one koje se nalaze na serverima izvan SAD-a, najčešće u zemljama Dalekog istoka, ali i Švedske koja je domovina Pirate Baya.

– Domaće pirate možemo tužiti, ali onima u svijetu ne možemo ništa – kažu filmaši.

Pod pritiskom industrije zabave, nekoliko je kongresnika razradilo prijedlog zakona SOPA kojim bi se cenzurirale stranice koje omogućavaju dijeljenje nelegalnih sadržaja, te bi pristup njihovim web adresama bio blokiran. Problem je i u činjenici da bi tako bio blokiran i Google na čijim se stranicama može naći link prema piratima, YouTube koji bi morao pregledavati svaki podignuti videozapis... Jasno je samo da bi internet tada bio puno skučeniji nego danas.

Paradoksalna rješenja

– Predloženi su zakoni katastrofalni, pogotovu što bi blokiranje ili financijsko kažnjavanje pojedinih internetskih stranica mogle predlagati same medijske kuće, bez suglasnosti suda. Ovaj zakon očito je plod veza i interesa koje filmska industrija ima u Washingtonu – kažu protivnici SOPA-e.

Iako na papiru sam zakonski akt dobro zvuči, već na prvi pogled jasno je da bi on mogao vrlo lako dovesti do paradoksalnih situacija.

– YouTube bi mogao biti kažnjen stavite li na web vlastitu videosnimku svoga djeteta koje pjevuši neku pjesmu. Ili podignete li videosnimku vašeg roštiljanja u vlastitu dvorištu na kojoj se čuje glazba koja je dopirala s radija. I to bi sam YouTube trebao cenzurirati? Nemoguće – kažu protivnici SOPA-e.

Komentara 2

DU
Deleted user
21:02 19.01.2012.

boli me za internet. kamo srece da ga hoce ukinut, i mobilne telefone. meni je bila super i tehnologija 80-godina.

Avatar madcap
madcap
20:50 19.01.2012.

Da je američke filmaše uništilo piratstvo? Kakve gluposti! Filmovi su im sve gluplji i gluplji, radnje je sve manje a filmskih efekata na koje se USA filmovi potpuno oslanjaju a zastarjevaju u roku kratko sve više i više. Eto zašto propadate. Ovaj zakon je čisti udar na demokraciju američkih desničara. Nema potpisa Obame za ovu gadost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije