Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja

Agrokorova ponuda za kupnju dionica Mercatora uplašila banke

Mercator
Pixsell
17.03.2010.
u 12:38

Odustajanje banaka bilo je očekivano jer prodaja Mercatora Agrokoru ne bi bila politički oportuna, a najvjerojatnije ne bi izdržala ni procjenu raspoloženja javnosti, kažu analitičari.

 Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka povukle su se iz paketa prodaje "bankarskih dionica" najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator za koji ponude prikuplja ljubljansko savjetodavno društvo Arkas. Nakon što su od takve prodaje već ranije odustale Nova ljubljanska banka i Banka Celje, svoje dionice iz tog paketa i dalje prodaju Unicredit, Gorenjska banka, Banka Koper i Hypo-Alpe-Adria bank, objašnjava direktor Arkasa Uroš Marter.

Izlaskom četiriju slovenskih bankaka iz tog posla bankarski je paket Mercatorovih dionica pao sa 36 na dobrih 16 posto, a među mogućim se zainteresiranim kupcima i dalje spominju investicijski fondovi Mid Europa, Warburg Pincus, Bain Capital i Advent International čije sudjelovanje još nije i službeno potvrđeno. Slovenski analitičari objašnjavaju da je pad interesa banaka za prodaju svojeg udjela dionica uslijedio ubrzo nakon što su u javnost procurile informacije da je najvišu cijenu za paket dionica Mercatora ponudio Todorićev Agrogor, koji je, prema nepotvrđenim, ali vrlo pouzdanim informacijama, bio favorit slovenskih filijala stranih banaka, a posebno banke Unicredit. Odustajanje banaka bilo je očekivano jer prodaja Mercatora Agrokoru ne bi bila politički oportuna, a najvjerojatnije ne bi izdržala ni procjenu raspoloženja javnosti, kažu analitičari.

Uprava Mercatora o dosadašnjim događanjima oko prodaje tog dijela "bankarskih dionica" ne izjašnjava se niti komentira zahtjeve za dubinski pregled poslovanja, ali kuloarima već neko vrijeme kruže informacije da će protagonisti prodaju odugovlačivati najmanje do jeseni, objašnjava današnje Delo.  

Slovenskoj vladi nije svejedno u čijim će rukama biti Mercator, kazao je slovenski premijer Borut Pahor u razgovoru s gospodarstvenicima u Kopru. Vlada želi ulazak takvog strateškog partnera u Mercator koji će tvrtku razvijati, a ne iscrpljivati, rekao je Pahor naglasivši želju da na policama Mercatorovih trgovina budu i proizvodi slovenskih proizvođača hrane te da se njihovi proizvodi nude i tržištima u regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije