Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hanfa ne staje

Nakon Škegre, Samodol udario na Todorića i traži milijune za Belje

\'25.11.2010., Ekonomski fakultet, Zagreb - U sklopu Dana otvorenih vrata Ekonomskog fakulteta Ivica Todoric, vlasnik Agrokora, odrzao je predavanje na temu Pozicije i izazovi hrvatskog poduzetnistva.
Žarko Bašić/Pixsell
06.10.2011.
u 16:16

Todorić je kupio Belje 2005. godine za kunu i od tada u njega uložio 1,5 milijardi kuna. Hanfa traži da za 60 dana malim dioničarima plati tržišnu cijenu

Ivica Todorić i njegov Agrokor također su se našli na udaru Hanfe i njezina sve agilnijeg šefa Ante Samodola. Današnjim je rješenjem, objavljenim na stranicama Hanfe, Ante Samodol obvezao Agrokor da u roku 60 dana otkupi trećinu dionica Belja od malih dioničara i izađe s javnom ponudom za preuzimanje Belja. Tu je tvrtku Agrokor kupio prije šest godina od Fonda za privatizaciju za jednu kunu, te je preuzeo obvezu da će tijekom pet godina u Belje uložiti oko 450 milijuna kuna. Iz Agrokora tvrde da su dosad u Belje investirali 1,5 milijardi kuna, a ta je tvrtka postala vodeći proizvođač hrane u Hrvatskoj.

Obveze iz 2007.

Hanfa tvrdi da je obveza davanja javne ponude za dionice nastala dvije godine kasnije - 2007. godine, kada je Agrokor na temelju tih ulaganja povećao temeljni kapital Belja izdavanjem dodatnih 2,7 milijuna dionica. Agrokorov vlasnički udio u Belju skočio je s početnih 52 posto u 2005. godini na sadašnjih 67 posto. Hanfa tvrdi da je te 2007. godine za Agrokor nastala obveza davanja javne ponude ostalim dioničarima da preuzme njihov udio. Država je još suvlasnik osam posto Belja, a preostali dio je u vlasništvu malih dioničara ili se vlasnici kriju iza skrbničkog računa banaka. Kao i kod Dalekovoda prije ili Borislava Škegre i njegova Questus investa, prepiska između Hanfe i Agrokora nije od jučer, a iz objavljenog rješenja proizlazi kako se Agrokor branio tvrdnjom da se povećanje kapitala iz 2007. nastavlja na kupoprodajni ugovor iz 2005. Hanfa i njezini pravnici smatraju drugačije, radi čega su zatražili od Agrokora da postupi po izdanom rješenju koje ta tvrtka, jednako kao i neki prije nje, može osporavati jedino na Upravnom sudu.

Agrokor će, kazali su nam, Hanfino rješenje komentirati tek kad ga prouče. No, sudeći po tome što je u međuvremenu predlagala poništenje sporne odluke i promijenila odvjetnika, moguće je da će se tvrtka žaliti.

Blokada dionica

Nepoštovanje odluke Hanfe povlači za sobom blokadu upravljačkih prava za sporni vlasnički udio i blokadu dionica. Inače, dionicom Belja jučer se trgovalo po 70 kuna a trgovina je obustavljena poslijepodne, pa proizlazi da bi Agrokor malim dioničarima, po jučerašnjoj cijeni, morao isplatiti oko 120 milijuna kuna. Godine 2007. cijena dionica Belja bila je četiri puta viša, oko 300 kuna. U rješenju ne piše po kojoj bi cijeni Agrokor morao otkupljivati dionice, sadašnjoj ili iz 2007. godine. Inače, cijenu preuzimanja odobrava Hanfa.

Komentara 47

UK
Ugo Kajvez
19:47 06.10.2011.

Todorića i slične njemu treba zakonski pravno zabiti u zemlju i SVE im uzeti ................

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
19:02 06.10.2011.

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! Kako loša vijest.Već neko vrijeme čekam da cijena dionice Belja još malo padne kako bih u to poduzeće uložio novac koji sam mukotrpno uštedio.I sada ovo... Ništa od investiranja.Sve ću spič**** na vino...

OB
-obrisani-
22:09 06.10.2011.

SMODOLE, Hrvatski elliote..treb tu mafijašku bandu malo protrest,ionako imaju milijarde u čarapama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije