Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna skupština

Adris u investicijama teškim 110 milijuna eura

vlahovic
Arhiva Vl-a
01.06.2011.
u 11:52

Iz neraspoređene zadržane dobiti društva izdvojit će se 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi sedam kuna po dionici, a isplatit će se 15. srpnja

Rast izvoza od 18 posto u 2010., te udio izvoza u prodaji roba i usluga od 45 posto ukazuje na snažnu internacionalizaciju poslovanja i potvrđuje sposobnost Adris grupe da se tome prilagodi. I u situaciji kada je percepcija da se u Adrisu “ne događa ništa posebno”, investiramo gotovo 110 milijuna eura, što je najbolja potvrda potencijala i snage našeg poslovnog sustava, čulo se na jučerašnjoj sjednici Glavne skupštine Adris grupe.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik uprave Adrisa Ante Vlahović istaknuo je kako je Adris grupa, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, odnosno, daljnjem padu kupovne moći, smanjenju investicija, rastu nezaposlenosti, rastu nelikvidnosti cijelog gospodarstva, i lani uspješno poslovala. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 3,1 milijardi kuna što je 1,4 posto manje nego 2009. Poslovni prihodi iznosili su 2,84 milijardi kuna i manji su 1,3 posto. Izvoz je u 2010. iznosio 1,25 milijardi kuna i 18 posto je veći nego godinu ranije. Operativna dobit Grupe u 2010. je pak 412 milijuna kuna, a neto dobit 466 milijuna kuna, što je za 7% manje nego u 2009.

Daljnji rast poreznog opterećenja na ključnim tržištima, pad kupovne moći stanovništva te daljnji rast nezaposlenosti zbog globalne gospodarske krize kao i krize pojedinih zemalja regije, zabrana pušenja na javnim mjestima i pomak potrošnje prema nižim cjenovnim segmentima, obilježili su poslovanje duhanskog dijela grupe, kazao je Vlahović. Najveće multinacionalne kompanije snažno pritišću hrvatsko tržište, a dominantne su na svim okolnim tržištima. Uz sve to, koncentracija maloprodaje i pad zarade trgovine učinit će trgovinu još zahtjevnijim partnerom, a dodatna je teškoća nemogućnost komuniciranja s potrošačima.

Prema dostupnim podacima, neto izvoz (vrijednost izvoza umanjena za vrijednost uvoza), u 2010. godini za TDR i Hrvatske duhane iznosio je 85 milijuna dolara. Po tome je duhanski dio grupe najveći neto izvoznik u sektoru hrvatskog poljoprivrednog prehrambenog sektora, za desetak posto veći je neto izvoznik od drugog na rang listi. Iz godine u godinu pojačavamo svoje napore u izvozu, tvornica u Iranu predstavlja moguće područje dugoročnog količinskog rasta.

U uvjetima kad se turistička industrija u svijetu oporavlja i još jednom potvrđuje činjenicu da među prvima reagira na gospodarske poremećaje, ali se brzo i oporavlja. Maistra je u 2010. ostvarila 1,1 posto manji broj noćenja pri čemu je ostvaren rast broja noćenja u čvrstim objektima od dva posto. Ostvaren je rast cijena noćenja od pet posto. To je rezultat dugogodišnjeg ulaganja u prepoznatljivu ponudu u višem cjenovnom segmentu. Početkom srpnja bit će završen najnoviji hotel – hotel Lone specijaliziran za kongresni turizam.

No, u uvjetima nepostojanja partnersko-prijateljskog okruženja, koje od turizma ima najveće koristi, upitno je treba li samostalno nastaviti ovim intenzitetom ulaganja, kažu u Adrisu.

U Cromarisu, tvrtki za proizvodnju zdrave hrane, tijekom 2010. obavljeno je organizacijsko, a pred završetkom je i financijsko restrukturiranje. Započeta je dokapitalizacija vrijedna 155 milijuna kuna, nužna za daljnji rast i razvoj tvrtke, koja će biti završena u prvom dijelu ove godine. Cromaris je lani povećao prodaju za gotovo dvadeset posto, od čega je izvoz dostigao 60 posto. Unatoč snažnom rastu prodaje u dvije godine, za više od 50 posto, Cromaris je poslovnu godinu završio s gubitkom zbog znatnih troškova spajanja, financijskog i organizacijskog restrukturiranja.

Govoreći o planovima poslovanja, Vlahović je istaknuo da je dugoročni cilj Adris grupe održivost sustava.

- Temelj svake održivosti je konkurentnost. Za uspješno poslovanje nužan je daljnji rast konkurentnosti. Rješenja tražimo u podizanju razine znanja, poticanju inovacije, povećanju produktivnosti, a posebno u njegovanju vrednota sustava kao što su privrženost tvrtki, otvorenost u komunikaciji, pouzdanost, vjerodostojnost i socijalna odgovornost - kazao je Vlahović ističući kako rast izvoza od 18 posto u 2010., te udio izvoza u prodaji roba i usluga od 45 posto, ukazuje na snažnu internacionalizaciju poslovanja te potvrđuje sposobnost grupe da se tome prilagodi.

- I u situaciji kada je percepcija da se u Adrisu “ne događa ništa posebno”, investiramo gotovo 110 milijuna eura (tvornica u Iranu, hotel Lone, Cromaris). To je najbolja potvrda potencijala i snage našeg poslovnog sustava - rekao je Vlahović.

Kazao je kako je u 20 godina dioničarstva Adris grupe prihod rastao 10 puta, broj zaposlenih 10 puta, dobit čak 30 puta, kapital 50 puta, vrijednost dionica više od 100 puta uz vrijednost investicija od četiri milijarde kuna.

Odlukom Skupštine iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi sedam kuna po dionici, a bit će isplaćena 15. srpnja. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

Komentara 5

AM
amato
21:39 01.06.2011.

Skeptik sam i sumnjam u sve. Ali u ove ljude ipak imam povjerenja. Ne znam zašto, ali imam neki dobar osjećaj kad su oni u pitanju. Osobno poznajem sam onoga Plinija, ali on valjda više nije u upravi, ne znam.

NE
neverane
12:36 01.06.2011.

Ma u što to Adris investira? Možda u povećan broj oboljelih od karcinoma pluća.

OB
-obrisani-
12:40 01.06.2011.

na zapadu bi im akcije pale odmah poslije ovog izvjesca za najmanje 10%, sta je to neto dobit a sta je to operativna dobit???????? vanis e sve po svud racuna samo neto dobit i to prije oporezovanja-ja tu ne vidim nigdje \"dug\" kompanije, u hrvatskoj samo madjionicar moze poslovat vlastitom lovom, koliki im je dug?????????? i od kud misle dobit tih 120 milijuna eura-ko ce im to dati, mozda ista banka koja je namrdala todorica od koje je dobio preko 700 milijuna eura kredita po nikad vise dostupnoj kamatnoj stopi na zapadu-todoric placa astronomskih 8%, vise realnosti, brojki i cistih racuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije