Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporezivanje

160 dana u godini radimo za državu

radnik
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.08.2012.
u 08:45

Cijela je Europa povećavala poreze, no Hrvatska korak brže. Jakovina je sad osamljen u ideji da se snizi PDV na hranu i meso

– PDV bi trebalo smanjiti, ali Vlada to neće učiniti jer bi im pukao proračun. Država je jedini subjekt u zemlji koji mora imati koliko je sebi namijenio, a nemaju to ni građani ni gospodarski subjekti – komentira porezni stručnjak Guste Santini ljetni izlet ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je izjavio da bi se problem suše i poskupljenja hrane mogao ublažiti smanjenjem PDV-a na meso i hranu. Ministar je ostao osamljen u tom stavu, a Vladine projekcije zasad spominju tek neznatno smanjenje zdravstvenog doprinosa od iduće godine, dok se, kad su ostali porezi u pitanju, radi na njihovom povećanju.

Udar na plaće i potrošnju

PDV je među najvećim u Europi, a priprema se i oporezivanje imovine, koje samo zbog nesređenih katastarskih knjiga neće krenuti od 2013. godine.

– Velik porezni dug najvećim je dijelom posljedica prevelike porezne presije – upozorava Santini. Javna objava dužnika zasad je pomogla da se naplati samo jedan posto evidentiranog duga, a Santini smatra da nije moguće ni očekivati više od toga, jer vrijednost poreznog duga od 30 milijardi odgovara veličini novčane mase u zemlji. Drugim riječima, čak i da hoće platiti dug do zadnje lipe, dužnici to ne bi mogli učiniti a da guverner Vujčić ne zaposli tiskare novca i udvostruči količinu kuna u optjecaju. Osim po visini PDV-a, gdje prednjače samo Mađari, Hrvatska je lider i po oporezivanju plaća, odnosno socijalnih doprinosa. Studije OECD-a o visini porezne presije pokazuju da je Amerika jedina država koja je proteklih 50 godina stavila poreze pod kontrolu, mjereno njihovim udjelom u BDP-u. Ostali su ih u pola stoljeća povećali približno 40 posto. Hrvatska nije uključena u tu studiju, ali je domaći Institut za javne financije, koristeći istu metodologiju, izračunao da je do početka krize 2008. porezna presija u Hrvatskoj bila na razini prosjeka OECD-a. Većina je europskih vlada tijekom krize povećavala poreze, kako bi namaknula novac za saniranje dugova i banaka, a Hrvatska je u tome išla korak brže od drugih.

Rejting na ledu

Nakon što je u poreznu obavezu građana uvrstio i visok fiskalni deficit, Adriatic institut je izračunao da hrvatski građani čak 160 dana u godini rade za državu, sve do sredine lipnja. Amerikanci svoj dug državi isplate do sredine travnja, a Britanci do sredine svibnja. Većina europskih zemalja uđe u početak lipnja, ali jedno je pitanje koliko se poreza plaća, a drugo pak što se za to zauzvrat dobije. – Sve što se zbiva vodi prema padu kreditnog rejtinga, što je put u katastrofu jer je posljedica još barem sto tisuća nezaposlenih na burzi rada – kaže Santini.

Ključne riječi

Komentara 86

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:57 17.08.2012.

Tako je to već 20 godina. Budućnost Hrvatske je u Americi ili bilo gdje van Hrvatske

GU
Gustavo
08:59 17.08.2012.

Budućnost mladih je u Kanadi ili Australiji.

DH
Dante_HR
10:46 17.08.2012.

Ono što najviše boli jest činjenica da to nije prava slika hrvatskog naroda (koji je sam po sebi daleko kvalitetniji od vlade koja tu caruje), nego rezultat dugogodišnje sukcesivne uništilačke politike. Hrvatska, koja već sama po sebi doslovno ima sve (i kvalitetne ljude i privredni, ekonomski ogroman potencijal i iskonsku, narodnu humanost), sada nema više ništa. Nisam čak ni protiv toga da nam odvale i 50% PDV-a, da nas sve skupa čim prije potrpaju u zatvore zbog neplaćanja duga državi... da napokon prekinemo ovu ''nemoguću misiju'', zvanu - sve što imate dajte vladi, koja uvijek umire od gladi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije