Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad će oporavak?

13. mjesec zaredom pada isplaćena prosječna plaća u Hrvatskoj!

Dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
Autori: i.kri/VLM, ldp
31.05.2013.
u 14:27

Državni zavod za statistiku objavio je da je broj zaposlenih u travnju ove godine u odnosu na ožujak porastao 0,7 posto. Istodobno, prosječna plaća sve je niža

Državni zavod za statistiku objavio je da je broj zaposlenih u travnju ove godine u odnosu na ožujak porastao 0,7 posto, dok je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila 5.516 kuna te je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno viša za 0,3 posto, dok je realno niža 3,3 posto. Prema podacima DZS-a 13. mjesec zaredom nastavljen je realan pad prosječnih isplaćenih neto plaća.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na ovogodišnju veljaču, prosječna neto plaća isplaćena za ožujak nominalno je povećana 1,3 posto, a realno za 1 posto. Najviša prosječna neto plaća za ožujak isplaćena je u djelatnosti telekomunikacija i iznosila je 12.353 kune, što je 124 % više od državnog prosjeka za treći mjesec ove godine. Prosječna neto plaća isplaćena za ožujak u promidžbi i istraživanju tržišta iznosila je 10.467 kuna, dok je prosječna neto plaća u zračnom prijevozu bila 9.627 kuna. Zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija dobili su prosječno 9.045 kuna.

Znatno iznad državnog prosjeka za ožujak bile su isplaćene i prosječne neto plaće u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.940 kuna), znanstvenom istraživanju i razvoju (8.620 kn), vađenju nafte i plina (8.346 kn), računarstvu (8.255 kn), farmaceutskoj industriji (8.155 kuna).

Najnižu prosječnu neto plaću za ožujak dobili su zaposlenici u proizvodnji odjeće, a iznosila je svega 2.809 kuna.

Početkom sezone raste zaposlenost

U travnju je u Hrvatskoj otvoreno 9679 radnih mjesta, a to je već drugi mjesec zaredom da se zaposlenost povećava, vjerojatno zbog početka turističke sezone. U travnju je u Hrvatskoj bilo zaposleno 1,349 milijuna, a u ožujku 1,340 milijuna ljudi.

U travnju je broj zaposlenih u pravnim osobama bio 1,120 milijuna te je porastao u odnosu na ožujak za 0,5 posto. Broj ukupno zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama porastao je u travnju 2013. u odnosu na prethodni mjesec za 2,4 posto, a poljoprivrednika za 1,2 posto.

"Broj nezaposlenih u travnju 2013. u odnosu na ožujak 2013. pao je za 3,5 posto, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 20,9 posto", priopćili su iz DZS-a.

>>Nezaposlenost u eurozoni narasla 24. mjesec zaredom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije