Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjelodnevni program

34. Večernjakova biciklijada: Karavana stigla na Bundek, party će trajati do kasno u noć

Večernjakova biciklijada
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/55
04.06.2016.
u 16:15

Danas su bicikli puno više od rekreacije – prijevozna su sredstva koja su promijenila navike naših građana

Kolona biciklista, sudionika 34. Večernjakove biciklijade, stigla je na Bundek! Nakon uspješno odvožene rute od Nacionalne sveučilišne knjižnice preko Vukovarske, Savske ceste, Radničke ceste pa do Novog Zagreba, biciklisti su stigli na cilj na Bundeku gdje je počeo gastronomsko-glazbeni program koji će trajati cijeli dan.

Slavonska avenija, Savska, Vukovarska – samo su neke od ulica kojima su danas vladali biciklisti. Razlog je i više nego opravdan – Zagrepčani su vozili tradicionalnu Večernjakovu biciklijadu koja je počela u 11 sati kod Nacionalne sveučilišne knjižnice

Tradicija duga 34 godine

Tisuće biciklista – od onih koji prvi put voze, do onih koji se godinama prijavljuju, gradskim ulicama pedalira duge 34 godine, od 1978. kada je prvi put organizirana biciklijada koja je u svome nizu imala tek četiri godine stanke.

Foto: Snimio čitatelj

Večernjakova je biciklijada u svojim počecima bila događanje koje je okupljalo građane – svjedoči tome i arhiva naših fotoreportera, događaj kojim su se Zagrepčani polako “zagrijavali” za početak ljeta i završetak školske godine. Tradicija je očuvana i danas, tek s promijenjenim detaljima. Nekada su se u koloni brojili pony bicikli, stari “krampovi” kako su izvještavali brojni novinari, ali i bicikli kućne izrade s tada popularnim banana-sicevima.

Danas su bicikli puno više od rekreacije – prijevozna su sredstva koja su promijenila navike naših građana i zbog kojih je inicirana izgradnja biciklističke mreže, iscrtavanje staza, spuštanje rubnjaka i naglašena potreba za ulaganjem u cijelu biciklističku infrastrukturu na području grada Zagreba.

Lani je rutu dugu desetak kilometra odvozilo gotovo dvije tisuće biciklista – sličan, ako ne i veći odziv očekuje se i ove godine iako je ruta vožnje sada za dva kilometara duža od prošlogodišnje.

Start je bio ispred parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice (istočna strana prema fontanama) u 11 sati.

Sve sudionike Večernjakove biciklijade očekuje tombola s bogatim nagradama.

– Biciklisti moraju voditi računa o načinu vožnje kao i o tome da ne smiju pretjecati predvodnike biciklijade – policijsku pratnju i redare koji se brinu o sigurnosti vozača. Večernjakovu biciklijadu ne mogu voziti djeca mlađa od osam godina – poručili su organizatori.

I stanka za odmor

Od Nacionalne knjižnice, gdje je bio start, biciklisti su nastavili Slavonskom avenijom prema Savskoj cesti.

Sa Savske se skrenulo u Ulicu grada Vukovara i vozilo prema Heinzelovoj, odakle se ruta nastavila Radničkom cestom pa Capraškom i Velikogoričkom ulicom, Ulicom I. gardijske brigade Tigrovi. Tamo se nakon kratke stanke nastavilo Ulicom grada Chicaga i Miševečkom ulicom pa na Ulicu Marina Držića kojom se kolona priključila na Aveniju Marina Držića.

Nakon Mosta mladosti, sudionici biciklijade ušli su u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana i ruta se završila na jezeru Bundek, na šljunčanom parkiralištu na istočnoj strani jezera.

>>Pripremite svoje bicikle jer se sutra vozi Večernjakova biciklijada

>>Bicikl treba koristiti više jer je uvijek brži od javnog prijevoza

Komentara 3

Avatar Pravednik80
Pravednik80
15:59 04.06.2016.

Svaka prokleta šugava trka, mimihod, biciklijada blokira uvijek glavne prometnice. Mimohod još ok. Ali ZABOGA DRAGOGA, IMATE JARUN, imate OKOLNA Mjesta.... pa prestanite po gradu!!

RO
ROTWILDG1
16:42 04.06.2016.

Ma ti si možda debel i ljenj da radiš bilo koji sport!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije