Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatne atrakcije u Londonu

Top 10 savjeta kako vidjeti što više za što manje novaca

London
Foto: Sandra Veselinović
1/6
09.10.2015.
u 09:31

Od Buckinghamske palače do Parlamenta i Milenijskog kotača pa do Towera, London nudi pregršt znamenitosti i atrakcija, prvorazrednih koncerata i kazališnih predstava. U njemu je sve prvoklasno i na svjetskoj razini i sve košta. Ili? Već godinama London je jedan od najskupljih gradova svijeta i turistima se vrti u glavi od pomisli na troškove prijevoza, smještaja, hrane i ulaznica. No, mi ćemo vam pokazati da ne mora biti tako. U Londonu postoje velika i mala veselja, koja vas ne moraju koštati ništa.

1) Muzeji
Ulaz u veliki broj londonskih muzeja je besplata. Ne govorimo ovdje o slabo posjećenim i zaboravljenim institucijama prašnjavih polica. Radi se o najposjećenijim muzejima svijeta. Bez da potrošite i novčić, ovdje moežte pogledati svjetsku baštinu, koja se čuva u Britanskom muzeju, Nacionalnoj galeriji ili Tate Modern galeriji. Vi i vaša djeca možete uživati u znanjima, koje nude Prirodoslovni muzej i Muzej znanosti u South Kensingtonu, a bogatu povijest Londona možete upoznati kroz zanimljivu priču Muzeja Grada Londona u srcu samoga Citya. Uz ove muzeje svakako treba spomenuti i stalni postav Kraljevske akademije lijepih umjetnosti, Pomorski muzej na Greenwichu te galeriju Tate Britain i muzej Victoria & Albert.
Tko bi mogao imati nešto protiv besplatnih muzeja?
2) Smjena konjičke straže
Svakoga radnog dana u 11:00 sati i nedjeljom u 10:00 sati na Whitehallu, u dvorišnim prostorima Horse Guards Parade možet pratiti smjenu kraljičine, osobne, konjičke straže. Prilika je to kada se punih pola sata možede diviti ljepoti konja, njihovoj uigranosti i sjaju vojnih uniformi. Ova atrakcija posebno veselje pruža djeci. Osim glavne smjene, u toku dana možete pogledati još niz manjih događanja. Iako je manje poznata, ova smjena straže puno je atraktivnija i odvija se uz manje gužve od razvikane smjene ispred nedaleke Buckinghamske palače. U oba slučaja britansku, kraljevsku tradiciju možete pratiti potpuno besplatno.
3) Besplatni koncerti Nacionalnog kazališta
Ukoliko ste ljubitelj raznih glazbenih žanrova i nađete se u blizini National Theatre na Southbank, pored mosta Waterloo, bila bi prava šteta da ne odslušate neki od besplatnih koncerata, koji se nude radnim danom u 17:45h ili 13:45h subotom. Ovdje možete poslušati sve, od jazz i suvremene glazbe do raznih etno izvedbi i mladih dj-a u usponu.
4) Westminsterska opatija i Katedrala sv. Pavla
Ulaznice u dva najznačajnija sakralna objekta grada Londona nisu nimalo jeftine, ali postoji način kako vidjeti, a ne platiti. Svakoga dana u 17:30 sati održava se "Evensong" i svi su dobrodošli. Doduše, za vrijeme mise nećete moći šetati uokolo i zaviritvati u svaki kutak, ali ćete dobiti dojam o ljepoti, raskoši i veličini ovih bisera arhitekture te ćete imati jedinstvenu priliku poslušati neke od najboljih, crkvenih zborova u zemlji.
5) Vođeni razgledi grada
Sigurno se pitate u čemu je trik. Nema ga. Sandeman's New London Tours iz čiste ljubavi prema poslu i želje da predstave svoj grad u najboljem svjetlu organiziraju besplatene razglede grada. Svakoga dana u 11:00 i 13:00 sati obilasci kreću od Wellingtonovog slavoluka i obuhvaćaju znamenitosti kao što su Buckinghamska palača, Parlament i Trafalgar Square.
6) Opuštanje u Kraljevskim parkovima
Dobro je znati da u užurbanoj metropoli, kao što je London, postoje i velike, zelene površine u koje se možete povući kako biste se odmorili od gužve i buke. Ulaz u sve Kraljevske parkove je besplatan, a neki od njih, sa svojim jezerima i raznovrsnim biljem, podsjećaju na prave botaničke vrtove. Najveći među njima je Hyde Park,a kao našeg favorita bismo izdvojili Regent's Park s prekrasnim ružičnjakom i jezercem sa slapovima te stotinu različitih vrsta ptica.
7) Šetnja uz rijeku Thames
Prošećete li se od Westminsterskog mosta do Tower Bridgea vidjet ćete neke od najvažnijih znamenitosti i atrakcija grada te osjetiti njegovo bilo. Uz obale rijeke nanizale su se građevine i atrakcije poput Big Bena, Milenijskog kotača, Somerset House, Katedrale sv. Pavla, Tate Modern galerije, Milenijskog mosta i londonske utvrde Tower. I ljeti i zimi na šetnicama Southbanka i Banksidea možete uživati u nastupima uličnih zabavljača, degustacijama i umjetničkim instalacijama.
8) Nastupi stand-up komičara
Veselu i pomalo pripitu atmosferu uvijek možete očekivati u klubovima i pubovima u kojima se održavaju nastupi stand-up komičara. Takva mjesta izuzetno su popularna u Londonu, a ako su i besplatna (osim pića) dobro su posjećena.
Ovom prilikom ćemo izdvojiti The Camden Head u četvrti Angel, gdje se svakoga dana održavaju besplatni nastupi komičara. Mjesto je omiljeno među televizijskim komičarima, koji ovdje isprobavaju nove materijale, tako da je The Camden Head i mjesto, gdje se mogu vidjeti nastupi velikih imena.
9) Nastupi DJ-a
Želite izaći i dobro se provesti uz glazbu vrhunskog DJ-a, a ne platiti skupi ulaz u neki od londonskih klubova? Bez brige i to je moguće u Londonu, samo se trebate uputiti na istok grada, prema East Endu i njegovim mnogobrojnim barovima. Ovom prilikom izdvajamo Hoxton Pony u Shoreditchu i Big Chill Bar na Dray Walk, odmah uz slavnu Brick Lane.
10) Slušajte nadolazeće, mlade rock bandove
Nema broja pubovima i klubovima u kojima nastupaju bandovi u usponu. No, treba napraviti selekciju u tom moru besplatnih i manje besplatnih nastupa. Izdvojit ćemo dva mjesta u širem središtu grada.
U oba se većina koncerata plaća, ali ponekad se nađu i oni besplatni. U četvrti Angel omiljeni klub je Lexington, koji besplatne koncerte obično održava nedjeljom. Klub The Notting Hill Arts Club nalazi se u jednoj od najpoznatijih četvrti grada, Notting Hillu, a glazbene doživljaje građanima i posjetiteljima nudi već 12 godina.

Ukoliko želite provjeriti koliko vrijede naši savjeti požurite na neko od skorih putovanja u London.                 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije