Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SKUPA MANJE OD 30 EURA

VIDEO Isplati li se naručivati sa Temua? Kupili smo 10 jeftinih sitnica, evo dojmova

Temu
Foto: Dora Taslak
1/12
14.01.2024.
u 07:00

Naručili smo krpice za jednokratnu upotrebu, lampice, kockice za slaganje figurice, uređaj za zatvaranje vrećica, posudu za raspršivanje ulja, grijač šalice, multifunkcionalni uređaj za čišćenje, mjernu žlicu, lampu sa senzorom pokreta te uređaj za čišćenje kistova za šminkanje

Jesu li skuplji proizvodi uvijek kvalitetniji te isplati li se kupovati povoljnije artikle online, odlučili smo testirati narudžbom sa stranice Temu. Riječ je o online trgovini koja nudi proizvode po pristupačnim cijenama, a ima i poprilično zvučan slogan: "Kupujte kao milijarder". Osnovana je u Bostonu 2022. godine, a svoje proizvode, kako je pojašnjeno, isporučuje od dobavljača i proizvođača. Za ukupno 27,08 eura, naručili smo deset proizvoda. Najjeftiniji od njih koštao je manje od jednog eura, a najskuplji manje od pet eura. U nastavku, redom od najjeftinijeg do najskupljeg, donosimo testiranje i recenziju proizvoda koji variraju od ukrasa za dom i kuhinjskih pomagala do uređaja za čišćenje. 

VIDEO Testirali smo jeftine proizvode sa stranice Temu

1. Krpice za jednokratnu upotrebu: 0,98 eura

Na prvi pogled izgledaju kao tablete ili bombon, no u dodiru s vodom ove se krpice instantno povećavaju i rastvaraju. Cijeli proces vrlo je jednostavan, brz pa i zabavan, a na sličan proizvod nisam naletjela u našim trgovinama. Krpica, kada se rastvori, izgleda poput maramice te se može koristiti na bilo kojoj površini. Iako smatram da proizvod dobro funkcionira, ne bih ga koristila na dnevnoj bazi prilikom svakodnevnog čišćenja doma. Unatoč tome, ove krpice mogu dobro doći na putovanju - bilo prilikom smještaja u apartmanu, u automobilu ili pak tijekom kampiranja. Nekoliko ovih krpica, pa i cijeli paket od 20 komada, ne zauzimaju gotovo ništa prostora, a nije potrebno ni puno vode da se "aktiviraju". Također, cijena je više nego povoljna. 

 

Foto: Dora Taslak

2. Lampice: 1,28 eura

S obzirom na to da sam proizvode naručivala u jeku priprema za blagdane, odlučila sam isprobati i lampice u obliku pahuljica. Ove lampice rade na baterije koje nisu uključene uz proizvod, a dugačke su 1,5 metar. Na toj duljini nalazi se deset lampica koje uživo izgledaju puno više razmaknute i rjeđe nego što je to na fotografiji sa stranice. Unatoč tome, cijena je iznimno povoljna te se lampice slične duljine u našim trgovinama prodaju za barem duplo više iznose. Stigle su neoštećene, odnosno u jednakom stanju kao da su kupljene izravno u trgovini. Jedna su od stvari koju bi zasigurno ponovno kupila preko ove stranice s obzirom na to da je riječ o sezonskom ukrasu kojega, prema mom mišljenju, ne treba previše plaćati jer nema razlike u njegovim performansama

 

Foto: Dora Taslak

3. Kockice za slaganje figurice: 1,57 eura

Slično kao i na lampice, na stranici sam uoči Božića naišla na kockice za slaganje figurice Djeda Božićnjaka. S obzirom na nisku cijenu, zanimalo me mogu li se one mjeriti s znatno skupljim i popularnijim brendovima kockica te možda biti alternativa za roditelje koji bi htjeli iznenaditi svoju djecu ili pak odrasle koji uživaju u slaganju figurica. U paketu ima 220 kockica, a neke su i višak, odnosno rezervne. Nakon otprilike sat vremena slaganja, figurica je ispala poprilično mala, ali izgledala je isto kao i na fotografiji na stranici. Najveći problem kod ovog proizvoda mi je veličina samih kockica. Naime, iznimno su sitne te je zbog toga s njima teže raditi te ne mislim da bi bile najbolji izbor za manju djecu. Upute za slaganje dovoljno su jasne, no cijeli proces zahtijeva određenu dozu preciznosti, posebice prvih nekoliko redova. Iako im je cijena neusporedivo niža u usporedbi s popularnijim brendovima kockica, one su dostavljene u najgorem stanju po pitanju pakiranja. Naime, kutija u kojoj su kockice bile stigla je zgnječena. Same kockice bile su u plastičnoj vrećici te se nisu razletjele, no pakiranje je mana s estetske strane ako se proizvod naručuje kao poklon. 

 

Foto: Dora Taslak

4. Uređaj za zatvaranje vrećica: 1,80 eura

Još jedan proizvod koji nije nužan u kućanstvu, no može dobro doći je ovaj aparatić za zatvaranje vrećica grickalica ili pakiranja druge hrane. U njega je potrebno staviti baterije te je odmah spreman za upotrebu. Nema prekidač za paljenje te počinje raditi nakon što se pritisne. Proizvod je potrebno polako potezati te dobro stisnuti kako bi radio, no vrlo dobro napravi ono za što je namijenjen, odnosno u svega nekoliko sekundi zatvori vrećicu. Također, zgodno je što ima magnet pa može stajati na hladnjaku. Kod ovog me proizvoda prvo zabrinulo to što nema prekidač za paljenje i gašenje jer se ne bih osjećala sigurno držati ga u ladici gdje se, primjerice, može pritisnuti te početi zagrijavati. Pretinac za baterije nezgodno je pozicioniran te ih ne bi bilo praktično vaditi nakon svake upotrebe, no onda sam shvatila kako ima "safety guard". Riječ je o maloj plastičnoj poluzi koja se klizne iznad jednog grijača te se tako dvije strane ne mogu dodirivati, niti zagrijati. Iako mislim da je ovo rješenje dobro, svejedno bi mi bilo draže da postoji neka druga i sigurnija varijanta.

 

Foto: Dora Taslak

5. Posuda za raspršivanje ulja: 2,28 eura

Raspršivač ulja naručila sam primarno jer me zanimalo hoće li staklo doći u komadu. Iako se ono nije razbilo, ovaj me proizvod najviše razočarao iz više razloga. Glavna mana mu je to što dio koji raspršuje ulje nije centriran, nego je pogrešno postavljen pa ne radi dobro. Osim što ne rasprši ulje ujednačeno, cijeli proizvod bude zamašćen. Namučilo me i oprati ga prije korištenja jer se dijelovi ne mogu u potpunosti razdvojiti te dobro očistiti te je i otvor staklenke uzak. Od svih proizvoda koje sam naručila, ovaj najviše djeluje "jeftino" što se tiče kvalitete izrade te gotovo pa nije upotrebljiv. 

 

Foto: Dora Taslak

6. Grijač šalice: 3,04 eura

Vjerojatno najdraži proizvod iz cijene narudžbe mi je ovaj grijač za šalice. Naime, naručila sam ga jer već imam gotovo identičan proizvod kojega sam kupila krajem 2022. godine iz jedne od naših web trgovina - po tri puta višoj cijeni. Na fotografiji na stranici izgledao je skoro identično poput grijača kojeg već imam, i kojeg koristim na dnevnoj bazi, pa me zanimalo hoće li među njima biti ikakve razlike. Nakon usporedbe, mogu reći da razlike nema, osim u već spomenutoj cijeni. Grijač ima USB kabel, a počinje raditi kada se na njega stavi šalica. Dakle, s donje strane uređaja je mali prekidač koji pokrene grijanje kada ga pritisne težina šalice. Čim se šalica podigne, uređaj se gasi. Zbog toga što se uređaj pali i gasi samim stavljanjem šalice na njega, čini se kao da grijač radi automatski ili na senzor. On održava toplinu tekućine u šalici te ju lagano zagrijava, no sama šalica ne bude prevruća na dodir. Iako se ne pregrijava, zasigurno ga ne bih ostavila bez nadzora više sati, posebice s praznom šalicom. 

 

Foto: Dora Taslak

7. Multifunkcionalni uređaj za čišćenje: 3,24 eura

Ovaj multifunkcionalni uređaj za čišćenje bio mi je zanimljiv jer nikada nisam isprobala nešto slično. Kako stoji na stranici, uređaj čisti "skrivenu" prljavštinu, otiske prstiju pa čak i uklanja miris. Uz vodu, navedeno je u uputama, treba dodati i tri do pet kapi neutralnog sredstva za čišćenje. Dobro je što proizvod radi na baterije pa se bilo gdje može koristiti, no poprilično glasno zuji dok radi. Prvo sam ga isprobala s dioptrijskim naočalama koje su nakon pet minuta i brisanja bile čiste, no jednako kao da su isprane bez korištenja uređaja. Naime, u uputama stoji kako čišćenje toliko dugo i treba trajati. Nakon njih, ubacila sam nekoliko kovanica koje su inače prljavije, no nakon nekoliko minuta ni kod njih se nije vidjela neka značajna promjena. Inače, u uputama je navedeno kako se uređaj može koristiti za čišćenje nakita, četkica za zube, škara i raznih drugih stvari.  

 

Foto: Dora Taslak

8. Mjerna žlica: 3,58 eura

Digitalne mjerne žlice u našim online trgovinama koštaju i do gotovo 20 eura pa je ova bila poprilično povoljna. Za razliku od ostalih naručenih proizvoda, ovaj je imao uključenu bateriju što me pozitivno iznenadilo. Sam proizvod čini se kvalitetno izrađen, možda i najviše u usporedbi s ostalima iz narudžbe. Vaga je precizna i jednostavna za korištenje te se može upaliti i ugasiti da ne troši bateriju. Ne dolazi s nastavcima drugih veličina, kao što je kod nekih skupljih varijanti, a mana je što se postojeći nastavak ne može odvojiti kako bi pranje proizvoda bilo jednostavnije. Unatoč tome, generalno je riječ o praktičnom predmetu koji dobro radi te djeluje kvalitetno. 

 

Foto: Dora Taslak

9. Lampa sa senzorom pokreta: 4,49 eura

Lampe sa senzorom pokreta vrlo su popularne te se mogu koristiti u raznim dijelovima doma. Njihove veličine i cijene variraju, a izbor je bio moguć i na stranici Temu. Naručila sam srednju opciju, onu od 20 centimetara, a bile su dostupne i manja od 11 centimetara te veća od 30 centimetara. Dok se mnoge slične i skuplje varijante iz drugih trgovina mogu spojiti na aplikaciju preko mobitela, kod ove ne postoji ta opcija. Lampa se puni preko USB-a te već dođe napunjena pa se odmah može isprobati i aktivirati. 
S obzirom na to da se lampa treba napuniti, nije ju praktično direktno lijepiti pa ona dolazi s magnetima koji se mogu postaviti bilo gdje. Jedan dio zalijepi se za željenu površinu, a drugi za lampu pa nije potrebno brinuti o kablovima i utičnicama. Također, lampa se može postaviti i za bilo koju magnetu površinu. Primjerice, ja sam je isprobala na rubu hladnjaka i metalnim policama. Dovoljno čvrsto drži pa nema straha da će pasti i razbiti se. Podešavanje je jednostavno, ona se uključi na prekidaču te senzor automatski detektira pokret. U prvih nekoliko dana, senzor je gotovo uvijek radio, nekada čak i kada ne bi bio potpuni mrak. Kao nedostatak bih istaknula to što nema indikator baterije te se ne može znati da je prazna kod ne prestane raditi. 

 

Foto: Dora Taslak

10. Uređaj za čišćenje kistova za šminkanje: 4,82 eura

Od aparatića za čišćenje kistova za šminkanje puno sam očekivala s obzirom na to da je riječ o najskupljem proizvodu u ovoj narudžbi, iako je i dalje iznimno povoljan. Radi preko USB-a, a funkcionira na principu da se okreće dok se kistovi čiste u vodi na dijelu koji je od silikona. Također, taj je dio odvojiv pa se jednostavno može oprati. Pozitivno me iznenadilo to što gumb za paljenje uređaja ne treba cijelo vrijeme držati, a i proizvod nije glasan dok je upaljen. Pokušala sam očistiti više kistova s ovim uređajem, no čini mi se kako nije dovoljno snažan. Naime, u vodu sam dodala sredstvo za čišćenje kistova koje sam već imala i to je pomoglo da se oni očiste, no sve skupa je trajalo jednako kao i da to radim ručno. Jačim pritiskom kista na silikon, u nadi se brže opere, uređaj bi se usporio pa bi učinak bio suprotan. Sve u svemu, uređaj solidno radi, no proces čišćenja kistova s njime mi nije bio ni značajno brži, ni jednostavniji.

 

Foto: Dora Taslak

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Komentara 9

ZA
zagabria4
10:24 14.01.2024.

Naravno da se isplati jer u supermarketima ionako ista ta roba samo dosta skuplja

Avatar Castro
Castro
10:27 14.01.2024.

Ne podržavam općenito tu vrstu kupnje. Ali nema natrag, postalo je uobičajeno.

Avatar Aurel
Aurel
09:50 14.01.2024.

još jedna u nizu "ali express" web trgovina - iste stvari, iste cijene, ista nekvaliteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije