Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renault

Pokazna vježba kakav Clio može biti: Vozili smo novi model gradskog Francuza

Renault Clio
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/21
28.11.2023.
u 08:00

Clio je dobio novi dizajn, naprednu opremu i bolji hibridni pogon. Može i na benzin, dizel, plin. U Hrvatskoj stoji od 16.790 eura, naš testni je 29.280 eura. Ova, E– Tech full hybrid izvedba raspolaže sa 143 konjske snage

Nova izvedba Renault Clija nedavno je stigla u Hrvatsku, a mi smo ga odmah i isprobali i to u reprezentativnoj Iconic Esprit Alpine E–Tech full hybrid 145 izvedbi. Clio cjenovno kreće od 16.790 eura, koliko stoji benzinska inačica sa 65 konjskih snaga, a naš testni primjerak stoji 29.280 eura (28.190 eura bez dodatne opreme). On je, zapravo, pokazna vježba kakav Clio može biti.

Esprit Alpine za Clio je nova razina opreme koja se ističe sportskim izgledom te dinamičnošću. Već na prvi pogled djeluje – sjajno! Renault je svojem Cliju podario opsežan redizajn. Utegnutije vanjske linije odmah privlače pozornost, uz oštrije lice s full LED svjetlima i novim logotipom. Veća prednja maska s uzorkom šahovske ploče odaje dojam snage i sportskog duha.

Prednja maska sada je tamnija oko logotipa, a svjetlija prema rubovima. Ispod prednje maske inačice Esprit Alpine ugrađen je spojler, nadahnut svijetom automobilističkih sportova. I baš mu dobro stoji. Stražnji je odbojnik također prerađen, aerodinamični zračni otvori vizualno proširuju stražnji kraj te pospješuju prianjanje.

Dodajmo na sve ovo i upečatljivu plavu boju, i rezultat je zaista odličan, i izvana, a posebno kad sjednete u automobil. Sjedala u Esprit Alpine opremi dokaz su da dobra sjedala zaista zlata vrijede. Udobna sjedala koja podupiru tijelo upravo ondje i upravo onoliko koliko treba vrijedna su ulaganja, ako ste to u mogućnosti. Odlična sportski profilirana sjedala!

Generalno, obnovljeni Clio francuski je udoban, a opet dovoljno utegnut da vožnja bude užitak i mirnijima, ali i vozačima željnima dinamike. To posebno vrijedi za isprobani hibrid čiji pogonski sklop raspolaže sa 143 konjske snage, koje vuče iz benzinca i elektromotora, u kombinaciji s automatskim mjenjačem.

– Je li to struja? – pitao me susjed nakon što sam prošla pored njega tražeći slobodno parkirno mjesto. Pitanje je logično, jer u tom je trenutku – kao i u mnogim drugim gradskim situacijama – Clio vozio samo na struju. Hibridni Clio kombinira dva električna motora (glavni električni motor snage 36 kW i visokonaponski elektropokretač– generator snage 18 kW) s 1,6-litrenim četverocilindarskim termičkim motorom od 94 konjske snage, inteligentnim dog-clutch mjenjačem s više načina rada i baterijom od 1,2 kWh.

U vožnji se osjeti aktiviranje benzinca, odnosno prije svega ga se čuje, i više nego što bismo željeli (pa smo to kompenzirali jačim zvukom vrhunskog audiosustava). No, hibridni Clio u osnovi dobro balansira između benzinca i elektromotora. Lagano krstarenje kroz gradsku vrevu odrađuje smireno, na električni pogon. Na jači pritisak papučice gasa čak i iznenađuje žustrinom, odziv je brz, Clio svu svoju snagu odmah stavlja vozaču na raspolaganje.

Svidio nam se i upravljač, direktan, debelog obruča. Definitivno možemo reći da hibridni Clio učinkovito spaja užitak u vožnji i uštede, s obzirom na to da u prosjeku deklarirano troši samo 4,1 l/100 km te ispušta 93 g CO2 po km. Nama je na testu trošio 5,8 l/100 km.

VEZANI ČLANCI:

U sklopu ovog redizajna Cliju je poboljšana i tehnološka oprema pa sve izvedbe imaju digitalnu instrumentnu ploču. Na armaturnoj ploči digitalni je zaslon bez okvira koji, ovisno o inačici, mjeri sedam ili deset inča. U Iconic Esprit Alpine izvedbi je veći, naravno. U kombinaciji su 10-inčni digitalni instrumenti i sustav Easy Link s 9,3˝ zaslonom na dodir i navigacijom, Bluetoothom, DAB-om. Vozaču je na raspolaganju niz povezanih usluga i aplikacija.

Iako su tehnologije ugrađene u novi Clio praktičnije i jednostavnije za korištenje, rezultat je high-tech okruženje, čemu uz već spomenuti multimedijski sustav Renault Easy Link pridonose sustav Multi-Sense i brojni sustavi za pomoć u vožnji. Novi Clio, naime, ima 20 naprednih sustava: aktivnu pomoć za vozača, kameru s 360-stupanjskim prikazom i aktivno kočenje u nuždi sa senzorima za prepoznavanje biciklista i pješaka... Sustavi za pomoć u vožnji uključuju adaptivni tempomat, funkciju Stop & Go i sustav za zadržavanje vozila u središtu prometnog traka, što odgovara autonomnoj vožnji druge razine. Među nizom sustava kojima je novi Clio opremljen i onaj je za parkiranje slobodnih ruku, kao i sustav upozorenja u vožnji unatrag za približavanje vozila s lijeve i desne strane. 

Sjedala u Esprit Alpine opremi dokaz su da dobra sjedala zaista zlata vrijede
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U putničkoj kabini ergonomija je uzorna, funkcionalnost nigdje nije podbacila. Prostora za četiri odrasle osobe ima u izobilju, a kad je i peta u kombinaciji, na stražnjoj je klupi malo napeto. To se, uostalom, promijenilo nije jer su i dimenzije novog Renault Clija ostale jednake onima njegova prethodnika. Clio je i dalje dugačak 405,3 cm, širok je 198,8 i visok 143,9 cm. Prtljažnik prima 391 litru.

Komentara 2

WA
wannabenovinari
10:40 28.11.2023.

Za isti novac frendica kupila T-Cross s automatskim mjenjačem i 150 KS. Iza mjesta za noge i glavu ko u priči. Preskup je Clio.

MI
mikimouse12
08:18 28.11.2023.

Pa za skoro 30 soma bi kupil onda nesto vece i pametnije sa 143 konja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije