Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRAĆAJU KILOMETRAŽU

Tržište rabljenih automobila i dalje problematično, gotovo polovica BMW vozila dolazi oštećeno

Šibenik: Nedostatak rabljenih vozila doveo je do velikog rasta cijena istih
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
27.02.2024.
u 10:56

Tržište rabljenih automobila suočava se s mnogo problema, pokazalo je istraživanje CarVerticala. Iako je situacija s godinama postala nešto bolja, broj oštećenih vozila i krađa i dalje je visok. Istraživanje se temelji na podatcima iz 26 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Kupiti i prodati rabljene automobile je s godinama postalo transparentnije, no i dalje je vrlo izazovno za kupce ali i prodavače. Istraživanje CarVerticala, provedeno na temelju podataka iz 2023. godine iz 26 zemalja, pokazalo je kako čak 48,4 posto BMW automobila na tržištu rabljenih vozila bude oštećeno, a vrlo su popularni i među lopovima sa 17,7 posto krađa. Istraživanje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Belgije i mnogim drugim državama uključujući i Hrvatsku. Naime, 1 od 12 automobila na tržištu 2023. je imalo vraćenu kilometražu od ukupno 7,7 milijardi kilometara. Što je auto stariji šanse za vraćenu kilometražu su veće. Prema tome, 13,8 posto automobila proizvedenih 1995. godine ima zasigurno vraćenu kilometražu dok 11 posto automobila proizvedenih između 2012. i 2016. godine imaju isti problem. Najpopularniji auto 2023. godine je bio Volkswagen Golf, a na drugom mjestu je BMW serije 3

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Šibenik: Nedostatak rabljenih vozila doveo je do velikog rasta cijena istih
1/6

Ovim istraživanjem je utvrđeno kako je bilo sveukupno 1,78 milijuna prometnih nesreća. Pred dvije godine, 2022., je taj broj bio 1,4 milijuna. Lopove su najviše privlačili automobili marke BMW, Mercedes-Benz i Audi. Naime, broj krađa je zasigurno i veći, no u Europi ukradeni auti ne dospiju na tržište rabljenih automobila nego se često rastave i prodaju u dijelovima na crnom tržištu. CarVertical je također pokazao kako je većina ukradenih vozila proizvedeno između 2016. i 2019. godine zato što su auti koji su stari između 5 i 7 godina poželjniji na tržištu rabljenih automobila. Čak  12,4 posto ukradenih vozila je proizvedeno 2016. godine.

VIDEO Volkswagen Tiguan

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije