Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozači, oprez!

Radnici već viđeni kako postavljaju nove kamere na cestama: Jesu li one na ovim lokacijama opravdane?

Šibenik: Izmjena kamera za nadzor brzine na gradskim prometnicama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
08.04.2024.
u 08:31

Za sada su na novim lokacijama uočene kamere Gatso T-Series koje se na našim prometnicama koriste još od 2019. godine. Te kamere mogu istodobno pratiti nekoliko prometnih traka, a ‘vide’ i što se događa u putničkoj kabini vozila pa kaznu može očekivati i vozač koji nije vezan sigurnosnim pojasem, kao i onaj koji se tijekom vožnje koristi mobitelom

U petak, 19. travnja, održat će se 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Hrvatske. Uoči te akcije, koju naši "plavci" provode u okviru šire akcije Europskog udruženja prometne policije (ROADPOL), Ravnateljstvo policije pozvalo je građane da svojim policijskim upravama predlože lokacije na kojima se učestalo krše prometni propisi kako bi se 19. travnja – i ne samo tada – ta područja intenzivnije nadzirala. Navedenoga dana brzina kretanja vozila pojačano će se nadzirati ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim državama članicama ROADPOL-a, njih više od 20. U provođenje akcije građani se mogu uključiti tako da dostave prijedloge o lokacijama na kojima bi se po njihovu mišljenju trebao obavljati nadzor brzine. Konačnu odluku o lokacijama donijet će policijski službenici, no neka su se mjesta već iskristalizirala jer su u smislu prometne sigurnosti otprije problematična. Tako, primjerice, među lokacijama za koje ste na društvenim mrežama već dojavili kako ste uočili radnike koji na rasvjetne stupove i semafore montiraju nove kamere, vidimo lokacije na koje bismo i sami postavili kamere za nadzor brzine. Konkretno, dijelovi Zagrebačke i Ljubljanske avenije na zapadu Zagreba već su neko vrijeme svakog vikenda u večernjim satima, nakon 23 sata, poligon za jurnjave automobilima i motociklima. Policajaca nema dovoljno da pokriju sve kritične točke, neodgovorni vozači to iskorištavaju, stanari okolnih zgrada mogu samo slušati kako noć paraju prodorni zvuci motora. 

VEZANI ČLANCI:

Za sada su na novim lokacijama uočene kamere Gatso T-Series, piše Autonet, koje se na našim prometnicama koriste još od 2019. godine. Te kamere mogu istodobno pratiti nekoliko prometnih traka, a "vide" i što se događa u putničkoj kabini vozila pa kaznu može očekivati i vozač koji nije vezan sigurnosnim pojasem, kao i onaj koji se tijekom vožnje koristi mobitelom. MUP planira postaviti 111 kućišta, po kojima bi se premještalo 37 kamera. Budući da vozači neće znati u kojem je trenutku kamera u kojem kućištu, očekuje se da će smiriti brzinu na svim lokacijama s kućištima za kamere. Novopostavljene kamere tako bi djelovale preventivno. Onima na koje neće djelovati preventivno izbit će novac iz džepa. Računamo da će prevencija ipak biti u prvom planu, pa evo nekih novih lokacija kamera za nadzor brzine.

Zagreb:

– Slavonska avenija (smjer istok), nasuprot benzinske postaje Zovko

– Zagrebačka obilaznica A3 (smjer istok), kod odvajanja za A4

– Ulica Dubrava kod kućnog broja 108 (smjer istok)

– Stupnik, Gornjostupnička ulica kod kućnog broja 40

– Jadranska avenija (smjer istok), od Arene prema rotoru

– Zagrebačka avenija, između raskrižja Ulice Dragutina Golika i Ulice Hrvatskog Sokola

– Ljubljanska avenija (smjer zapad), između rotora kod City Centra i Fordovog salona, kod pješačkog prijelaza

Zaprešić:

– Jablanovec, Stubička ulica kod kućnog broja 224

– Šibice, kod križanja Zagrebačke ulice s Vodovodnom

– Brdovec, Ulica Ilije Gregorića kod kućnog broja 119

– Prigorje Brdovečko, Zagrebačka ulica kod kućnog broja 69

– Kupljenovo, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 84

– Donja Bistra, Krapinska ulica kod kućnog broja 9

Velika Gorica:

– zapadni kolnik Zagrebačke ulice, prije raskrižja s Poštanskom cestom

– Buševec, Zagrebačka ulica kod kućnog broja 39

Ivanić Grad: Savska ulica kod kućnog broja 103

Vrbovec: Ulica Eugena Depinesa kod kućnog broja 14F

Sveti Ivan Zelina: Hrastje, Ulica Hrastje kod kućnog broja 60

Dugo Selo: Lukarišće, Bjelovarska ulica kod kućnog broja 44

Ključne riječi

Komentara 21

MA
maxymus3
09:08 08.04.2024.

Pitanje je kako riješiti motociklista koji voze bez tablica i divljaju? ( I ja vozim motor i ne odobravam ovakvo ponašanje!) Zašto ne mjeriti brzinu unutar kvartova gdje su ograničenja 20-40 km/h a uredno se vozi 50+.

SU
SULUD
09:30 08.04.2024.

Prekoračenje brzine najveći problem u ovoj državi

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
09:13 08.04.2024.

Sve kamere su na lokacijama na kojima im je isključivi cilj što više kazni ispisati a pravog učinka na sigurnost u prometu nema nikakvog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije